kweeperen wanneer rijp?

6 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 di, 29/09/2009 - 23:16
lily-anne

kweeperen wanneer rijp?

Ik vraag me af wanneer kweeperen eigenlijk geplukt kunnen worden om confituur te maken - ze beginnen stilaan af te vallen maar zijn nog heel hard - andere vruchten zitten nog vrij stevig vast. Het is een japanse sierkwee en dus niet zo een grote struik - Wacht ik best tot ze vanzelf afvallen ? of zullen de eerste tegen die tijd dan al rot zijn ?
Wie weet raad ?
groetjes
Lily-Anne

do, 01/10/2009 - 09:31
Anoniem (anoniem geplaatst)

Lily-Anne,
Wij hebben ook jarenlang een kweepeer gehad waar mijn vrouw heerlijke gelei van maakte. Het is nu tijd om ze te plukken. Kweeperen worden niet zacht. Ze blijven keihard en je moet een stevig groot mes hebben om erdoor te komen. Pluk ze nu en ruik de heerlijke geur als je er een paar op een fruitschaal hebt. Mijn vrouw gebruikte alleen het sap voor gelei omdat het vruchtvlees toch minder lekker is, maar jam kan natuurlijk ook.

Kijk met Google ook eens op - ik doe het kweepeerboom -.

succes,

Frans.

za, 03/10/2009 - 02:40
josf

Normaal wacht ik tot de kweeperen geel en donzig zijn, dit jaar begonnen ze al rotte plekjes te vertonen toen ze nog groen waren. Ik heb ze vorig weekend dan maar geplukt: de pitten waren bruin en de gelei is lekkerder dan ooit en heeft een fantastische kleur (rood ipv bleekbruin).
Maar of kweeperen en japanse sierkwee zomaar vergelijkbaar zijn?...
jos

za, 03/10/2009 - 09:43
Hendrik Jan

Volgens mij zijn het ook twee verschillende soort vruchten (maar dat weet ik niet zeker), maar de vruchten van de sierkwee zijn wel eetbaar, zie:
https://tinyurl.com/y4cqtlmv

za, 03/10/2009 - 10:19
nieuw

Toevallig hoorde ik van de week van een kennis die elk jaar gelei maakt het volgende: de kweeperen niet plukken maar op de grond laten liggen tot de vruchten enigzins beginnen te rotten. En dan pas gebruiken voor de gelei.

za, 03/10/2009 - 22:44
guy_fruit

De Japanse sierkwee = Chaenomelesinfo-icon.
De gewone kwee of kweepeer = Cydoniainfo-icon oblonga
De gewone kweeperen kunnen nu best al geplukt worden. Voor de sierkwee kan je vermoedelijk nog enkele dagen of weken wachten. Ze zijn plukrijp als ze gemakkelijk loskomen van de plant.
De gewone kweepeer wordt gemakkelijk bruin binnenin als hij te laat wordt geplukt. De sierkwee heeft daar direct geen last van.
Het ideale is beide vruchtensoorten te mengen voor het maken van gelei of jam.
Nuttige link:
https://tinyurl.com/yyv68t9t

Mvg,
Guy

Onderwerp gesloten