Watvoor orchidee is dit? Cambria?

18 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 wo, 23/04/2008 - 15:22
Tinus79

Watvoor orchidee is dit? Cambria?

Hoi,

Gister een orchidee gekocht. Ik vond em mooi en hij was maar 6 euro voor een flinke plant! Op het kaartje staat dat het een Cambria is. Als ik echter info zoek over de cambria, vind ik orchideeen die er toch wel iets anders uitzien, dus ik heb t vermoeden dat dit geen cambria is.
Weet iemand watvoor orchidee dit dan wel is? Welke soort, naam.. iets?

Want dan kan ik iets gerichter zoeken naar info en verzorgingstips over mijn nieuwe aankoop.

Ik zal 2 foto's proberen bij te voegen.

Groetjes,
Tineke

Watvoor orchidee  is dit? Cambria?
zo, 30/03/2008 - 16:38
Tinus79

2e foto van de hele plant.

Watvoor orchidee is dit? Cambria?
zo, 30/03/2008 - 18:35
Anoniem (anoniem geplaatst)

Hoi Tineke,

Cambria is een verzamelnaam. Op de site (https://tinyurl.com/y3emad5e) van KNOP staat het volgende.

Beschrijving: Het geslacht Odontoglossum is prachtig, misschien wel de planten met de fraaiste bloemen van alle orchideeën. Er zijn meer dan 300 soorten, afkomstig uit Amerika. Het zijn planten uit de hoge bergen. Ze zijn zeer populair. Beroepskwekers zijn vanaf het begin gaan kruisen en bekend werden hier de kwekers Vuylsteke in België, in Engeland de firma Charlesworth en Co en in Frankrijk Duval.
Er is een rijke keuze. Er zijn veel nieuwe kruisingen en geslachtshybriden op de markt gebracht en dit heeft tot een grote variatie aan planten geleid die beter te kweken zijn dan de oorspronkelijke soorten. Ze zijn bekend onder de naam Cambria en daaronder verstaat men o.a.Vuylstekeara, Odontocidium, Odontioda, Wilsonara, Beallara, Sanderara, Colmanara

Verzorging: Uit de bergen afkomstige planten hebben in cultuur veel frisse lucht nodig. In de winter daalt de temperatuur rond de 9 oC. In de zomer moet zij niet boven de 20 oC komen en er moet goed worden geschermd. Nacht temperatuur kan rond de 12 oC zijn. Water geven is een delicaat werkje. Vooral in de winter als de temperatuur laag is. Het best is de wortels gezond te houden door ze aan de droge kant te houden. In het voorjaar wanneer de conditie beter is direct beginnen met bemesten en schermen.
Verpotten is het beste in voor-of najaar. De zomer kan voor de plant moeilijk zijn. Hoge temperaturen kunnen problemen geven. Aangeraden wordt vroeg in de morgen zowel het gewas als de omgeving te sproeien.

Groetjes,
Blue

ma, 31/03/2008 - 15:40
Tinus79

Hoi,

Bedankt voor je reactie. Zelf heb ik ook nog meer info gevonden, maar heel erg duidelijk vind ik het allemaal niet. Geslachten, groepen, soorten, kruisingen... pffff..

Als ik het goed begrijp is Odontoglossum dus een hele groep en daaronder vallen o.a. Vuylstekeara, Odontocidium, Odontioda, Wilsonara, Beallara, Sanderara, Colmanara. En de Vuylstekeara Cambria (Plush) wordt vaak alleen Cambria genoemd. En sommige mensen houden voor de hele groep ook de naam Cambria aan, wat dus niet helemaal correct is.....? Zoiets?

Maar nu zou ik dus wel willen weten welke soortnaam dan bij mijn orchidee hoort. Ik denk dat ie het meeste op een odontocidium lijkt. En als ik de mijne vergelijk met foto's die ik online vind, dan denk ik dat er Tiger in z'n naam (of oudersnaam) moet zitten.

Is er nog iemand die er iets over kan zeggen?

Groetjes,
Tineke

ma, 31/03/2008 - 22:18
Anoniem (anoniem geplaatst)

Odontoglossum is geen groep, maar een geslacht. Het geslacht Odontoglossum heeft men met meerdere andere geslachten gekruist, zoals met Oncidium( x Odontocidium), met Cochlioda (x Odontioda). Komt daar een derde geslacht bij, dan zijn de namen niet meer te combineren en geeft men de nieuwe kruising een nieuwe naam. Zo onstond bijvoorbeeld x Vuylstekeara cambria (genoemd naar de Belgische maker, Vuylsteke). Omdat in de handel deze naam onuitsprekelijk lijkt, sprak men al snel over cambria.
We zien dat vaker bij ogenschijnlijk lastige namen: Leucospernum nutans, werd nutans genoemd en iedereen op de veiling en in de bloemenhandel weet wat je bedoelt.
Het lijkt verwarrend, maar het valt mee.

Het x teken voor de geslachtsnaam geeft aan, dat het om een geslachtskruising gaat.

di, 01/04/2008 - 01:03
indigo

Het lijkt wel een Colmanara Wildcat hybride... Meestal zie je de donkerdere varianten, maar er zijn ook lichtere met veel geel.

di, 01/04/2008 - 01:21
Anoniem (anoniem geplaatst)

Het lijkt inderdaad veel op een x Colmanara cultivar. (Miltonia x Odontoglossum x Oncidium).

di, 01/04/2008 - 16:27
Tinus79

Hoi,

Bedankt voor alle info! Het is me nu een stuk duidelijker geworden.
Ik denk dat het inderdaad een Colmanara kan zijn. Daar lijkt ie echt heel erg op en daar zit dus ook het geslacht Odontoglossum in, dus niet zo gek dat ik em daar ook op vind lijken.

En ik heb inderdaad foto's van verschillende Colmanara Wildcat's gevonden en er zitten er een paar tussen die ook veel geel hebben ja. Dus dat zou best kunnen.

Maar hoe deze vermoedelijk colmanara nou precies heet......... dat zal wel gissen blijven denk ik.

Bedankt allemaal!

Groetjes,
Tineke

wo, 02/04/2008 - 13:01
Anoniem (anoniem geplaatst)

Gokje: x Colmanara (Wildcat Groep) 'Rainbow'

wo, 02/04/2008 - 14:47
Tinus79

Hoi,

Nee, ik denk niet dat het de Rainbow is. De Rainbow heeft niet echt donkere vlekken op de blaadjes, maar is gewoon meer voor de helft van t blad donker. Geen strepen of stippen, zoals de mijne. Ook de lip van de mijne is echt meer geel ipv richting wittig.

Maar 't was een goeie gok! :-)

Groetjes,
Tineke

wo, 02/04/2008 - 15:38
Anoniem (anoniem geplaatst)

Misschien een Panther? zie: https://tinyurl.com/y6f4dpku

(geen idee of die site de juiste namen geeft)

wo, 02/04/2008 - 18:03
Anoniem (anoniem geplaatst)

Ik heb er een die er een beetje op lijkt, gewoon Odontoglossum hybride. Komt niet van een tuincentrum maar van een kweker. Juist naam achterhalen is zo goed als onmogelijk of je moet het van de kweker zelf hebben, en dan nog......

Watvoor orchidee is dit? Cambria?
wo, 02/04/2008 - 22:40
Anoniem (anoniem geplaatst)

En zoals je kunt zien op de foto van Joanna zijn geen 2 bloemen gelijk getekend. Dat maakt herkenning nog moeilijker.

vr, 04/04/2008 - 14:24
Sandy123

Weten jullie naar welke richting dat dit gaat. Zijn bloemtjes van +/-4 cm groot. Zijn minder spitsig als de rest.

groetjes

Watvoor orchidee is dit? Cambria?
vr, 04/04/2008 - 14:49
Anoniem (anoniem geplaatst)

Lijkt sterk op Odontocidium Tiger Barb Plenty:

https://tinyurl.com/y2oss56c

vr, 04/04/2008 - 17:32
Sandy123

heb er hier ene gevonden en die lijkt er toch nog ietsje meer op denk ik...
...tiger hamburen... heb deze gevonden met naar die andere te gaan zoeken.
Mercikes voor de moeite!

groetjes

Watvoor orchidee is dit? Cambria?
vr, 04/04/2008 - 19:29
Anoniem (anoniem geplaatst)

Wanneer je echt veel belang hecht aan namen moet je botanische soorten kopen want met hybriden weet je het toch nooit zeker, maar ze zijn daarom soms niet minder mooi.

vrgr

wo, 23/04/2008 - 15:22
Tinus79

Hoi,

Deze vermoedelijke Colmonara Wildcat staat nu geheel in bloei al een paar dagen. Meer dan 30 bloemen! Hij is echt erg mooi, maar het viel me nu ineens op dat de bulb een beetje een licht roodbruine gloed begint te krijgen. De bulb was bij aankoop al een beetje gerimpeld en dat is ie nog steeds wel, maar deze verkleuring was er nog niet eerder.

Iemand enig idee waar dit aan kan liggen? Hij staat voor het raam op het (Noord)Oosten, dus hij krijgt alleen ochtendzon. Dat kan toch geen kwaad lijkt me...?

Groetjes,
Tineke

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag