Geen bloesem op appelboom

8 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 za, 10/04/2010 - 13:18
Anoniem (anoniem geplaatst)

Geen bloesem op appelboom

Twee jaar geleden (april 2008) heb ik een Alkmene appelboom in mijn tuin geplant. Helaas ook dit jaar weer geen bloesem. De boom groeit wel goed en heeft veel bladeren. Heb de boom nog nooit gesnoeid, kan dit het probleem zijn waardoor ik nog steeds geen bloesem op de boom heb?

za, 10/04/2010 - 13:28
Anoniem (anoniem geplaatst)

Een appelboom heeft wel wat meer jaren nodig voor hij gaat dragen. Reken op 5 tot 7 jaar. De boom werkt nu vooral aan z'n wortels.

za, 10/04/2010 - 14:11
Anoniem (anoniem geplaatst)

Bedankt voor uw reactie. Mijn appelboom was ten tijde van planten ook pas ong. twee jaar oud, dus dan zal ik nog even geduld moeten hebben. Is het wel raadzaam om deze boom te snoeien en wanneer kan ik dit het beste doen?

za, 10/04/2010 - 14:34
stekjes

Een appelboom kan je alleen in de winter zonder problemen snoeien.
Het ligt eraan wat voor boom je wilt hebben, met een leiboom kan je dadelijk de appels goed plukken, maar voorlopig maar eerst wat door laten groeien.

zo, 11/04/2010 - 15:45
guy_fruit

Is het een hoogstam, halfstam of laagstam fruitboom?
Staat de entplaats boven de grondoppervlakte?
Hoeveel cm hebben de twijgen vorig jaar ongeveer gegroeid?

Hier staan de appelbomen nog niet in bloei. Enkel pruimen-, kersen- en abrikozenbomen bloeien nu. Afwachten dus of je dit jaar bloemen (en vruchten) zal hebben!
(Foto van Alkmene appels)
Guy
https://tinyurl.com/y4s2sxkv

Geen bloesem op appelboom
di, 13/04/2010 - 00:08
Anoniem (anoniem geplaatst)

Hallo Guy,

Mijn appelboom is een halfstam. Entplaats kan ik op de stam niet ontdekken, daarom ga ik er van uit dat deze zich onder de grond bevindt.
Ik schat dat de twijgen vorig jaar zo'n 20cm zijn gegroeid. Ook zijn er veel kleine zijtakjes gegroeid.
Momenteel zitten er al (voornamelijk uiteinden twijgen)redelijk wat blaadjes aan de boom.
Mijn pruimenboom (tezamen geplant met de appelboom) heeft nu wel al heel veel bloesem. Misschien inderdaad nog wat geduld hebben bij de appel.

wo, 14/04/2010 - 00:39
guy_fruit

Halfstam- en hoogstambomen geven dikwijls pas na 5-8 jaar vruchten. Dus nog wat geduld hebben.
De entplaats zit waarschijnlijk in de grond, waardoor de groei later zal toenemen. Dit kan tot gevolg hebben dat je enkele jaren langer moet wachten op vruchten. Momenteel is de groei (20 cm) nog normaal.
Appelbomen bloeien enkele weken later dan pruimenbomen. Maar de roze bloemknoppen zou je nu moeten kunnen zien als ze aanwezig zijn.
Wat je kan proberen om de boom vroeger vruchtbaar te maken is de zijtakken uitbuigen tot iets boven het horizontale.

Guy
https://tinyurl.com/y4s2sxkv

do, 29/04/2010 - 19:04
Anoniem (anoniem geplaatst)

Hallo Guy,

Bedankt voor uw reactie.
Ik heb even gewacht met antwoorden omdat ik nog even wilde afwachten of er toch bloesem aan het boompje zou komen. En inderdaad, aan een tak zitten 4 roze bloemetjes. Is het toch goed om deze boom komende winter te snoeien en om deze eventueel ook te bemesten?
Toen ik deze boom kocht werd mij verteld dat de Alkmene een zelfbestuiver is. Maar ik heb echter ook al vaker gelezen dat deze juist geen zelfbestuiver is. Is het daarom raadzaam om nog een appelboom aan te schaffen?

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag