larve wortelvlieg

7 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 zo, 14/05/2006 - 22:16
Anoniem (anoniem geplaatst)

larve wortelvlieg

Wij hebben zomerwortelen gezaaid en ze komen nu op. Op het zakje van de zaadjes staat dat zodra de plantjes opkomen ze beschermd moeten worden tegen de larve van de wortelvlieg. Maar hoe kunnen we dat doen? We hebben gaas, maar ik denk dat larven makkelijk door die gaten heenkomen.
Wie kan ons helpen?

ma, 15/05/2006 - 13:42
Anoniem (anoniem geplaatst)

Ja, dat is niet zo eenvoudig. Ik bestreed die beesten vroeger en dan praat ik van meer dan 20 jaar terug, met Basudine. Een poeder dat ik luchtig door het grondoppervlak werkte.
Het is of was echter een gif en als we worteltjes hadden gegeten hadden we hoofdpijn.
Ik kan u dus niet echt raad geven, maar type in Google eens koperwormen in, want zo heten de larven, daar is het een en ander te lezen over die dingen. Ook dat ze drie tot vier jaar oud worden en dus reeds in uw grond aanwezig kunnen zijn, waardoor het afschermen met gaas weinig zin heeft.
Succes, Frans.

za, 20/05/2006 - 16:33
Anoniem (anoniem geplaatst)

Er is een biologisch middel in de handel tegen wortelvlieg. Maar dat moet al door de grond worden gewerkt bij het zaaien volgens mij. Ik weet niet of het goed werkt want ik heb het nooit geprobeert. Het heet volgens mij anti-wortelvlieg, maar dat weet ik niet helemaal zeker. Het zit in een knalgeel busje en is van het merk Ecostyle.

di, 30/05/2006 - 11:40
Anoniem (anoniem geplaatst)

De wortelvlieg legt verschillende keren per jaar eitjes en doet dit in de worteltjes zodra deze eitjes uit komen vreet deze made een gang door de wortel. Om dit te voorkomen kun je naast iedere rij worteltjes een rij uien planten of zaaien maar di werkt ook niet altijdt. Wat wel werkt is anti-insektengaas dit houd de wortel,kool en uievlieg tegen. Dit is te koop bij de firma van der Wal tel 0528-264034
Groetjes Wil

di, 30/05/2006 - 15:12
Anoniem (anoniem geplaatst)

Ritnaalden of koperwormen zijn harde gele larven van kniptorsoorten. Je vindt ze vaak tijdens het spitten of planten gewoon in de grond. Hun levenscyclus is 3 - 4 jaar en in die tijd vreten ze aan de wortels van gewassen. Wat inhoud dat als u gaat zaaien dat ze er dan al kunnen zijn.
Het gebruikmaken van insectengaas heeft dan alleen zin tegen nieuwkomers. Dat is trouwens meer voor het tegenhouden van de koolwitjes die hun eieren op de koolplanten willen leggen en waarvan dan de larven, de dikke groene rupsen, de bladeren opeten.
Wortelen telen op rijen, afgewisseld met rijen uien, sjalotten of knoflook is echter een goede combinatie.

do, 01/06/2006 - 18:31
Anoniem (anoniem geplaatst)

Inderdaat zitten er dievers koperwormen en ritnaalden in de grond maar deze eten zelden of niet aan zomerworteltjes of winterwortelen waar het in deze vraag over gaat dacht ik.
Incekten gaas is dan ook bedoelt om de wortelvlieg en de koolvlieg en de uienvlieg tegen te houden want deze doen wat de benaming al aan geeft door de lucht vliegen maar deze vliegen leggen hun eitjes net onder de grond in de plant wanneer deze uitkomen vreet de larf gangen in de plant onder de grond, bij worteltjes zie je dit goed koolplanten sterven dan af en uien rotten weg natuurlijk werkt de insektengaas ook tegen het koolwitje en vraat van de vogels Ik gebruik het zelf al 4 jaar en het werkt perfekt alle worteltjes zijn punt gaaf
groetjes Wil

do, 08/06/2006 - 12:37
Anoniem (anoniem geplaatst)

als wij wortelen zaaide dan planten we tussen de rijen van de wortelen uien uit zo hadden we geen last van de wortelvlieg

Onderwerp gesloten