Beginnersvraag: hoe kamerplant in pot zetten

4 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 di, 05/09/2006 - 14:08
Anoniem (anoniem geplaatst)

Beginnersvraag: hoe kamerplant in pot zetten

Hallo allemaal,

Ik heb een beginnersvraag. Ik heb vorige week een aantal kamerplanten gekocht. Die heb ik toen uit de 'oorspronkelijke' pot gehaald en met behulp van kamerplantenpotgrond in een 'sierpot' gezet.
Later bedacht ik me dat dat wellicht niet handig is. Want hoe weet ik nu of een plant genoeg water heeft gekregen? Als ik een plant in een 'gaatjespot' zet, op een schoteltje, kan de plant water opnemen zoveel hij wil. Maar dat vind ik geen mooi gezicht. Ik heb net weer één plant in de oorspronkelijke pot gezet en die weer in een sierpot, maar dat is ook een gek gezicht, zeker van dichtbij.
Ik heb helemaal geen groene vingers, heb wel 'makkelijke' planten gekocht volgens mij.
Wat zouden jullie mij aanraden? Planten in 'volle grond' in een 'sierpot', of in een pot met gaatjes in de onderkant en die op een schotel of in een 'sierpot'.
Ik hoop dat ik de vraag helder genoeg heb gesteld.

Groetjes, Mirjam :o)

di, 05/09/2006 - 19:13
Anoniem (anoniem geplaatst)

De meeste planten willen niet een voordurend natte kluit, waardoor er te weinig zuurstof bij de wortels kan komen. Laat tussen de gietbeurten de kluit wat drogen. Een goede afwatering is daarbij belangrijk. In een sierpot heb je inderdaad geen enkele contole over het vochtgehalte van de kluit.

wo, 06/09/2006 - 00:31
Anoniem (anoniem geplaatst)

Het makkelijkst is in een pot met gaatjes op een schotel met liefst redelijk hoge randen. Maar praktisch is niet altijd mooi. De tweede optie is de plant in een pot met afwatering te zetten en die in een sierpot. Als de sierpot en binnenpot goed op elkaar afgestemd zijn is dat niet te zien. Wel in de gaten houden of er geen water in de sierpot blijft staan. Direct in de sierpot is geen gezonde optie, geen lucht en geen afwatering is een recept voor zieke en dode planten.

ps. controleer gelijk of de planten niet in een iets grotere pot moeten. Veel planten vers van de winkel staan veel te krap. Dus als er erg veel wortels rondjes draaien langs de zijkant deze gelijk wat meer ruimte (vuisteregel ~huidige pot +1cm) geven.

M.vr.gr.,

Ruud

wo, 06/09/2006 - 18:19
Nance

Ik kan mee voorstellen dat je het zonde vindt van je sierpotten om ze niet te gebruiken.
Wat je dan ook eventueel zou kunnen doen is onder in de pot een laag hydrokorrels doen zodat het teveel aan water weg kan.
En voor je water gaat geven dan wel echt eerst goed voelen of het wel nodig is, met een vinger zo diep mogelijk voelen.

Maar wat ik zelf altijd nog het beste vind zijn gewoon zulke potten, maar dat vind waarschijnlijk niet iedereen even mooi in zijn huiskamer.

Beginnersvraag: hoe kamerplant in pot zetten
Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag