Klimrozen

15 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 wo, 26/05/2010 - 21:50
patricia_1972

Klimrozen

Even een vraagje over de klimrozen die bij mij in de tuin groeien. Of moet ik toch zeggen niet groeien....Op de een of andere manier zitten ze continu onder de plagen. Luizen, gele bladeren, misvormde bladeren....Nu had ik toch een vraag aan jullie. Op internet zie ik dat rozen gevoelig zijn voor plagen. Is dit altijd zo? Deze rozen heb ik ooit bij de supermarkt gekocht. Zijn bijvoorbeeld rozen uit het tuincentrum minder gevoelig voor plagen? Kan het ook mede aan de standplaats van rozen liggen? Of geef ik ze gewoon te weinig mest?
Kortom....moet ik die rozen uit de tuin gaan halen? Is het een aflopende zaak? (Eigenlijk neig ik daar sterk naar).

Graag hoor ik jullie mening.

Patricia

wo, 26/05/2010 - 21:59
RdB

Hoe staan ze nu? Zonnig? Welke grond? Heb je ze ooit bemest? Zonder dat te weten valt er weinig te zeggen.
Supermarkten verkopen over het algemeen rotzooi, 't was misschien nog wat toen ze het inkochten maar ze worden niet gehinderd door enige kennis, dus de kans dat zoiets overleefd is klein. De geweldig lage prijs die hun inkoper bedongen heeft resulteert natuurlijk wel in een bedroevende kwaliteit, 't mocht immers niets kosten en dat was echt de enige eis. Maar het gemiddelde tuincentrum is hedentendage ook slechts een uitdragerij die er wat planten bij doet. Het grootste deel aan oppervlakte en omzet is andere troep. Wil je zeker zijn van enige kwaliteit zal je naar een kweker moeten gaan of het geluk moeten hebben een tuincentrum te vnden die hun plantenvak nog serieus nemen.

Ruud

wo, 26/05/2010 - 23:29
patricia_1972

Ik ga eens proberen antwoord te geven op de vragen. De rozen staan behoorlijk zonnig (van 'smorgens vroeg tot een uurtje of 3 'smiddags). De grond lijkt heel vruchtbaar omdat bij iedere schep er een tal van wormen in zitten. De grond is wel een hele vaste grond. Het is een dun strookje bij de schutting en zowel de buren als wij hebben daarnaast tegels liggen. Wat voor soort grond het is weet ik niet zo. Donkere grond....Bemesten doe ik niet zo heel vaak. Af en toe gooi ik er van die korrels bij voor bloeiende planten. De rozen zijn wel nog jong (vorig jaar geplant). Ik heb een fotootje bijgevoegd van een zo'n roos....niet erg fraai...(de andere is nog erger) misschien helpt dit?

Groetjes

Klimrozen
wo, 26/05/2010 - 23:30
patricia_1972

Oja, de rozen van de supermarkt en ook de planten op stam zijn niet zo best maar deze clematisinfo-icon van de supermarkt die mag er toch best wezen (staat ook bij de schutting) :-). Maar ik ga toch wel eens op zoek naar een kweker...

Klimrozen
wo, 26/05/2010 - 23:55
RdB

Met de standplaats etc. lijkt mij weinig mis. Zie het eventueel nog een seizoen aan maar verbeterd het dan nog niet zou ik me er niet langer aan ergeren en ze vervangen.

Ruud

do, 27/05/2010 - 00:51
patricia_1972

Dank voor de info.

do, 27/05/2010 - 09:12
monet

Tegen luizen: lavendel in de buurt planten.

do, 27/05/2010 - 20:42
patricia_1972

Op de foto recht in het hoekje heb ik al lavendel geplant....maar misschien niet genoeg....

do, 27/05/2010 - 22:32
Hendrik Jan

1. In jan/feb wat kalk geven.
2. In maart wat koemest en beendermeel geven.
3. Vanaf begin/midden mei rozen mest geven (zie instructie van de fabrikant).
4. Zorg als je luizen ziet bij verse nieuwe blaadje en/of beginnende knoppen, dat je die DIRECT bestrijd: met de hand, waterstraal, Admire, Pruzit.
5. Rozen nooit echt droog laten staan (vooral geen jonge rozen).

Koop alleen benaamde rozen, zodat je weet van je kan verwachten en met welke problemen je eventueel rekening moet houden!

do, 27/05/2010 - 23:41
Polplastron

Een aantasting van bladluizen is normaal gezien niet zo schadelijk voor de plant als wij vaak denken. Enkel in het geval dat het om een verzwakte plant staat (slecht plantgoed, foutieve standplaats, een zwakke variëteit, ...) is het echt wel nodig om te bestrijden. In de meeste gevallen zullen natuurlijke vijanden de bladluizen wel elimineren.

Dit enkel op voorwaarde natuurlijk dat je dit proces even z'n gang laat gaan. Wie constant bestrijdt, mag geen natuurlijke vijanden verwachten; zij komen enkel als er voedsel voor ze is. Deze natuurlijke vijanden wensen ook wel enige schuilplaatsen in de vorm van bodembedekkende beplanting (voor de geleedpotigen) en struiken (voor de vogels).

In mijn rozentuin wordt geen enkele bestrijding gebruikt en de aantastingen zijn de laatste jaren veel minder ernstig geworden gezien de natuurlijke vijanden (o.a. mezen, lieveheersbeestjes en sluipwespen) ondertussen in de tuin aanwezig zijn. Geen enkele van mijn rozen is ooit sterk verzwakt of doodgegaan door enige aantasting.

En ja, ooit was ik ook een fan van bestrijdingsmiddelen, maar dit is goedkoper, ecologischer en bovendien ook veel minder arbeidsintensief!

Groeten,

Pol

vr, 28/05/2010 - 00:44
patricia_1972

Dank, dank voor de tips! Ik ga gewoon wat proberen en misschien helpt het. Zo niet dan ga ik toch maar naar de kweker :-)

vr, 28/05/2010 - 00:48
Hendrik Jan

Luizen altijd DIRECT verwijderen van rozen!
Ik kies altijd het liefst voor rozen (die passen in een natuurlijke border) met een 'natuurlijke' onderbeplanting etc. maar dit helpt echt niet tegen luizen etc.
Zelfs rozen in zeer grote bedden van lavendel (6x3m) helpen niet noemenswaardig tegen luizen.
Een gemiddelde tuin van 5 x 12 meter is geen echte natuurlijke omgeving, je probeert hier gewoon een klein kunstmatig paradijsje te creeren en dan moet je 1 tot 10 rozen niet laten verpesten door luizen, met als gevolgen bijv. sterroetdauw, wil je geen bestijdingsmiddel gebruiken doe dit dan met je handen of een goede waterstraal. Een mooie roos in een kleine tot gemiddelde tuin, moet een mooi frisgroen bladerdek hebben en behouden en als extra beloning mooie rozen.

ma, 31/05/2010 - 01:06
virginie

rozen koop je bij de rozenkweker, vlees bij de slager en schoenen in de schoenenwinkel.
Ergens anders, heb je rotzooi of krijg je rotzooi!
Misschien wat cru uitgedrukt, maar een waarheid als een koe, of je wilt er niet veel geld aan besteden, dan houdt mijn verhaal op, maar dan heb je er ook geen plezier van.
Geeft altijd het nadenken, groetjes Virginie

ma, 31/05/2010 - 16:32
Polplastron

CITAAT: Luizen altijd DIRECT verwijderen van rozen!
Ik kies altijd het liefst voor rozen (die passen in een natuurlijke border)
met een 'natuurlijke' onderbeplanting etc. maar dit helpt echt niet tegen
luizen etc.

Een onderbeplanting of lavendel jagen de luizen niet weg hoor! Ze zorgen er enkel voor dat natuurlijke vijanden van de luizen een plekje vinden. Je moet deze beestjes eerst wel de tijd geven om de luizen te vinden en er kortemetten mee te maken. Ik doe niets tegen de luizen of rupsen op mijn rozen en ook dit jaar staan ze er weer prachtig bij zonder noemenswaardige schade.

Groeten,

Pol

P.S.: En inderdaad: alles begint bij goed plantmateriaal. Rozen van veredelaars als Kordes, Harkness, Meilland, Lens, Tantau, ... hebben gewoon jarenlange tests ondergaan voor ze in de handel komen. Sommige van die rozen met naam zijn sterker dan anderen, maar je kan er info over vinden vóór je ze koopt en dan beslissen of je eventuele problemen erbij wil nemen. Bij naamloze rozen koop je eigenlijk een kat in de zak. Je kan geluk hebben of heel veel pech!

di, 01/06/2010 - 21:36
patricia_1972

Even reageren op Virginie:
Maar ik koop ook vlees bij de supermarkt hoor. Ook goedkoop :-) (Grapje!).

Even serieus. Ik heb de rozen nu echt helemaal van de luis ontdaan (met een sponsje!...gelukkig zijn ze nog niet al te groot :-)) en heb ze bemest. Ga nu eens kijken of dat helpt. Zo niet dan ben ik voor 100% overtuigd :-).

Groetjes

ps Ik leer op dit forum een hele hoop.

Onderwerp gesloten