Sinds April moestuintje, wat kan er beter?

7 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 zo, 16/08/2009 - 18:45
Richard&Maaike

Sinds April moestuintje, wat kan er beter?

Even voorstellen. Gebruikersnaam is Richard&Maaike. Wij zijn samen en hebben veel interesse in onder andere een moestuintje. We zijn sinds vandaag lid van dit forum en hebben sinds ongeveer April een kleine moestuin. In het tuintje staan: zonnebloemen, sperziebonen, tomaatjes, aardbeiplantjes, bloemkool en ook heeft er sla in gestaan.
De sla en sperziebonen waren erg goed gelukt en gaan we zeker weer in het tuintje zetten.
Er is echter een probleempje met de aardbeien en de bloemkool:

Er staan vier grote aardbeiplanten waaraan zeer veel aardbeien komen. Ze doen het erg goed en ik heb zelfs een aantal stekken die ook beginnen te groeien, alleen is het probleem dat wanneer een aardbei bijna goed is, wordt deze opgegeten lijkt wel! Er zit een net overheen en ik denk nu dat het muisjes zijn. Hoe moet ik dit oplossen?

Ook staat er bloemkool in. Deze wilt echter niet goed groeien. Ze staan onder een oud konijnenhok, zodat ze niet over het hoofd gezien worden als er in de tuin gewerkt wordt. Er zijn ook al geknisperde eierschillen tegen de slakken geprobeerd, maar alsnog gaat het niet helemaal goed. Ze blijven klein en worden geel.

Het liefst willen we geen sprays gebruiken en ook dieren geen kwaad doen. Alles wat erin groeit moet zo natuurlijk mogelijk blijven zonder giftige stoffen.
Heeft iemand hier een oplossing voor? Alvast hartelijk bedankt.

Groet,
Richard en Maaike.

Sinds April moestuintje, wat kan er beter?
do, 20/08/2009 - 16:30
Shaka

Bij de aardbeienplanten zoals u het omschrijft is bij ons ook het geval,en ik ben erachter gekomen,dat niet muisjes maar van die kleine ja ik zal ze zo maar noemen grondslakjes zijn.Slakjes een beetje aan de roze/witte kant zonder huisje.Je ziet dan kanaaltjes net of er inderdaad een muis heeft gegeten.Dus een net helpt niet.
Slakken zijn trouwens ook gek op bier.Graaf een klein potje in de grond,en doe er een beetje bier in.Een klein afdakje erboven tegen de regen,en voilla de slak gaat vrolijk naar de slakkenhemel.

Dat van de bloemkool onder een oud konijnenhok kan ik niet helemaal volgen.
Klein en geel lijkt mij gewoon een te kort.Krijgen ze wel voldoende water?

do, 20/08/2009 - 21:34
Richard&Maaike

Van dat bier hebben we al eens geprobeerd, maar er kwam maar 1 slak op af. De slakken die u noemt zijn ons nog nooit opgevallen. We moeten bier nog maar eens proberen. Is er dan nog een bepaalde bier die gebruikt moet worden? Eerder is namelijk de goedkoopste bier gebruikt die te vinden was.

De bloemkool krijgt genoeg water. Misschien dat het een bepaalde hoeveelheid moet zijn die aangeraden wordt? En van dat konijnenhok is eigenlijk ter bescherming voor als wij in het tuintje werken.

En dan is er nog een vraag die nog niet gesteld was: tomatenplanten en spersiebonenplanten, kunnen die blijven staan tot volgend jaar of zijn ze op na het afgeven van de vruchten?

Groet.

vr, 21/08/2009 - 01:17
rubo

Welkom op dit forum !

Tomaten en sperciebonen en de meeste andere groenten is een eenjarig gebeuren.

Ik gebruik zelden bestrijdingsmiddelen maar tegen slakken strooi ik altijd korrels. Dit is weliswaar slakonvriendelijk maar heeft geen invloed op het gewas. Zonder dit middel is sla of radijs telen nauwelijks mogelijk.

ma, 12/10/2009 - 05:13
anja176

Ook ik ben nieuw op dit forum ,maar als je er voor volgend jaar iets aan wilt hebben,de slakken zijn dol op DONKER bier,maar persoonlijk weet ik dat biologische slakkenkorrels echt veel beter werken.Ik vroeg me trouwens af of de grond waarop de bloemkool staat misschien erg zwaar is?leem of klei zoals bij mij?Ik weet dat bloemkool het goed doet op stevig gecomposteerde ,losse grond en inderdaad,wel lekker blijven gieten!Ik hoop dat je er iets aan hebt,groetjes,anja

ma, 12/10/2009 - 19:37
Bruine kikker

Denk erom dat gewone slakkenkorrels veel meer kwaad doen dat alleen de slakken doden. Denk aan de dieren die de vergiftigde slakken eten, die worden ook ziek. Je verstoort de voedselketen.

Als je slakkenkorrels wilt gebruiken, neem dan die van ecostyle, die zijn voor de overige dieren tenminste onschadelijk.

do, 15/10/2009 - 10:42
hans houtakkers

Je zou een hangcultuur kunnen maken van je aarbeienplanten.
zet de planten in potten en hang deze op aan bijv een gebogen stuk betonijzer.
3 voordelen:

je hoeft niet te bukken om te plukken
er zijn geen pissebedden die je aarbeien opeten
onder de hangingbaskets kun je iets anders planten

gr
hans

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag