Hoe tomatenplanten overhouden na zomer?

13 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 za, 29/08/2009 - 13:49
Anoniem (anoniem geplaatst)

Hoe tomatenplanten overhouden na zomer?

Hallo,

Ik heb dit jaar voor het eerst met succes kerstomaten gezaaid. Ik kan dagelijks heel veel tomaatjes plukken.

Mijn vraag is hoe ik de plant over kan houden. Moet ik hem boven de grond afknippen of moet ik de planten gewoon laten afsterven en begint het dan volgend jaar wel weer aan te groeien. Ik heb nl 2 planten in potten die ik wel binnen kan zetten tegen de vorst.

Ik ben benieuwd of ze het tweede jaar ook veel sterker zijn, doordat ze dan onder de grond al heel wat wortels hebben aangemaakt en dat de plant dan nog meer vruchten aan kan maken.
Heeft iemand hier ervaring mee?

Groeten van Lemke

za, 29/08/2009 - 14:36
Anoniem (anoniem geplaatst)

Voorzover ik weet is een tomaat niet over te houden.Het is een eenjarige plant.

za, 29/08/2009 - 15:16
Anoniem (anoniem geplaatst)

Een tomaat is wel over te houden, maar is meestal geen succes het 2 de jaar. Ik zou volgend voorjaar nieuwe kopen.

zo, 30/08/2009 - 01:12
dinie60

ik heb ook heel veel tomaatjess en lekkere pittige,als jij een mooi tomaatje hebt ga daar de pitjes uithalen op een stuk keuken papier uitsmeren en laten drogen,dan ga je 14februari een schaal met potgrond pakken en daar leg je het keukenpapier op en je bedekt het met iets zand ,nat maken een plasticzak erover en dan in de gaten houden wanneer ze zover zijn dat ze moeten worden verpot,ik zet ze voor het raam in de keuken voor het raam en als het niet meer zo hard vriest dan zet ik ze in de kas,ik wens jou veel plezier mee.groeten dinie

Hoe tomatenplanten overhouden na zomer?
ma, 31/08/2009 - 00:43
anopoeld

Tomaten zaad schoonmaken.
de tomaat moet overrijp zijn.Stamt de tomaat fijn tot puree en giet er water op ,door elkaar roeren even wachten het zaad zakt naar de bodem en voorzichtig het water er af gieten een paarmaal herhalen en het zaad is schoon.daarna laten drogen.

ma, 31/08/2009 - 11:00
Bustani

Hoewel er meerdere methodes zijn om zaad te winnen van tomaten, zijn dit niet de twee meest gangbare. In het eerste geval heb je kans dat de tomatenzaden gaan rotten (en vaak worden tomatenzaden in maart gezaaid en behalve dat ik zou wachten tot 'het niet meer zo hard vriest' zou ik wachten tot de nachttemperatuur boven de 8gr is, liefst nog hoger en dan zit je half mei). In het tweede geval verwijder je niet de kiemremmende laag die om de zaden zit. De kans dat ze goed ontkiemen wordt daarmee kleiner.

Het meest gebruikelijk is de volgende manier:
1 Haal de zaden uit een (over)rijpe tomaat en doe ze in een potje
2 voeg water toe aan de zaden
3 Zet het potje met zaden een paar dagen weg. De zaden gaan nu gisten, waardoor het kiemremmende laagje van de zaden verdwijnt.
4 Na 3-5 dagen spoel je de zaden af en legt ze een week te drogen op een schoteltje. Je krijgt dan donsachtige zaden.
5 Koel en droog bewaren.

Succes!

Volg mijn tuin op: https://tinyurl.com/yytkd998

za, 05/09/2009 - 13:46
Anoniem (anoniem geplaatst)

Bedankt voor de reactie, ik ga het zeker proberen. Ik heb deze week een aantal tomaten aan de plant laten hangen om ze zo rijp mogelijk te laten worden zodat ik daarvan de zaden kan gebruiken. Ik ben benieuwd.

Groeten van Lemke

ma, 07/09/2009 - 21:54
Frans!

Hoi Lemke,

Misschien is dit al bekend bij je maar vaak zijn de zaden die je koopt zaden van hybride rassen. Behalve de goede eigenschappen die zo'n hybride heeft, heeft dit ook tot gevolg dat de zaden die je van deze planten oogst niet hetzelfde ras geven als waar je de zaden van hebt geoogst.

Groeten,
Frans.

ma, 12/10/2009 - 04:31
anja176

toch wil ik graag erbij vermelden dat ik al diverse keren tomaten heb gekweekt uit eigen zaad en van de pm 8 maal dat ik dat gedaan heb is dit jaar(juich juich)de eerste keer dat ik tomaten kon oogsten van de plant'.
Alle andere jaren liepen de planten steevast phytophthora(aardappelziekte)
(schimmel)op en stierf de plant halverwege de vruchtafzetting af met halfrotte vruchten,een verdriet om te zien.Daarom ben ik toch meer voor de gekweekte hybriden omdat deze veel resistenter zijn tegen deze schimmels .
En nog nooit teleurstellingen mee gehad....

do, 15/10/2009 - 17:23
Tomado

En wat is dan precies en hybride zaadje? Want het is toch vreemd dat het zaad van eigen plant (wat gegroeid is uit hybride zaad) minder sterk is dan het zaad uit de winkel? Wat wordt er precies met het zaad uit de winkel gedaan waardoor het minder snel de aardappelziekte krijgt? En als een plant de aardappelziekte in een later stadium heeft gekregen zijn de zaden zeker ook aangetast?

Groeten Lemke

wo, 21/10/2009 - 11:01
anja176

ihh lemke...ik weet alleen maar dat deze zaden geselecteerd zijn maar verder weet ik geen antwoord op je vragen,ik weet alleen maar dat het zo is ,eerlijk gezegd niet waarom...dit gaat dus ff boven m,n pet,ik pas deze ronde ,hihi,maar verder nog steeds veel succes gewenst met je kweek,groetjes,anja

wo, 21/10/2009 - 21:26
Frans!

Hoi Lemke,

Ik werk bij een bedrijf die dit soort hybride rassen ontwikkeld, produceerd en verkoopt. In het kort is een hybride ras het kruisingsprodukt van twee zuivere lijnen. Stel je voor 40 tomaten planten op een rij die er allemaal gelijk uitzien (een zuivere lijn). Daarnaast staan 10 andere tomaten planten, ook alle 10 gelijk maar geheel verschillend van de eerste 40. Het stuifmeel van de 10 planten wordt nu met de hand aangebracht op de stampers van de andere 40 planten. Het zaad wat nu in de tomaten zit van de 40 planten is het hybride zaad.
Het maken van de juiste ouderlijnen en het maken van de juiste combinaties tussen deze lijnen is het veredelen. Hiermee kan je resistenties, groeikracht etc in het hybride zaad krijgen. Verder kan hybride zaad genetisch beter zijn dan de beste ouder.
Iets duidelijker?

Groeten,
Frans.

do, 22/10/2009 - 22:59
Tomado

Hoi Frans,

Ik vind het echt interessant hoe je het beschrijft en leuk om het te weten.

Groeten Lemke

Onderwerp gesloten