moestuin aanleggen waar eerder kippen liepen

8 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 vr, 29/01/2010 - 20:13
jeromevanoverbeke

moestuin aanleggen waar eerder kippen liepen

Hallo

Ik zou een moestuin willen aanleggen (eerste keer) waar er daarvoor gedurende een geruime tijd kippen en ganzen liepen. Is dit bevoorderlijk of juist nefast wegens overbemesting (teveel nitraten,eventuele testkits,...?). Wat moet ik doen om de grond optimaal voor te bereiden?

dbv Jerome

vr, 29/01/2010 - 21:45
depauws

Jerome
Ik weet natuurlijk niet hoeveel er kippen ze zaten op welk oppervlak.
Kippenmest is stevige meststof maar als daar een winter is overgegaan zie ik niet veel problemen. Het groot probleem met kippenmest is de chloor die vrijkomt bij vers gebruik.
Voorbereiden van de moestuin vanaf (verrijkt) braakland zou ik doen met veel compost. Ga eens informeren op het gemeentelijk containerpark.
Een laag van 3-5 cm is een eerste gedacht, dus 1m³ compost per 20m²-30m².

za, 30/01/2010 - 20:02
Bloop

Beste Jerome,
als je diep genoeg omspit, 1 spadelengte, is dat geen enkel probleem.
Laat de grond dan een weekje rusten (bezinken)en dan kan je rustig de plaatsen losharken waar je wilt beginnen, de bovenlaag is dan geschikt voor uitstekend resultaat. Zeker niet bijmesten, wel het jaar nadien bij opnieuw omspitten.

di, 02/02/2010 - 20:41
tuinwroeter

Hallo Jerome,

Ik heb ook eens een voormalig kippenren gebruikt als moestuin.
Ik heb er iets stalmest opgegooid en alles gewoon omgespit,daarna het eerste jaar er aadappels in gepoot, en het 2e jaar tuinbonen. ( iets wat ik zelf niet lust, maar mijn moeder en broer waren er gek op)
Daarna eens per 3 jaar verse stalmest (oude is hier moeilijk te krijgen) in het najaar erop, en in het voorjaar goed omspitten, in een zgn. voor.
Wat ik wel gedaan heb, dat deed mijn vader al jaren, als je de ruimte voor hebt tenminste, als je bijvoorbeeld 1m3 mest nodig hebt, bestel dan het dubbele. Mijn vader, en later ik,gebruikte de helft, en de andere helft werd op een hoop gegooid. Dat kon dan lekker uitluchten zei hij altijd. Dit gebruikte hij dan in de andere jaren als kleine bijbemesting, en natuurlijk in de plantentuin kwam ook een deel.
Nu moet ik zeggen dat wij een moestuin hadden van in totaal 200m2, daar kwam elk jaar groenbemesting op, in de vorm van suikerbieten of voerbieten. Als alles uit de tuin was, op de boerenkool en de spruiten en de winterprei na werd de tuin ingezaaid, en kwam er elke 3 jaar bijna 1,5m3 koemest op. (stalmest, dus geen gedroogde)

groet,

Paul

do, 04/02/2010 - 20:23
tuinwroeter

jammer dat jeromevanoverbeke niet meer reageert, was het maar een eenmalige vraag, en weet hij nu wat er gedaan moet worden? dan zijn de antwoorden wel heel duidelijk geweest.
Ik wens hem daarom dan ook veel succes in het vroege voorjaar.

wo, 24/02/2010 - 17:17
eek

Chique hoor :telen op gevarieerde pluimvogelbagger

do, 04/03/2010 - 19:07
Twist

Ik heb ideeën gelezen over een driedelige moestuin. Links de groenten, in het midden het compost en rechts de kippen. Het middelste stuk is half compost half kippenren. Die man wisselde dat dan elk jaar om en dan hoefde hij alleen maar met compost te mesten.

EDIT: Hierbij een plaatje van het artikel.
EDIT2: Het plaatje wordt er klein, hier een link : https://tinyurl.com/y4nah3k4

moestuin aanleggen waar eerder kippen liepen
di, 16/03/2010 - 13:29
joke81

als je echt plaats genoeg hebt, ziet dit er echt interessant uit!, zie krantenknipsel
jammer genoeg heb ik enkel een stadstuin..?

Onderwerp gesloten