stekken aan aarbeien

16 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 wo, 26/05/2010 - 21:52
jan walta

stekken aan aarbeien

hallo, het is bekent dat aarbeien na de pluk van de vruchten nieuwe stekken geeft, om voor vermeerdering te zorgen. nu komt het vreemde, na deze vreemde koude winter is alles ongeveer 3 weken later, op het moment staan de aardbeien in volle bloei, en duurt het nog zeker een paar weken voordat de vruchten rijp zijn, maar komen de stekken nu al aan de planten, wat normaal na het plukken gebeurt, ik heb dit nog nooit eerder meegemaakt, is hier een verklaring voor?, misschien de vreemde winter?, ik haal de stekken er af, want anders gaat het ten koste van de vrucht volgens mij. wie weet hier meer van?, ik wacht af grtes jan walta

wo, 26/05/2010 - 23:57
RdB

Ik heb niets vreemds aan deze winter opgemerkt. Niet extreem koud of zo, wel vrij veel sneeuw.
Ik zal eens bij mijn eigen aardbeien moeten gaan kijken, let er nooit zo op wanneer er uitlopers aan komen.

Ruud

do, 27/05/2010 - 00:32
Bushdoctor

Hallo Jan,

Misschien is je stelling niet juist wat zou betekenen dat er niets vreemds aan de hand is. Het is mij niét bekend dat aardbeien na de pluk nieuwe stekken vormen. Dit is de eerste keer dat ik daarvan hoor of lees. Zelfs nu, mét die wetenschap, kan ik er op het web niets over vinden.

Ik kan me niet voorstellen dat aardbeien alleen na het plukken uitzaaien. Misschien geeft ze dat extra aanzet om er aan te werken maar volgens mij gebeurd het niet exclusief alleen na het plukken.

Ik heb verleden jaar bij mijn neef een aantal aardbeien uitgezet waarvan we dit jaar voor het eerst hopen te oogsten. Ze hebben zich echter al flink uitgezaaid. Zonder dat er ook maar iets van die planten geplukt is.

Volgens mij zaait elke aardbei zich uit, ongeacht of daar van geplukt wordt of niet. Maar dat kan ik natuurlijk ook helemaal fout hebben. Ik laat ze in ieder geval gewoon hun gang gaan en heb dan altijd zowel aardbeien alsook nieuwe planten om weg te geven.

Veel succes!
Groeten,
John.

vr, 28/05/2010 - 21:07
kamperfoelie

Hallo Jan,

Volgens mij is er hier wat spraakverwarring over aardbeien die zich uitZAAIEN (zijn dat dan misschien bosaardbeitjes John?)en aardbeien die uitLOPERS maken.En hier in het oosten des lands was de winter wel echt erg koud hoor!
Het viel mij ook al op dat een aantal aardbeiplantjes nu al uitlopers maakt terwijl dat anders pas op z'n vroegst midden zomer gebeurt. Ze bloeien bij mij nu soms ook roze terwijl het gewoon witbloeiende rassen zijn.
Zou me niets verbazen als het te maken heeft met de strenge winter maar ik heb er nog nooit iets over gelezen of gehoord. Ik denk dat ik ze er ook afhaal, en oppot, hoe meer aardbeien hoe beter denk ik maar. Een verklaring heb ik dus niet maar je bent dus niet de enige die te maken heeft met dit vreemde fenomeen! Misschien kan een oude wijze tuinder die nog echte strenge winters heeft meegemaakt uitsluitsel hierover geven?

Groet, Mariska

zo, 30/05/2010 - 00:06
Bushdoctor

Ja, ik zat ook te wachten totdat Green of een andere ouwe rot meer info geeft...

Sorry voor de spraakverwarring. Toen ik het had over Uitzaaien bedoelde ik het Vermeerderen via uitlopers.

Een zijdelingse vraag: Ik heb laatst wat zaden gekocht en toen viel me op dat er in diezelfde soort zakjes ook aardbeien verkocht werden. Volgens de verpakking zitten er een stuk of 5 in. Ik heb even gevoeld en het leek alsof er een aantal dikke dingen in zaten en dus geen zaden. Wat wordt daar verkocht? Zijn dat misschien hoofdwortels van kleine aarbeienplanten? Worden die dan gedroogd ofzo?

zo, 30/05/2010 - 00:11
Anoniem (anoniem geplaatst)

Green is wel rot, maar niet oud!

Die zaden zullen voorzien zijn van een coating, vandaar dat ze zo dik aanvoelen.

zo, 30/05/2010 - 00:11
D_SDennis

Normaliter teel je aardbeien twee jaar en daarna vervang je je planten. Planten die in augustus als jonge plant gepoot worden, dragen het eerste jaar daarna vruchten. Maar de uitlopers met stekken komen dan meestal pas in de (na)zomer. Laat je deze planten staan tot het volgende jaar, dan zul je zien dat de uitlopers met stekken al in het voorjaar komen. Dit verschilt een beetje van ras tot ras. In principe kan de ontwikkeling van aardbeien en uitlopers goed samengaan, mits de grond voedzaam en vochtig is. Anders haal je beter de uitlopers weg, of laat je er hooguit een of twee aanzitten. Deze kun je dan gebruiken om een of meerdere rijen weer te vervangen. Meestal gebruik je geen aardbeienplanten die ouder dan twee jaar zijn - dus waar je twee keer van geoogst hebt - en vervang je die door stekmateriaal van je best dragende aardbeiplanten. Of nieuw materiaal om ziekten te voorkomen. Succes.

ma, 31/05/2010 - 22:27
jan walta

in aan vulling van mijn eerste stukje het volgende, de stekken die ik gebruik zijn vriesstekken, die worden geplukt en bewaard bij een temperatuur van min 1 graad , waarna ze in begin augustes geplant worden , en ze het volgend jaar vrucht geven, en na het plukken komen de nieuwe uitlopers pas, en niet er voor zoo als nu het geval is, dit zelfde geld voor de stekken die voor het tweede jaar staan, ook die geven stekken na het plukken van de vrucht,het vreemde is nu,dat de planten die voor het tweede jaar staan nog geen nieuwe uitlopers geeft, in tegenstelling tot de eenjarige planten die wel stekken geven, ik heb dit nog nooit mee gemaakt,(ik kweek al 15 jaar aarbeien), wie het weet mag het zeggen , grtes jan p.s ik woon in egmond, nh holland

di, 01/06/2010 - 12:19
31048

ik heb net hetzelfde voor al mijn 1jarigen geven stekken (ik vang deze ook op omdat ik genoeg planten heb voor aardbeien te plukken en er gerust een paar extra bij wil kweken).
aan mijn 2jarigen is nog geen enkele uitloper te bespeuren. als ik mijn hond uitlaat kom ik voorbij een veltje vol 1jarige planten en daar is net hetzelfde te zien. terwijl een kweker die toch zou verwijderen? dat zou ik toch doen als ik professioneel zou kweken.

als je enkel aardbeien wil plukken zou ik ze verwijderen, al weet ik niet zeker of zo 1 of 2 uitlopers zoveel energie vraagt van een plant. bij mij hangen er al mooie grote vruchten aan terwijl de uitlopers al mooi worteltjes krijgen en waar de stek zich aan de grond hecht al een extra uitloper vormt.

zou je trouwens van die stekken bv in het najaar al kunnen oogsten? of gaat dat pas volgend jaar zijn?

di, 01/06/2010 - 20:55
kamperfoelie

Hallo,

Bij mij zijn het ook alleen de eenjarige stekken die dit doen, dwz. de stekken die dit jaar voor het eerst vrucht zouden moeten dragen.
Ik heb mijn aardbeienkweker E. van Duivenvoorden nog even gemaild erover omdat hij behalve goed en goedkoop plantmateriaal ook altijd bereid is om per omgaande tips en advies per mail te geven (dat vind ik zo aardig dat ik het niet kan laten hier even reclame voor hem te maken) maar hij wist 't ook niet, al gaf hij wel aan dat je de uitlopers zo snel mogelijk eraf moet halen omdat het anders ten koste van de vruchten gaat.

Groet, Mariska

di, 01/06/2010 - 21:25
jan walta

hallo jan85, de uitlopers die er nu aan komen geven geen vrucht dit jaar, of het moet een soort zijn wat doordraagt, ik heb de beste ervaring met elk jaar nieuwe stekken, die je in begin aug plant, na een maand , als ze goed aangeslagen zijn geef je ze aardbeien mest, dit is uitgekiende bemesting, ik gebruik de mest van eco stijl, deze is biologies, dit herhaal je in het voorjaar, met deze bemesting krijg je de beste opbrengst, en het beste is om elk jaar op een ander stuk grond te planten, of diep te spitten, zodat je verse grond hebt, grtes jan

wo, 02/06/2010 - 12:23
31048

hoi naamgenoot ik heb denk ik een soort elsanta waar ik mee ben begonnen (witte bloemmetjes) maar heb er vorig jaar ook met roze bloemblaadjes gekocht waar ik de naam niet van weet en nu staan ze door elkaar.

ik weet eigenlijk niet wat je bedoeld met doordraagt misschien dat je bedoeld dat ze nog laat op het jaar vruchten geven? vorig jaar heb ik nog tot ongeveer oktober kunnen plukken. maar dat kan ook september zijn. (gok ik)

kan je me een link geven over welke meststoffen je het hebt? wand met google vind ik er niet echt iets over.

over wat je zegt over planten in volle grond dat kan ik niet omdat mijn hond graag tegen al mijn planten plast. heb dat opgelost door met grote emmers te werken zodat hij enkel de emmer raakt moest hij het proberen (en dat doet ie wees maar gerust) in zo 2emmers geraakt ongeveer 70L potgrond hoop dat ik volgend jaar er ook wat compost kan bijdoen. dan spaar ik weer een paar zakken uit.
is verse grond zo belangrijk? ik hoorde in het ander topic dat dat bij aardbeien niet zo veel uitmaakt.

https://tinyurl.com/y3pvfv53 (men 2jarige aardbei)

had trouwens nog een vraag als de bladeren voor de vruchten komen en dus al het licht wegneemt voor de vruchten
moeten die bladeren dan verwijderd worden? ik heb dit al bij een aantal gedaan omdat de knopjes maar niet groter werden of maakt dat niks uit?

mvg Jan

wo, 02/06/2010 - 21:36
jan walta

hoi jan 85,de meeste soorten aardbeien geven in juni vruchten, met doordragers bedoel ik de soorten die de hele zomer vruchten geven, wat bemesting betreft tik eco stijle in op google, of pokon aardbeien mest, en je vind alle gegevens, deze mest stoffen vind je in de meeste tuincentra,s, en pluk geen bladeren weg van de plant, de vruchten worden vanzelf wel rijp, mochten ze niet groeien, staan ze niet te droog?, en zorg dat onder in de emmers gaten zitten om het teveel aan water af tevoeren, als je goede potgrond gebruik kan je daar lang mee doen, door de goede mest te gebruiken, zie boven,maar gebruik geen kompost, of tuin aarde deze grond soorten zijn veel te scherp!. vandaag heb ik de eerste aarbei gezien die al mooi rood is, hij moet nog ff bij kleuren , dan is hij morgen aan de beurt!, succes met je kweek. grtes jan

wo, 02/06/2010 - 23:12
Bushdoctor

Compost is niet 'scherp' Jan. Het is geen meststof, maar een overvloed aan bacterieel leven dat helpt de structuur van je grond te verbeteren, ziekten helpt bestrijden en meststoffen helpt opnemen in de plant. Het sproeien van compost-thee over je planten helpt zelfs met ongediertebestrijding. Voor de rest heeft je reactie erg goede tips. Dank je.

do, 03/06/2010 - 12:47
31048

dat van die bladeren verwijderen had ik dus beter niet gedaan.(van fouten leer je he) al denk ik niet dat ze daarvan last gehad hebben. wand de bladeren die er onder zaten nemen het meteen over. bij mij beginnen de eerste aardbeien ook rood te kleuren. dat ging trouwens eens tijd worden. :)

in die witte emmers heb ik idd onderaan gaten geboord ik giet liever teveel dan teweinig. denk dat een aardbei dat toch niet zo erg vind.

heb trouwens doordragers wand bij mij geven ze heel de zomer vruchten. verser kan je het niet hebben. zal eens kijken als ik nog is in een tuincentra moet zijn voor die meststoffen bedankt voor die tip.

mvg jan

do, 03/06/2010 - 21:50
jan walta

even duidelijkheid over compost, ik zelf heb al 35 jaar een compost bak, hij staat in de tuin in een donkere hoek, en al het huis afval, zoals schillen thee en koffie prut gaat er in ook uit de tuin verdwijnd in de compost bak, hij zit vol met piertjes , wormen, deze gebruik ik weer om mee te vissen, deze compost is prima voor grond verbetering, maar heeft weinig mest stoffen, deze vul ik aan met cultera korrels, prima biologie,s, spul,maar koop je zakken compost dan is het meestal van de vuil verwerking, en is veel te scherp, de groene bak staat al jaren leeg , nog nieuw, nooit gebruikt, we hebben een siertuin om het huis van ongv, 900 vierkante meter dus genoeg compost, wat elk jaar weer word gebruikt, vandaag nog even gekeken op de groente tuin, de aardbeien staan er prima bij nu nog veel zon , en smullen maar, ik telde aan een plant ongv, 100 aarbeien, dus dat belooft wat,(heb er ongv, 60 staan, grts jan

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag