fruitboom

9 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 wo, 05/11/2003 - 11:31
Anoniem (anoniem geplaatst)

fruitboom

zou graag een fruitboom willen ( appelen en peren) plaatsen in mijn tuin. hoe groot worden deze gemiddeld? en vanaf welk jaar kan ik plukken?

wo, 05/11/2003 - 20:53
Anoniem (anoniem geplaatst)

Je kunt struiken of hoogstam kiezen. Ga eerst eens bekijken wat voor appel of peer je wilt. Gewoon dit seizoen appels en peren proeven. Informeer dan bij een goede kweker. Zoek de plek uit waar je de boom wilt neerzetten . Zorg dat je geen problemen krijgt met je buren . Dus op de juiste afstand van de buren plaatsen . Let op dat je de boom zo in de tuin plant dat je zelf geen last van de schaduw krijgt. Houdt er rekening mee dat je last van insecten kunt krijgen en dan lijmbanden om de boom moet plakken in najaar en voorjaar. Bestudeer eens nauwkeurig wat en hoe je snoeien moet . Een struik wordt ongeveer 1,50 mtr. Een boom kan tot 6 - 8 meter . Als je een goede oogst hebt sta je uren te plukken met een ladder tegen de takken aan . Om de appels goed te bewaren moeten ze zo weinig mogelijk beschadigd zijn ( gestoten )
Een plukzak kan gemakkelijk zijn maar daar beschadigen de appels gemakkelijk in.Dan vallen er ook vrij veel appels Dit jaar hadden we een goede oogst van een oude boom en hebben ze met zijn vieren staan plukken voor drie gezinnen ,de beschadigden schillen appelmoes maken en schijfjes voor appeltaart in de diepvries . De bloei is echter prachtig en ik moet eerlijk zeggen ik kijk er met veel plezier naar . Wat de peren betreft. Kijk naar een peer die een poosje liggen kan. In het huis waar ik in kwam te wonen stonden drie appels en een peer. Vanaf de eerste oogst eind Juli t/m October was het appels plukken en verwerken. Met oog op de honden konden er niet veel appels blijven liggen omdat er insecten op af kwamen. Twee appelbomen zijn wegens ouderom gesneuveld. De peren waren heerlijk. De ellende was alleen als je ze plukte konden ze een dag of vijf blijven liggen en dan werden ze melig en je moest dus zorgen ondanks dat het geen stoofpeer was dat je ze zo snel mogelijk stoofde en ook in de diepvries maakte.Maak er eens studie van en succes gewenst.

wo, 05/11/2003 - 22:06
Anoniem (anoniem geplaatst)

Opgepast, als je vruchtjes wil, en dat zal wel, dan moet je 2 bomen planten van verschillende soort die wel gelijktijdig moeten bloeien,en een boom kan ook niet door gelijk welke soort bestoven worden [combituin]

wo, 05/11/2003 - 22:18
Anoniem (anoniem geplaatst)

Combituin
Ik heb een notarisappel in de tuin staan. Mijn buren een goudrenet, die echter dit jaar heel weinig appels heeft en ik verwacht dat de boom volgend jaar wel gerooid wordt Het zou dus inhouden dat ik ook geen appels meer krijg. Hoe kunt U dan verklaren dat ik wel peren aan de boom kreeg terwijl er geen peer in de omtrek stond ? Tenminste zeker 250 meter. Wat mag de afstand zijn? of is daar geen afstand voor te geven ?

do, 06/11/2003 - 09:50
Anoniem (anoniem geplaatst)

ben niet mee! hoe kan het dat jij dan ook geen vruchten hebt? en wat is een combi tuin? help

do, 06/11/2003 - 22:34
Anoniem (anoniem geplaatst)

De kleine vruchtdracht bij de appel van de buren kan veroorzaakt zijn doordat er geen geschikte partner in de buurt staat. Een afstand geven is moeilijk omdat de stuifmeeloverdracht gebeurd door insecten en wind. voor een insectje is 250m vliegen echt niet ver. Voor de wind is de grootte van de boom en de overheersende windrichting tijdens de afgelopen bloeiperiode belangrijk. bij een grote boom waait het stuifmeel veel verder weg, terwijl een grote ook veel meer stuifmeel opvangt Veel tuincentra maken het je makkelijk en hangen een kaartje aan de boom met daarop ook de namen van de rassen die geschikt zijn voor bestuiving.een combituin is een tuin waarin alles gecombineerd wordt,heesters,bomen vaste planten inheems en uitheems, eetbaar en dodelijk giftig.Ik geef een voorbeeld, ik heb bananen [uitheems] en slangekruid [inheemse wilde plant] ik heb Ginkgoinfo-icon [boom], Tamarixinfo-icon [heester] en Veronicainfo-icon [vaste plant]. Ik heb mispel [eetbaar] en Datura[dodelijk giftig] Dit is maar een beperkte greep ter verduidelijking, ik heb ongeveer 200 verscheidene planten

vr, 07/11/2003 - 00:03
Anoniem (anoniem geplaatst)

Bedankt combituin voor de uitleg.Voor de andere anoniem. Ik had dit jaar ontzettend veel appels.

do, 13/11/2003 - 21:24
Anoniem (anoniem geplaatst)

Er zijn tussen de fruitbomen ook zelfbestuivers, dan heb je dus aan 1 boom genoeg. Vraag het bij de kwekerij!
Peren: de laatste jaren steekt perenroest weer de kop op: oranje knobbels (schimmel) op het blad, kan meestal niet veel kwaad. Indien er in je omgeving jeneverbes voorkomt, is perenroest niet te vookomen. Wil je hierover meer weten, tik dan eens perenroest in op een zoekmachine.
Tot slot: overweeg eens een appelboom in de tuin te zetten waar appels aankomen die je niet 1-2-3 in de winkel kunt kopen, heb je iets speciaals!
Last but not least: struik, half- of hoogstam. Houd daarbij rekening met zaken zoals ook al in andere reacties vermeld.
Succes en eet smakelijk.

ma, 22/12/2003 - 12:16
Anoniem (anoniem geplaatst)

Informeer bij een vakman, bijvoorbeeld een vruchtboomkweker in de omgeving. Deze mensen beschikken over kruisingstabellen zodat u de juiste combinaties plant. Wenst u niet te hoge bomen en liefst bomen met geringe groeikracht, vraag dan een veredeling met een zwak groeiende onderstam, zaals voor appel de onderstam M9.
Voor heel specifieke vragen kunt u tereecht bij onderzoeksinstellingen zoals PPO Fruit te Randwijk. Consult wel tegen vergoeding.

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag