Venusschoentjes!

7 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 ma, 21/08/2006 - 15:36
Anoniem (anoniem geplaatst)

Venusschoentjes!

Hallo allemaal!

Ik hoop dat jullie me kunnen helpen met 2 dringende vragen over venusschoentjes!
Ik heb er een aantal gekregen... waarvan 2 met stug/leerachtig blad en 2 met zachter, erg dun blad...

mijn vragen:
1. bij 1 zat een apart plantje die uit de moeder plant gegroeid was...deze apart in potje gezet(zonder beschadigingen te veroorzaken) maar is nu al een paar maanden en veroert geen vin... blijft exact hetzelfde als het erin gezet is... geen nieuwe blaadjes.. niets... kan ik hier iets mee doen?
2. wat is het verschil tussen de planten met harde bladeren en zachte bladeren? hoe moet ik ze verzorgen, wat is het verschil in verzorging en frequentie met bloeien?
3. hoe krijg ik ze weer in de bloei... ik heb de planten december vorig jaar gekregen.. toen raakten ze uitgebloeid en sindsdien niets meer van bloemen gezien! heb zelfs een venuschoentje dat aantal jaren oud is en heeeeeeel langzaam paar blaadjes ontwikkeld maar verder blijft de plant alsof hij van plastic is... geen bloemen... niets... (hard blad)... hoe kan ik ze weer in leven krijgen/van bloemen gaan genieten? warmer zetten? in donkere kast zetten? meer gieten? minder? mest?
moeten de wortels trouwens perse bedekt zijn?

ik hoop echt dat jullie me kunnen helpen want zit nu echt al tijden met planten opgescheept waarvan degene met harde bladeren statisch blijven en die met zachte bladeren ook niet veel doen en eerder de neiging hebben om blaadjes te vergelen en af te laten sterven(heel langzaam)....

Alvast erg bedankt voor jullie hulp!

ma, 21/08/2006 - 17:01
Anoniem (anoniem geplaatst)

Wat een wonderlijk idee, om een plant in een donkere kast te zetten! Waar haalt u dit soort nonsens vandaan?

Een Paphiopedilum bloeit maar 1 x per jaar, dus vanaf december is er nog hoop voor komende winter. Over het algemeen is de regel dat hardbladige venusschoentjes met groen blad meer licht en droogte verdagen. De soorten met dunner en gemarmerd blad moeten warmer staan en kunnen met wat minder licht toe. Dit is een algemene regel. Welke soorten u precies heeft is niet duidelijk.
Hoe is het met het potmengsel? Misschien is een vers substraat gewenst.
Meer info: http://tinyurl.com/yyxbu6kd

ma, 21/08/2006 - 17:45
Anoniem (anoniem geplaatst)

Je mag de nieuwe scheuten niet apart oppotten want deze krijgen voedsel van de planten die zijn uitgebloeid. Ze zullen dan ook niet zo goed groeien.

di, 22/08/2006 - 11:05
Anoniem (anoniem geplaatst)

het 'rare idee' kreeg ik van iemand als advies (in het donker en koud wegzetten totdat er weer nieuw leven in kwam) maar heb ik dus nog niet gedaan... had ik niet zelf verzonnen :-)
in ieder geval bedankt voor de adviezen.. nu weet ik dat ik ongeveer rekening moet houden met ongeveer 1 keer per jaar bloeien in het najaar...
nog concreet hoe ik er echt voor kan zorgen dat dit ook gebeurt?

wat trouwens wel te zien is is dat bij de varianten met dunne bladeren en rimpels met het blad meelopen die groter lijken te worden....is dit door teveel of te weinig water?

hoe vaak trouwens water en op wat voor manier?

sorry voor de vele vragen maar dit is even toch een moeilijke kwestie's .... alvast bedankt!

di, 22/08/2006 - 11:45
Anoniem (anoniem geplaatst)

Hoe vaak je water geeft is totaal afhankelijk van de omstandigheden. Was het maar zo eenvoudig dat je een lijstje had met aantallen liters per plant per jaar. Afhankelijk van de temperatuur, de plant, de luchtvochtigheid, de lichtinval, samenstelling potmengsel, soort pot, enz.
Dus je begrijpt: je zult er zelf me moeten experimenteren. Overigens zijn er wel een aantal zaken waar je rekening kunt houden. Zoals: nooit een langdurig natte potkluit, altijd eerst op laten drogen voor je weer water geeft, geen felle zon, 1/3 voeding van wat gewone planten krijgen. Veel succes!

di, 22/08/2006 - 11:47
Anoniem (anoniem geplaatst)

"in het donker en koud wegzetten totdat er weer nieuw leven in kwam"

Dat doe je met een Amaryllisbol, niet met een orchidee.
Akelig van die verkeerde adviezen.

Water geven gewoon een beetje bovenop de Bark,
die van mij staat nu al enige maanden in bloei.

Probeer er ook een beetje van te genieten.

Succes.

di, 22/08/2006 - 11:57
Anoniem (anoniem geplaatst)

Deze verzorgingstips krijg je bij de orchideeënkweker:

Venusschoentje:
Heeft het hele jaar door veel licht nodig. Plaats de plant aan een groot venster tijdens de winter, maar wees voorzichtig met direct zonlicht vanaf april!
Geef weinig water. Neem de plant uit de sierpot of mand en giet 1 glas water in de plastic kweekpot. Geef pas terug water wanneer de potgrond volledig droog is. Vermijdt warmtebronnen. Tip: compenseer de droge chauffagelucht door de plant dagelijks te benevelen.
Na de bloei snij je de tak volledig af tot aan het bovenste blad van de plant. Plaats de plant in een koele kamer (min. 15°C) aan een groot venster. Wanneer zich een nieuwe scheut heeft gevormd kan de plant terug bloeien. Een Paphiopedilum mag verpot worden na ongeveer 2 jaar.

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag