Vakantie, en dan de verzorging van de orchideeen.

5 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 di, 20/02/2007 - 23:55
Anoniem (anoniem geplaatst)

Vakantie, en dan de verzorging van de orchideeen.

Dag lieve mensen,

Allereerst zal ik me even voorstellen. Ik ben Andrea, huisvrouw, getrouwd en heb een dochter van 8 jaar. Mijn hobby, uiteraard de ocrhideeen, het begon bij 1, en heb er nu zo'n dertien. Ik zit al een tijdje dit forum een beetje uit te pluizen en te volgen, en nu had ik zoiets van, ik meld me aan. Ik kom gelijk met een vraag:

Hoe doen jullie dat als je bijv 2 weken op vakantie gaat, bestaat er zoiets van, net als bij kamerplanten, een waterpijpje die gedoseerd water geef aan de orchidee, want als ik ze bij iemand breng, moet er altijd een hele instructie bij, kwa verzorging. Gelukkig doet men het voor me, en ik hamer zeker op het goed laten uitlekken, zodat ze niet met hun voetjes in het water staan.

Groetjes Andrea

wo, 21/02/2007 - 01:54
Anoniem (anoniem geplaatst)

Tja, soms is het beter de planten 2 weken droog te laten staan, dan de "natte", goed bedoelde hand van de buurvrouw.
Ik zorg dat ze in ieder geval niet in de zon staan en maak ze nat voor vertrek. En dat lukt eigenlijk altijd wel. Langer dan 14 dagen wordt een probleem. Draden en pijpjes lijken mij ongeschikt; de wortels zijn dan constant vochtig, wat verotting in de hand werkt.

wo, 21/02/2007 - 21:18
Dre39

Tsja dat ik ook Greenconnection, maar als je in het hoogseizoen op vakantie gaat, en je hebt zo'n warme maand als de julimaand van afgelopen zomer. Afgelopen zomer heb ik de ene helft aan de buurman gegeven, en ze zoals ze hier staan op het noorden, en de andere helft aan mijn schoonvader, zag het niet zitten om die mensen met 13 orchideeen op te zadelen, ook al moet je ze maar 1 keer in de week water geven. Maar wat jij zei, dacht ik ook al aan, de wortelen krijgen dan constant water. Ook ik doe ze een dag voordat ik op vakantie ga, goed dompelen en uit laten lekken, en de afgelopen zomer was ik nog net thuis in die warme maand, dus heb ik gelukkig nog zelf voor ze kunnen zorgen. Daarbuiten ben ik degene die ervoor gezorgd hebben natuurlijk heel dankbaar.

Andrea

wo, 21/02/2007 - 21:58
Anoniem (anoniem geplaatst)

't Is soms tobben, maar planten gaan eerder dood door te veel, dan door te weinig water.

vr, 23/02/2007 - 13:28
MiB

Ik zelf geef mijn orchideeën (kleine 140) ruim water voor ik op vakantie ga. De planten binnen krijgen dan die 2 weken niets meer. Screens gaan omlaag en ik zie wel als ik terug kom. Want het is helaas zo dat ze meestal dood gaan van teveel water ipv te weinig! En ook nu wil er weleens een dag of 10 tussen water geven zitten... dus jah ze kunnen veel hebben!

Ook gooi ik heel veel orchideeën naar buiten. Deze besproei ik "gewoon" met de tuinslang. Ze staan in van die bakken waar je normaal geraniums inzet en deze hang ik op. Wordt het echt te warm dan gooi ik een stuk oude vitrage over de planten.

De planten die NIET naar buiten kunnen zijn in ieder geval Phalaenopsissen. Die trekken dat niet. Ook met de zacht bladerige moet je uitkijken deze zijn vaak gevoelig voor vocht. De rest kan gewoon naar buiten. Een plekje in de schaduw vinden ze prima. Wel regelmatig checken op slakken.. deze lusten orchideeën erg graag. En de mooiste en duurste zijn blijkbaar het lekkerste... grrrr.

Succes Miranda

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag