Sproeiwater ontkalken

9 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 vr, 11/05/2007 - 21:19
Anoniem (anoniem geplaatst)

Sproeiwater ontkalken

Hallo,

Ik besproei de bladeren van mijn planten regelmatig met water. De planten kunnen niet goed tegen het kalk in het water. Ik heb ooit ergens gelezen dat het kalk in het water iets verminderd kan worden door het eerst te koken.

Dus dat doe ik ook altijd, alleen is er toch nog steeds best een duidelijke kalkaanslag op de bladeren te zien.

Heeft iemand tips hoe ik op een eenvoudige (=goedkope) manier water kan ontkalken. Het gaat steeds om kleine hoeveelheden water (hooguit een liter) per keer en het water moet na het ontkalken geschikt zijn om planten mee te besproeien (dus geen chemische middelen toevoegen). Ben benieuwd of dit mogelijk is!

Groeten,
Christian

vr, 11/05/2007 - 22:18
Anoniem (anoniem geplaatst)

hee christian,

wat ik altijd doe en heb geen last van de kalk is een klein beetje(wolkje) halfvolle melk aan het sproeiwater toevoegen.het geeft een lichte zijde glans en het zuur van de melk heft de kalk op.

groeten gummie

vr, 11/05/2007 - 23:03
Anoniem (anoniem geplaatst)

Dat is grappig, heb ik nog nooit van gehoord. Ga ik zeker eens proberen!

za, 12/05/2007 - 00:17
Anoniem (anoniem geplaatst)

Lijkt me het proberen wel waard, en anders regenwater opvangen.

za, 12/05/2007 - 13:27
groenfan

Ik kook ook het water, dat volstaat meestal om de kalk te verminderen, maar op planten met grote bladeren zie ik toch soms wat kalkaanslag.
Om de planten water te geven, zet ik ze in een bad water waar ik een flinke scheut azijn in doe. Dit helpt, dat kan je zien aan de potten, geen kalkaanslag. Ik doe dit al jaren. De planten zien er gezond uit.

Ik denk als je aan gekookt water een scheutje azijn toevoegt, moet alle kalk toch wel verdwenen zijn.

za, 12/05/2007 - 15:28
Anoniem (anoniem geplaatst)

Als het zuur uit melk het kalk in het water vermindert, dan is het inderdaad ook aannemelijk dat azijn dat ook doet. Sterker nog, azijn zou voor mij nog beter uitkomen want we zijn hier niet zulke melkdrinkers. Tast het zuur uit bijvoorbeeld azijn de bladeren niet aan? Weet iemand hier iets over? Verder vraag ik me nog de verhouding af, bijvoorbeeld hoeveel azijn (of wellicht een andere stof) per liter?

Groeten,
Christian

za, 12/05/2007 - 17:56
plantenliefhebber

Regenwater lijkt mij de beste oplossing.

za, 12/05/2007 - 17:58
Matteke

Niet als je in de Kempen woont zeggen ze
want dan komen er te veel ijzer bij te planten terecht

zo, 13/05/2007 - 13:11
springding79

Hallo,
Meestal pak ik een resteje gekkokt water voor de thee, en regen water helpt ook heel goed.
Azijn heb ik een tijdje geprobeerd maar op een of andere manier blijf ik het ruiken.
Dineke

Onderwerp gesloten