Frambozenstruiken

6 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 di, 19/09/2006 - 00:57
Hinke

Frambozenstruiken

Mijn vriend en ik willen de tuin opnieuw inrichten.
Met veel moeite hebben we het zevenblad onder controle gekregen.
Nu zitten we te denken over frambozen in de tuin.
We hebben allebei niet veel verstand van tuinieren.
Achter de schuur is een stuk grond van ongeveer 3 bij 2 meter. Er is een stuk van 3 bij 1 meter waar we struiken kunnen plaatsen of op het stukje van 30 cm bij 3 meter, tegen de schuur aan.
De zon komt daar van zonsopgang tot ongeveer 12 uur 's middags.
Kun je daar frambozenstruiken plaatsen?
Wat zijn goede struiken?
Hoe zit het met snoeien, is het duidelijk te zien of het eenjarig hout is of tweejarighout? (Anders kunnen we misschien wel beter herfstframbozen nemen)
Kun je ze laten verwilderen zoals bramen in de natuur?
Hoe reageren ze met de wortels van het zevenblad?

Alvast bedankt voor de reacties.

di, 19/09/2006 - 23:06
Anoniem (anoniem geplaatst)

Goeie rassen weet ik zo niet, wellicht een andere forumlid.

Op zo'n stukje kun je prima Framboos planten. Voor de beste vruchten (hoe meer zon hoe zoeter)en kun je ze opbinden. Overal waar een tak de grond raakt zal hij proberen wortel te schieten.

Verschil tussen 1 en 2-jarig hout is onmiskenbaar.

Framboos verwildert gemakkelijk, net als Braam en het Zevenblad heeft geen schijn van kans...nou ja ze woekeren in de praktijk gewoon door elkaar. De Framboos boven en het Zevenblad daaronder. Wees er dus zeker van dat het Zevenblad weg is wat wieden tussen frambozen takken is geen plezierig werkje.

Ruud

vr, 22/09/2006 - 20:23
JP.Bosch

Hallo Hinke,
Helemaal juist wat Ruud je zei.Het eerste jaar is de stengel groen en het tweede jaar wordt hij houtachtig en dan sterft hij af.Heb ook zo n paar struiken staan maar die zijn oranjekleurig ipv roos-rood.
De smaak is wel lekker maar volgens mij te kleine vruchten.
Let wel op want vruchten die vallen en blijven liggen worden dus ook plantjes.Vruchten heb je van juni tot oktober.Opgelet voor de stekeltjes want dode takken verwijderen kan pijnlijk zijn.Zou eigenlijk ook wel een andere soort willen maar weet nog niet juist welke.
Groetjes JP

wo, 27/09/2006 - 15:07
Anoniem (anoniem geplaatst)

Beste,

Je hebt in feite twee grote groepen van frambozen. De zomerframbozen of klassieke frambozen die volgend jaar vruichten zullen geven op de stengels die dit jaar zijn gegroeid. De tweede groep bestaat uit 'herfstframbozen' die nu nog volop vruchten geven op de stengels die gegroeid zijn sedert begin van dit jaar.
De keuze van je rassen doe je best op basis van je bodem. Op zeware, natte kleibodems ben je erg beperkt in je keuze vanwege de gevoeligheid van de meeste rassen voor wortelrot.
Kijk eens bij https://tinyurl.com/y67my6v8 voor een overzicht van goede rassen. Zij testen rassen uit op hun geschiktheid voor de doorsnee tuinier...
Smakelijk!
Marc

wo, 27/09/2006 - 18:48
JP.Bosch

Hallo Marc,bedankt voor je info,ik snuffel al op die site
Groetjes JP

wo, 27/09/2006 - 19:05
JP.Bosch

Wel als ik nu zou moeten kiezen tussen de verschillende frambozensoorten die er zijn dan denk ik dat qua smaak,grootte en bloeitijd zou kiezen tussen de -POLKA- en de -GLEN MOY- Heb niet echt kunnen ontdekken dat de lichtere soorten beter zouden zijn van smaak.Ik ga mijn planten zeker niet weggooien maar een van deze soorten bijplanten
Groetjes JP

Onderwerp gesloten