Uitloper cymbidium

6 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 wo, 26/11/2008 - 18:11
Tinus79

Uitloper cymbidium

Hoi,

Al eerder heb ik wel eens iets gepost over een uitloper bij een kale bulb van een cymbidium. Die bulb had ik toen gekregen via dit forum en die is helaas overleden.
Inmiddels heb ik een andere bulb gekregen en die doet(deed?) het erg goed. Hij heeft 5 lange bladeren gekregen, mooi groen en hij ziet er gezond uit. Echter, het lijkt erop alsof er geen groei meer in zit. De kale bulb begint behoorlijk te verschrompelen en bij nadere inspectie zie ik dat de nieuwe uitloper nog helemaal geen eigen wortels heeft aangemaakt.
Hij groeide zo krachtig, maar nu ben ik bang dat deze straks alsnog ook het loodje gaat leggen. Want overleven zonder wortels lijkt me erg lastig.

Heeft iemand een idee hoe ik de nieuwe uitloper kan stimuleren om wortels aan te maken?
De kale bulb staat rechtop in bark, met de nieuwe uitloper er net iets boven. Die heb ik af en toe lichtelijk nat gesproeid aan de onderkant zoals mij eerder eens was gezegd te doen. Doe ik dit goed?
Moet je em zo blijven besproeien of moet ik em natter gieten of helemaal droog houden soms?
En wat is beter; aan de koele kant houden of juist warm houden?

Alle tips zijn welkom!

Groetjes
Tineke

wo, 26/11/2008 - 20:08
Anoniem (anoniem geplaatst)

Nu het winter wordt, stopt de groei van deze scheut. Waarschijnlijk wordt volgend jaar een nieuwe zijscheut gevormd, die hopelijk wel zelfstandig gaat wortelen.
Ik zou de plant wat koeler zetten en minder water geven. De wintertijd is nu een rusttijd.

vr, 28/11/2008 - 16:24
Tinus79

Maar denk je dat deze uitloper dan wel al die tijd zal overleven zonder wortels?
Ik vraag me ook af of ie dan straks wel de kracht heeft om nog een nieuwe scheut te maken. Hij heeft immers geen eigen wortels en de kale bulb is echt zo goed als 'op', helemaal verschrompeld.

Ik zal em in elk geval iets koeler zetten.

Iemand anders nog andere tips/trucs?

Groet,
Tineke

di, 02/12/2008 - 10:59
Anoniem (anoniem geplaatst)

Tineke,
Als je met de oude bulb bedoelt een van dit jaar die nu volledig verschrompeld is dan is dit niet normaal, dan is er duidelijk iets mis. Heeft die genoeg water en voeding gekregen tijdens de groei? Hoe zien deze wortels eruit ? Cymbidiums maken flinke dikke wortels, dus de scheut met de 5 bladeren moet normaal gezien gezonde wortels hebben maar gezien hij volledig is verschrompeld vrees ik hiervoor.
In de winter kan je ze inderdaad best koel houden, ze kunnen dan wat droger worden gehouden maar nooit volledig laten uitdrogen.
Wanneer ik hier iets krijg meer dood dan levend dan is dikwijls het enige reddingsmiddel het plantje op levend sphagnum zetten dat lichtjes vochtig is.

In het slechtste geval Tinneke, niet opgeven, de aanhouder wint.

groetjes
jeannine

di, 02/12/2008 - 14:42
Tinus79

De bulb die verschrompeld is, is de kale bulb. Ik had van het voorjaar een kale achterbulb van een cymbidium gekregen (een echte grote bulb was het, zonder wortels). Die ging uitlopen en toen de uitloper duidelijk groter werd heb ik de bulb (met uitloper) opgepot en heb ik lichtjes gesproeid af en toe. De uitloper groeide uit tot 5 grote bladeren en de bulb droogde langzaam iets in. Maar sinds kort ging het vrij rap en nu is die kale bulb bijna helemaal verschrompeld.
Deze kale bulb had dus al geen wortels en de nieuwe uitloper heeft nog geen eigen wortels. Deze nieuwe uitloper is nog niet echt een bulb, de 5 bladeren beginnen wel onderaan iets dikker te worden, maar van een echte bulb is nog geen sprake.
Dus ja... hoe gaat die nieuwe uitloper de donkere winterdagen overleven?

Ik heb de plant al koeler gezet en hopelijk gaat ie toch nog binnenkort wortels maken, want anders vrees ik het ergste. :-(

Groet,
Tineke

wo, 03/12/2008 - 19:14
Anoniem (anoniem geplaatst)

Lijkt me raar Tineke, een uitloper met 5 bladeren die geen wortels heeft. Ik heb soms achterbulben in een mandje liggen en af en toe controleer ik dan of er nieuwe groei te zien is. Zodra ze goed beginnen schieten leg ik ze op levend sphagnum dat lichtjes vochtig wordt gehouden en wanneer de wortelgroei dan goed op gang komt, pas dan worden ze opgepot. Ze worden dan wel een poos in de woonkamer gehouden tot ze goed aan de groei zijn.
Ik kan je alleen mijn ervaring vertellen, misschien komen er nog andere reacties.
Wat betreft het sphagnum is het wel belangrijk om levend spahgnum te gebruiken, dat is zeer luchtig en als het sphagnum er goed uitziet en blijft groeien doet de plant het ook goed.

vrgr

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag