Is Hauszwetsche pruim een zelfbestuiver?

5 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 do, 16/04/2009 - 01:04
toto

Is Hauszwetsche pruim een zelfbestuiver?

Hoi,

Ik heb een Hauszwetsche pruim geplant, alleen weet ik niet zeker of die zelfbestuiver is. Toen wist ik eigenlijk niks over bestuiving van de planten. Ik heb even op het internet gezocht, maar soms lees ik dat Hauszwetsche zelfbestuiver is en soms dat het juist geen zelfbestuiver is. Ik weet het niet wie moet ik geloven. Eigenlijk heb ik maar een plekje voor andere boom over en daar wil ik een zure kers planten. Ik zal ontzettend blij zijn als het een zelfbestuiver is..

Bijvoorbeeld hier staat dat het wel een zelfbestuiver is

https://tinyurl.com/yybh2s6g

https://tinyurl.com/y6leyvua

en hier dus niet:

https://tinyurl.com/yyy7zecs

http://www.bomenonline.nl/Assortiment/Details.asp?Soort=Pruim%20'Hauszwetsche'&PlantNr=902691

Weet iemand dat voor zeker?

Alvast bedankt voor jullie adviezen!

Groeten,

Tofig

do, 16/04/2009 - 12:42
Anoniem (anoniem geplaatst)

Tofig,
In mijn boek over Hoogstamvruchtbomen staat de Hauszwetsche als zelfbestuiver, maar de ReineClaude d'Oullins en de Victoria die beide ook zelfbestuivers zijn worden ook genoemd omdat die een gunstig effect op elkaar hebben in de boomgaard.
De Hauszwetsche is een zelfbestuiver, maar de oogst van pruimen kan per jaar enorm verschillen afhankelijk van hoe het weer in het voorjaar is.
Frans

vr, 17/04/2009 - 01:47
toto

Wat fijn. Ik ben blij dat ik die vrije plek voor de zure kers kan gebruiken.

Alleen ik snap niet waarom dan in sommige bronnen expliciet beschrijven is dat hauszwetsche geen zelfbestuiver is. In deze kwestie kan er geen grijsgebied zijn, het is wel of niet, toch?

Je zei nog dat de oogst is afhankelijk van het weer in het voorjaar. Welke weer is het gunstigst?

Alvast bedankt!

vr, 17/04/2009 - 10:37
Anoniem (anoniem geplaatst)

Toto,
Als leek moeten wij afgaan op wat ervaren mensen in het vak beschrijven.
Ik haal mijn kennis uit het boekje Hoogstamvruchtbomen dat een uitgave is van Stichting Landelijk Overleg Natuur en Landschapsbeheer. Uitgegeven in 1985. De auteur is J.M.Brand. De uitgave is tot stand gekomen met steun van het Ministerie van Landbouw en Visserij.

Toch verbaast het mij niet als sommige dingen in de natuur wel eens anders uitpakken.
Wat betreft de oogsten, die soms per jaar erg verschillen, ligt dat vaak aan het voorjaar. Pruimenbomen bloeien vroeg, daarna de appels en peren, en om bestuiving te laten plaatsvinden moet je mooi droog weer hebben en vooral nachtvorst is schadelijk. Bestuiving gebeurt door insecten en wind, die brengen het stuifmeel over en de Hauszwetschen heeft dan genoeg aan zijn eigen stuifmeel.
Veel jaren gingen wij met vakantie naar Kassel in Duitsland en werden dan volgedouwd met zwetschenkuchen. In die buurt had bijna iedereen zo'n boom in de tuin en die bestoven elkaar.
Zwetschenkuchen, heerlijk.
Frans

vr, 17/04/2009 - 13:52
toto

Bedankt voor je uitgebreide uitleg Frank!

Wat betreft het weer in voorjaar, dan kan ik mij voorstellen dat iedere boom hiervan last heeft. Nu nog even afwachten voor dat ik de eerste oogst zie. Voorlopig is de boom ongeveer 150 cm. Kan ik al volgend jaar eerste oogst verwachten of is dat beetje vroeg.

Groeten en nog mals bedankt!

Tofig

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag