kerstomaatjes

6 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 di, 15/06/2004 - 12:50
mamaduck

kerstomaatjes

Hallo tuinliefhebbers(ters)
Ik heb dit jaar een pot kerstomaatjes gekregen,mijn vragen zijn: kan men de pitjes van de tomaat gebruiken voor zaad? Of hoe kan men zaad verkrijgen om volgend jaar nieuwe plantjes te hebben zonder ze te moeten kopen en hoe moet je trostomaten verzorgen?
In ieder geval hartelijk dank voor wie mij kan verder helpen.
mamaduck

za, 19/06/2004 - 00:11
Anoniem (anoniem geplaatst)

De pitjes van de tomaat kun je alleen gebruiken als het geen hybride is. Bij hybride's is het zaad onvruchtbaar.
Je kunt bij https://tinyurl.com/yxcxulfb kijken of er zaad aangeboden wordt. Daar wordt veel gratis zaad aangeboden.

za, 19/06/2004 - 01:16
Anoniem (anoniem geplaatst)

Gewoon in het voorjaar een aantal keren zaadjes bewaren van verschillende soorten,probeer vooral biologische, tomaten die je voor consumptie koopt. Zaadjes 'schoonzuigen' in je mond, even droog laten worden. Dit om schimmelen tijdens zaaifase te voorkomen. En dan gewoon in kweekbakje; dus onder glas of plastic (ventilatiegaatjes!) in laagje aarde zaaien en wachten wat er opkomt. Eenmaal uitgeplant langs een stok, regelmatig dieven en regelmatig biologische voeding toedienen. Gewoon buiten in een grote pot. Ben je zover gekomen dan blijft vooral de zon de bepalende factor voor een oogst van zoete tomaatjes. Op deze manier lukt het mij elk jaar. Je kan, als je een goede oogst hebt van die tomaatjes de zaden gebruiken in het volgende jaar. Probeer bovenstaande met alle zaden die je wilt. Pompoenen doen het goed, meloenpitjes komen wel tot bloei maar de vruchten groeien niet uit tot een eetbaar product buiten een kas, tenzij er sprake is van een langdurige hittegolf.

Als je tomatenoogst aan de late kant dreigt te worden, tegen de herfst. Dan kan je de tomaten groen van de plant plukken en achter een raam in de zon laten rijpen. Kan wel even duren voordat ze rood worden.
Succes ermee. Ik beleef er altijd veel plezier aan. Ze zijn ook lekker!

za, 19/06/2004 - 13:11
Anoniem (anoniem geplaatst)

Ketelbink en anoniem hartelijk dank. Ik ben maar een leek in telen van groenten en fruit, maar zal jullie raad uitproberen en jullie op de hoogte houden hoe alles verlopen is.
Groetjes

zo, 20/06/2004 - 10:43
Anoniem (anoniem geplaatst)

Neem in augustus/ september van enkele okselscheuten (dieven) een stek, laat die wortelen. Nadien binnen overwinteren en je hebt volgend jaar precies dezelfde soort!
Smakelijk!

ma, 21/06/2004 - 01:05
Anoniem (anoniem geplaatst)

kan u misschien een beetje meer uitleg geven over het laten wortelen van de dieven? welke grondsoort? welke verzorging ? waar zetten in de winter? wanneer heb je dan bloemen? dank u

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag