Orchideeen redden

8 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 di, 08/04/2008 - 10:36
Sterre20

Orchideeen redden

Ik heb 2 vragen over mijn orchideeen.
1. Ik heb een orchidee 10 jaar geleden aan mijn oma gegeven. Deze plant heeft jarenlang fantastisch gebloeid. Toen oma overleed en toen zijn er van deze plant takken geknipt en bij de kist gelegd. Ik heb de plant gekregen als aandenken. Ik wilde koste wat het kost deze plant redden. Destijds heb ik hem overgepot, want de aarde was bijna steen geworden. Maar de bladeren werden slap (mijn andere orchideeen doen het wel goed met dezelfde verzorging). Ik denk dat ik hem toen in te veel aarde heb gezet. De slappe bladeren werden geel en zijn er uiteindelijk af gegaan. Hij kreeg hele kleine nieuwe blaadjes, en mini luchtwortels, maar die bleven klein en werden aan het begin bruin en vielen eraf. Toen viel er tot overmaat van ramp nog een kussen op de nieuwe blaadjes en die zijn afgebroken. Nu is het niet meer dan een uitgedroogde stomp met verschrompelde luchtwortels erop ter grote van een speldenknop. Wat moet ik doen om de orchidee te redden, als hij nog te redden is! (Phaleanopsis)

2. Ik heb 3 orchideeen (Phaleanopsis) die het heel goed doen. Nu had ik er 1 die volop in de bloei stond. Ik had hem in een brede vaas gezet, uit de directe zon, wel genoeg licht. Nu heeft ie op de stengels een soort witte aanslag, een soort korstje lijkt het. Is dit een schimmel of zijn de stengels beschadigd door de vaas? Ik wil het graag weten voor het geval het een schimmel of een beestje is en al mijn andere orchideen er straks ook aan gaan.

Ik hoop dat iemand mij kan helpen!

Ik heb foto's gemaakt. Helaas heb ik geen goede camera! Maar ik heb mijn best gedaan.

Op de foto zie je de uitslag van de andere orchidee (vraag 2) gemarkeerd met een wit vakje.

Orchideeen redden
zo, 06/04/2008 - 21:07
Anoniem (anoniem geplaatst)

Hallo Sterre20,

1. Als je de plant in aarde hebt gezet is het normaal dat de plant het opgeeft. Orchideeen overleven het niet in aarde maar hebben speciale orchideeengrond nodig.

Het bruin/rood aan het uiteinde van de wortels is normaal, dit is de groeipunt. Als nieuwe wortels zomaar dood gaan is er wat mis met de plant.

Als de groeitop uit de plant is zal deze niet opnieuw uitlopen, in sommige gevallen komt er een zijscheut aan de basis van de plant (maar lang niet altijd).

Als het een uitgedroogde stomp is er niks meer aan te doen.

2. Het is niet verstandig om orchideeen in een hoge vaas te zetten, ze houden van luchtbeweging (geen tocht) om zich heen.

Wolluis (beestje) lijkt op een pissebed met wit schimmel op zijn rug.

Als je een foto van de planten (vraag 1 en 2) zou kunnen plaatsen kunnen we nog beter helpen.

groetjes,
Blue

zo, 06/04/2008 - 22:45
Sterre20

Dit is een foto van orchidee (vraag 1) en ik heb helaas geen goede camera, ik hoop dat het toch nog iets verduidelijkt! Het witte vakje markeert het beetje wat nog over is van de plant...ook zie je 2 beginnende luchtworteltjes die al inmiddels zijn verdroogd. Ik vrees het ergste.

Orchideeen redden
zo, 06/04/2008 - 22:43
Sterre20

Dit is de gehele plant (vraag 2)

Orchideeen redden
zo, 06/04/2008 - 22:44
Sterre20

En die heeft ook nog een rare vlek op het blad zag ik, dus dat heb ik ook maar even gefotografeerd

Orchideeen redden
ma, 07/04/2008 - 11:43
Anoniem (anoniem geplaatst)

Die plant lijkt mij morsdood, het korstje lijkt mi jweinig schadelijk zolang je geen individuele diertjes kunt zien (foto's zijn erg onduidelijk) en de rare vlek is een mechanische beschadiging.

Ruud

ma, 07/04/2008 - 23:45
Sterre20

Ruud, bedankt voor je reactie! Het bevestigt wat ik al dacht, die orchidee (1) is morsdood inderdaad, ondanks alles wat ik nog heb geprobeerd. Echt zonde, maar het is niet anders.

Wat orchidee 2 betreft, zou ik de stengels met beschadiging eruit moeten knippen of kan ik ze beter laten zitten? Een van die stengels is namelijk geel geworden aan de top. Voor rest doet de plant het prima. En ik zal hem niet meer in een vaas zetten, want daardoor is hij beschadigd denk ik.

di, 08/04/2008 - 10:36
Anoniem (anoniem geplaatst)

Die stengels kun je rustig laten zitten. Indien ze geel worden zullen ze niet opnieuw uitlopen. Eventueel kun je oude stengels die niet meer bloeien inkorten tot vlak onder de plaats waar de onderste bloem heeft gezeten.

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag