Orchidee probleem?

3 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 ma, 09/05/2005 - 20:32
Zafara

Orchidee probleem?

Ik heb een orchidee (phaleonopsis) die heel goed in bloei staat, hij heeft inmiddels ook al een tweede tak met 8 knoppen terwijl de vorige nog niet uit is gebloeid. In het hart zie ik ook een nieuw blad verschijnen, en ook een stuk of 4 nieuwe luchwortels. Nu ben ik beter gaan kijken omdat de bladeren zo slap hangen terwijl bij de orchideeen van mn moeder de bladeren stevig horizontaal groeien zonder doorzakken. Ik heb vandaag de orchideeen opnieuw gepot, deze orchidee had zoals ik vermoede zeer slechte wortels, grof geschat denk ik dat ik 2/3 weg had kunnen knippen. Echter zijn sommige wortels verder op de slechte wortel gezond uit gaan lopen (misschien sterk verouderde wortels?). Ze zijn niet echt helemaal verrot maar gezond is anders. Ik heb mijn orchideen op mijn slaapkamer venster bank staan, op het zuiden maar ze zijn afgeschermd voor de ergste zon, en ze staan bij mijn raam die altijd op een kier staat dus ook voldoende ventilatie op mooie zomer dagen heb ik ze ook buiten staan in de schaduw. Ze staan zo al 2 jaar en bloeien makkelijk. Ik heb ze op seramis korrels gezet omdat ik dichte potten heb en bark zo slecht te zien is of er water nodig is (bovenop is kurkdroog terwijl onder vochtig is).
Ik vraag me dus af of dit echt wortel rot is, en of die orchidee het allemaal wel aan kan met 1/3 wortel capaciteit (kennelijk wel want hij heeft het nog nooit zo goed gedaan).
En dan heb ik nog een vraag over keiki, komen deze spontaan aan de bloem tak? Ik heb er nog nooit van mn leven eentje gezien, terwijl ik graag zelf eens wil proberen een orchidee op te kweken. Is dit de enige manier om phaleonopsis te vermeerderen? (behalve laboratorium kweek dan) Ik ben in Thailand op een kwekerij geweest en daar kweekten ze orchideeen in whiskey flessen (maar dat waren denk ik vanda orchideeen)

di, 10/05/2005 - 23:21
Anoniem (anoniem geplaatst)

hallo,

Heb zelfde orchidee met sedert een aantal weken een "keiki"
Best laten uitgroeien op tak totdat er wortels ontstaan, daarna afknippen en in stene potje opkweken.
Zie bijgaande link voor info hierover.
https://tinyurl.com/yyap2yph

gr.

Peter

wo, 01/06/2005 - 16:04
Anoniem (anoniem geplaatst)

Nog een vraagje: hoe ver moet je het uitgebloeide takje boven het nieuwe takje van een orchidee (phaleonopsis) af knippen? Mag het op het oogje dat daaropvolgt of nog korter tegen het nieuwe takje?
Alvast bedankt!

Onderwerp gesloten