diepte grond moestuin

7 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 zo, 07/02/2010 - 18:45
venhoeve

diepte grond moestuin

Ik heb op onze volkstuin een nieuw stuk uitgezet voor een moestuin. Ik wil dit jaar sla, stambonen, wortelen, uien, bietjes, radijs en tomaten kweken.
Omdat er zeer veel heremoes woekert (onuitroeibaar) wil ik onkruiddoek onder de moestuin leggen.
I.v.m. de worteldiepte van de groenten wil ik graag weten hoe diep ik het onkruiddoek moet leggen.

zo, 07/02/2010 - 18:55
Anoniem (anoniem geplaatst)

Onkruiddoek is geen optie, heermoes komt er gewoon door.
Veel en vaak schoffelen is de optie.

zo, 07/02/2010 - 20:20
D_SDennis

Heermoes schoffelen = heermoes stekken en vermeerderen!

zo, 07/02/2010 - 22:31
Anoniem (anoniem geplaatst)

Andere optie is spuiten met MCPA

Vroeg in het jaar komt de bloeiwijze boven de grond, hou hier rekening mee.
Schoffelen vindt ik toch de beste optie.

di, 09/02/2010 - 08:46
Anoniem (anoniem geplaatst)

Als je nou toch de moeite had willen nemen om je hele moestuin 'op te tillen' en er worteldoek neer te leggen en dan de grond weer terug, dan kan je ook alle wortels uit de grond halen en mag je het worteldoek vergeten. Als je begrijpt wat ik bedoel. Een buurnan zie ik elk jaar zijn landje omspitten en bij elke steek bukken en de wortels eruit halen. Ik denk dat het niet anders kan. Hij heeft wel elk jaar groente hoor. Heel veel schoffelen is ook een manier hoewel dat vaak lastig is als er gewas op staat waar het ook tussen groeit. Als je het eruit trekt en afbreekt vertakt het in de grond. Na de oogst uitgraven is ook een manier. En.., niet opgeven, doorgaan tot we bij het gaatje zijn.
Frans.

do, 18/02/2010 - 12:57
lam

Geachte moestuin liefhebber ,
Uw vraag over heremoes en dan wat te doen?
Is voor vele actueel.
Antie worteldoek onder in de grond aanbrengen is niet zo geweldig, een vergeten worteldeel geeft weer nieuwe ellende.
Vaak spelen er andere factoren mee , waardoor de heremoes ( giftig) sterk toeneemt.
De ontwatering van de grond is belangrijk en ook de ph, zorg dat die in orde komen.Voor elke gronfsoort is die anders dat wel.
Een uitwijk om een keer met MCPA te werken daar na, geeft een behoorlijk resultaat.
Mijn ervaring is dat een goede structuur van de grond zeer belngrijk is, dat berijk je na een paar jaar kweken op de nieuwe grond.
Niet te snel de moed opgeven.

wo, 24/02/2010 - 16:25
eek

Geachte heer Venhoeve,

Ook wij hebben een volkstuin met een erfenis sinds vorig jaar. de heermoes of paardestaart bestrijden we door flink te bemesten aangezien het een plant is die van schrale grond houdt; overigens viel het me vandaag tijdens het spitten al op dat de wortels onder de plek waar de mest al een halfjaartje ligt te verteren dat de wortels aangedaan zijn alsof ze zijn bevroren of zouden ze echt bevroren kunnen zijn?! Volgens kwekers is heermoes na drie keer op het juiste moment te spuiten nog niet voor 90 % weg te krijgen en dan ben je ook niet biologies bezig.
Inderdaad tijdens het spitten weghalen zie je mensen doen en dat werkt bij kweekgras wel maar heermoes kan wel 13 ! (!) dertien meter diep onder de grond nog sporendraad hebben! In het voorjaar komen er eerst van die kopjes uit de grond, het is zaak die te verwijderen voordat ze hun sporen laten vallen want u begrijpt er komen kleine heermoesjes van?.
Veel succes met de heermoespluk dit jaar: het schijnt toch ook als thee te worden gedronken tegen bronchitis en astma; kon het op de markt Vredenburg in Utrecht wel kopen bij de kruidenkraam (nogal prijzig;dus maak uw volkstuin winstgevend en verlos de mensheid van die akelige hoest).

Onderwerp gesloten