Weer voor Antoon,Ruud,Sjaak: bloei Vanilla?

8 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 zo, 29/08/2010 - 16:27
Brig

Weer voor Antoon,Ruud,Sjaak: bloei Vanilla?

Ik heb een paar weken geleden een Vanilla planifolia gekocht. Zag er wat verfomfaaid uit, helemaal bedekt met zanderige troep. Voor drie knikkers meegenomen en thuis blaadje voor blaadje helemaal schoongepoetst. Inmiddels heeft hij het kennelijk erg naar z'n zin want heeft al zes (!) nieuwe takken gemaakt, die twee keer zo dik zijn als de takken die hij had toen ik 'm kocht en die toch al zo'n 10 tot 20 cm lang zijn. Bladeren zijn ook wat groter, prachtig glanzend. Groeit dus als kool. Ook de oude takken krijgen inmiddels nieuwe dikke zijtakken. Ik geef 'm eens in de week een flink dompelbad, gewoon onder de stromende kraan, en laat 'm daarna uitlekken. Op het kaartje staat namelijk dat hij niet te droog mag worden, dus dat hij regelmatig water moet hebben. Op het kaartje staat tevens dat hij 'na verloop van tijd' gaat bloeien. Ik las ergens bij een kweker op de site dat dat twee tot drie jaar kan duren. Okee, geduld hebben dus. Maar nieuwsgierig als ik ben heb ik ook nog even gezocht op de site van de NOV. Daar zie ik staan, in een bericht van ene Rogier uit Soest, dat ze eigenlijk alleen maar bloeien als de verbinding met de grond is verbroken, d.w.z. als ze zo hoog in een boom zijn gegroeid dat ze niet verder kunnen klimmen en gaan hangen. Nou, dat hangen doet-ie bij mij thuis ook, maar gewoon vanuit het potje als hangplant. Dat is vast niet wat er bedoeld wordt. Rogier geeft aan dat je ze thuis eigenlijk nooit in bloei krijgt. Dat wil ik natuurlijk eigenlijk niet horen, dat snappen jullie wel! Hebben jullie ervaring met Vanilla en de bloei daarvan? Ik wacht jullie reactie weer in spanning af! Zie ook de foto's.

Groet,
Brigitte

zo, 29/08/2010 - 16:23
Brig

foto 1. Hangend is 'oud' blad, rechts en nog niet hangend is nieuw blad.

Weer voor Antoon,Ruud,Sjaak: bloei Vanilla?
zo, 29/08/2010 - 16:18
Brig

foto 2. Niet helemaal scherp, maar je ziet wel goed het verschil in dikte tussen de oude takken (links) en de nieuwe (rechts)

Weer voor Antoon,Ruud,Sjaak: bloei Vanilla?
zo, 29/08/2010 - 16:19
Brig

Foto 3

Weer voor Antoon,Ruud,Sjaak: bloei Vanilla?
zo, 29/08/2010 - 16:21
Brig

en foto 4. Het rechter, nieuwe, blad is twee keer zo groot als het linker, oude, blad. De verzorging zal dus wel goed zijn. Maar hoe zit het nou met die bloei? Lukt dat thuis, of niet? Maakt niet uit of ik drie jaar moet wachten, maar ik wil wel graag weten of het überhaupt gaat lukken...

Weer voor Antoon,Ruud,Sjaak: bloei Vanilla?
zo, 29/08/2010 - 16:51
RdB

Zelf heb ik er geen ervaring mee. Vraag op het NOV-forum anders eens aan Henk K hoe het met de zijne gaat, hij had er 1 in zijn kas staan.

Ruud

zo, 29/08/2010 - 19:08
Sjaaks

Ik heb er zelf ook geen ervaring mee maar er wel over gelezen. Onder andere
gelezen dat de plant meters lang moet zijn voordat hij bloeien kan. Mensen
die deze hebben praten dan over minstens eenmaal van vloer naar plafond en
weer terug. Schijnt ook nog redelijk wat licht nodig te hebben.
Overigens bloeien de bloemen maar zeer kort, als ik me goed herinner nog geen
24 uur.

Groeten Sjaak

ma, 30/08/2010 - 10:31
Brig

Okee, dank! Hij groeit ook hard, maar als de takken zo lang moeten worden zou die 2-3 jaar wel kunnen kloppen. Ik wacht het wel af dan. Het is sowieso een decoratieve plant tussen mijn andere orchideeën, en het blad glanst echt heel mooi. Dus of hij nou bloeit of niet, hij mag blijven.
Groet, Brigitte

Onderwerp gesloten