graag advies ivm stengelsterfte bij framboos

8 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 ma, 17/08/2009 - 21:12
Amélie

graag advies ivm stengelsterfte bij framboos

Ik heb 2 frambozenstruiken (een rode en een witte) in de tuin die het tot nu toe goed deden. De takken van vorig jaar hebben veel vruchten gegeven en heb ik weggeknipt. De nieuwe scheuten staan nu ook in bloei en beginnen vruchten te geven. Tot mijn spijt zag ik net dat er twee nieuwe takken verdort zijn en dat sommige andere takken zwarte plekken hebben halverweg hun lengte. De verdorde heb ik weggeknipt. Ik vrees dat het om stengelsterfte gaat.
Kan iemand dit bevestigen? Mag ik de takken die nog niet helemaal aangetast zijn laten staan tot ze hun vruchten hebben gehad of moet ik ze zo snel mogelijk verwijderen om aantasting van de andere takken te vermijden. Kan ik nog iets anders doen?
Alvast bedankt voor de hulp.

graag advies ivm stengelsterfte bij framboos
ma, 17/08/2009 - 21:12
Amélie

een foto meer in detail

graag advies ivm stengelsterfte bij framboos
ma, 17/08/2009 - 23:02
Persica

Hallo Amélie,

Het gaat hier inderdaad om de vervelende stengelziekte.
Zo dicht mogelijk bij de grond afknippen en direct verwijderen uit de tuin. Onkruid en andere tuinplanten rondom de frambozen verwijderen, er moet lucht en licht bij de stengels kunnen.
Af en toe eens wat bijmesten, krijg je stevige stengels van.
Sommige rassen hebben meer last van deze schimmelaandoening dan andere.
Vriendelijke groeten,
Leonard

di, 18/08/2009 - 00:13
Amélie

Bedankt voor je antwoord!
Ik vrees dat ik dan niet veel stengels zal over hebben, dus niet veel vruchten volgend jaar :-(
Achter de frambozen staat nog een haag die steeds vol beukenluizen zit. Ik dacht hem volgend jaar eruit te smijten, maar ik denk dat hij er deze week al gaat uitvliegen.
Nog tips ivm telen van frambozen? We wonen nog maar een dik jaar in dit huis en de frambozen en de haag stonden er al. Veel ervaring heb ik dus nog niet met die frambozenstruiken.

di, 18/08/2009 - 00:51
Persica

Frambozen groeien het liefst in humusrijke grond, plant ze niet te diep, ze wortelen oppervlakkig, dus een strook onkruidvrij houden is belangrijk, deze bedekken met een mulchlaag = vochtig, dit mag ook oud verteerd blad zijn. In een haag planten is het mooist tussen een aantal stevige palen met daartussen stevig draad, waaraan je de stengels kunt aanbinden. Regelmatig de oude stengels helemaal wegknippen. Ook de ondergrondse uitlopers wegsteken, en proberen alles binnen de rij te houden, anders wordt het snel een oerwoud.
Ik heb het ras Polka mooie dikke lekkere frambozen, en ongevoelig tegen een aantal ziektes.
Dit was het zo een beetje denk ik. Heb je nog meer ander fruit in je tuin?
Groetjes, Leonard

di, 18/08/2009 - 09:18
Amélie

Achter het tuinhuisje heb ik een open stukje waar ik in U-vorm wat fruitplanten probeer te houden. In de hoek heb ik een composthoop.
Momenteel heb ik dus aan 1 kant de franbozen staan. Aan de 2de kant heb ik twee aalbessenstruiken (ook 1 wit en 1 rood) die ik gekregen heb uit een tuin die moest verwijderd worden. Ik heb die sterk teruggesnoeid en die staat nu vol nieuwe takken, alleen zijn de bladeren niet zo donkergroen. In het najaar ga ik aan de 3de kant nog twee struiken van blauwebessen zetten. Het stukje grond heeft vooral zon in de namiddag en de avond. Het is misschien niet de ideale plaats maar ik zie wel of het lukt.
Groetjes

di, 18/08/2009 - 10:40
Persica

Zo ben ik ook begonnen, kijken of het wel wil groeien op plaatsen die twijfelachtig zijn.
Aalbessen maar vooral blauwe bessen doen het alleen goed mits de grond aan de zure kant is, dus beslist géén kalk toevoegen maar wél turfmolm met potgrond door de aarde mengen tijdens het planten. Bij je aalbessen die al in de grond staan zou ik turfmolm rondom de voet van de plant strooien. Compost van je composthoop is ook erg waardevol.
De soorten fruit die je nu hebt laten vrij snel zien of de grondkwaliteit wel of niet geschikt is, gele bladeren zijn vaak de oorzaak dat bep. voedingsstoffen niet goed opgenomen kunnen worden, of worden geblokkeert, het staat of valt meestal bij een goede basis.
Succes nog, mochten er nog vragen zijn? Ik hoor het wel.
groetjes

di, 18/08/2009 - 21:25
Amélie

Bedankt! Zal ik zeker doen.

Groetjes

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag