is deze appelboom nog te redden?

8 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 zo, 06/04/2014 - 18:11
kimberlyn

is deze appelboom nog te redden?

Hoi,

wij weten ons al een aantal jaar geen raad met de geboorteboom van onze zoon. het is een appelboom (james grieve) Hij heeft 2.5jaar in een grote pot gestaan en ik denk dat dit de grote boosdoener is. Los ook daarvan checkte mijn vader regelmatig de stam door erin te krassen. Achteraf gezien is dit dus helemaal niet goed. Nu staat hij toch al 1,5 jaar in onze tuin, hebben al extra mest gegeven ect, maar hij ziet er nog altijd heel kaal uit. Is die nog te redden? Ik hoop echt van wel.

groetjes
Kim

is deze appelboom nog te redden?
zo, 06/04/2014 - 18:12
kimberlyn

meer detail

is deze appelboom nog te redden?
zo, 06/04/2014 - 18:12
kimberlyn

en de laatste.

is deze appelboom nog te redden?
zo, 06/04/2014 - 19:59
tuinprins

Op basis van de tweede foto vermoed ik dat de boom last heeft van een (lichte) aantasting van vruchtboomkanker. Dit is een schimmelziekte die wordt veroorzaakt door de schimmel Nectria galligena. Vaak komt de schimmel door kleine beschadigingen in de bast de boom binnen.

Zie voor meer informatie over vruchtboomkanker:

https://tinyurl.com/y4coq942

Wat nu te doen? Er zijn 3 mogelijkheden:

1. Niets doen en kijken hoe de boom zich ontwikkelt
2. Terugsnoeien tot gezond weefsel en en tak kiezen die als nieuwe harttak (top) gaat fungeren
3. Boom rooien en een nieuwe boom planten. Gezien de emotionele en symbolische waarde van deze boom misschien moeilijk maar m.i. de beste oplossing. Als je een nieuwe appelboom voor terugplant dan een soort kiezen die weinig gevoelig is voor vruchtboomkanker. Deze plant niet in zijn pot laten staan maar direct planten in de volle grond. Bedenk tevens dat een appelboom goede grond nodig heeft en een plek in de volle zon wil (d.w.z. meer dan 5 à 6 uur zon per dag in de zomer.

Gegroet, de tuinprins

zo, 06/04/2014 - 20:34
kimberlyn

Hey tuinprins,

die tweede foto is een detail van de beschadiging die mijn vader heeft aangebracht door in die stam telkens met een mes te schrapen (krassen) om te zien of de boom nog 'gezond' was.

zo, 06/04/2014 - 21:14
Ineke*

Een nieuwe boom kan ook symbolisch zijn, je zoontje kan nu helpen met planten.

ma, 07/04/2014 - 00:05
peterplant

Hallo Kim, ik zou zoals Ineke suggereert een nieuwe boom uit gaan zoeken met je zoontje. Zo te zien ( op de tweede foto) zijn de takken ingedroogd en is de boom dus naar de eeuwige fruitgaarden vertrokken, een voorzichtige manier op te zeggen dat er geen leven meer in je boompje zit.

ma, 07/04/2014 - 11:43
kimberlyn

Oei echt? ik dacht dat een boom die dood is zou wegrotten, dat die takken dan heel gemakkelijk afbraken ect. want de boom is idd droog. Maar nog niet overal heb ik gisteren gemerkt. wij hebben serieus die ingekort en al die open wonden ingesmeerd met vet om die af te dichten. Als laatste poging.

zal dan maar idd eens voorbereiden om een nieuwe boom te zoeken. al vind ik het wel héél jammer en niet helemaal hetzelfde maar ja. niks aan te doen he.

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag