abrikozen knappen open voor ze rijp zijn

8 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 di, 22/09/2009 - 20:06
Kaleidoscoop

abrikozen knappen open voor ze rijp zijn

Ik heb vorig jaar een abrikozenboom in mijn tuingeplant en daar groeiden dit jaar al zo'n 50 abrikozen aan.
Maar de abrikozen zijn nu nog steeds hard en groen en ze zijn allemaal opengeknapt.
ik kan hierover niets vinden op internet
wie kan mij vertellen wat er aan de hand is?

abrikozen knappen open voor ze rijp zijn
di, 22/09/2009 - 22:43
Anoniem (anoniem geplaatst)

Dat gebeurt hier bij ons ook, alleen betreft het een zoete amandel. Zou dat misschien de verklaring kunnen zijn? De pitvrucht (amandel) is in dat geval eetbaar. Abrikozen haal je dan beter bij de groentenman.

wo, 23/09/2009 - 00:22
Kaleidoscoop

ooooh dat zou een goede verklaring kunnen zijn.
Er zat indertijd geen kaartje aan de boom en bij de kassa zeiden ze dat ze aan het blad konden zien dat het een abrikoos was.

Kun je die amandelen zo eten?

wo, 23/09/2009 - 00:45
Anoniem (anoniem geplaatst)

Dat kan als je eerst de gegroefde harde schil verwijdert met een notenkraker of hamer. De amandel kun je zo eten, tenzij hij erg bitter is. Van bittere amandelen kun je beter niet eten, vanwege de lichtgiftige stof amygdaline. Zie ook: https://tinyurl.com/y2rsvg72

wo, 23/09/2009 - 00:48
Kaleidoscoop

heel erg bedankt.
ik ga eens kijken of me het lukt om ze te kraken.
Ik zie op de genoemde site een foto die als twee druppels lijkt op de foto hierboven dus het plaatje klopt

wo, 23/09/2009 - 00:52
Kaleidoscoop

ps ik ging nog even terugzoeken naar een foto van de bloesems
en helaas ze waren roze dus het zijn bittere amandelen:

https://tinyurl.com/y4dvqsbw

do, 24/09/2009 - 00:05
Anoniem (anoniem geplaatst)

Ik zou ze toch even proeven, misschien is de zoete amandel inmiddels ook met rose bloemen gekweekt. Ik heb hier ook een rosebloeier staan, maar moet de amandelen nog plukken. Dat zal ik stante pede even doen. Moment.....
Eerste probleem de noot is vrijwel onkraakbaar. Slechts met de grootste krachtinspanning met behulp van een bankschroef brak de noot. De stukken vlogen alle kanten op. Ik heb de noot geproefd en de smaak was lichtbitter. Naar mijn idee is deze amandel dus eetbaar, dat hoop ik althans. Vooralsnog laat ik het bij 1 consumptie. Bij de originele Prunusinfo-icon amygdalus 'amara' wordt afgeraden meer dan 10 pitten tegelijk te consumeren in verband met de giftigheid.
Wat de breekweerstand van de amandel betreft, die zal vermoedelijk afnemen nadat ze een tijdje te drogen hebben gelegen.

Groet,

Draco

do, 24/09/2009 - 00:17
Kaleidoscoop

ik zie het voor me ;-)
ik heb geen bankschroef en slappe handjes
maar ik zal ze in elk geval oogsten en een tijdje laten liggen
kijken of ik het met een hamer voor elkaar krijg
dat wegschieten van stukken kun je voorkomen door ze in een doek te wikkelen

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag