Advies over vernielde Skimmia japonica

2 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 vr, 01/08/2014 - 12:48
Skimmiavriend

Advies over vernielde Skimmia japonica

Beste tuinvrienden,
Onze nieuwe buurman is onze 30 jaar oude Skimmiainfo-icon japonica rubella - stiekem, ongevraagd en zeer ongewenst - te lijf gegaan met een elektrische heggenschaar en een handzaag. Het resultaat is een kale takkenstructuur aan de voorkant van de plant en erg lelijke bovenblaadjes. Het wás een mooie groene bol, maar nu zie je kale grond en de muur erachter. Kortom, volgens ons is onze prachtige plant zwaar toegetakeld/vernield. De plant staat op het noorden aan de voorkant van ons huis, achter een schuur en heeft zich helemaal gevormd naar deze standplaats. Afmetingen: 1,20 m hoog, 2,00 m lang en 1,40 breed. We verzorgden de plant met extra bemesting, regelmatig water geven in droge periodes en jaarlijks een laag tuinturf op de grond.
De plant werd door ons nooit gesnoeid; hij groeide mooi. De plant staat op onze eigen grond en hing dus niet over de grens met de buurman en het pad ervoor was breed genoeg om er gemakkelijk langs te kunnen lopen.
Wat kunnen wij met deze plant nog aanvangen? De afgezaagde takken zullen volgens een hovenier niet meer uitlopen, dus dit blijft lelijk. Heeft iemand suggesties? Een mogelijkheid is een geheel nieuwe plant laten plaatsen door een erkend hovenier, op kosten van de dader (rechtsbijstandszaak). Maar zijn er nog mogelijkheden om onze oude plant te redden? Eventueel verplanten naar de achtertuin (en op oude standplaats een nieuwe planten)?
Bij voorbaat hartelijk dank voor deskundig advies.

Advies over vernielde Skimmia japonica
vr, 01/08/2014 - 14:22
daucus

Rare buurman heb jij. Maar een skimmiainfo-icon kun je prima snoeien. Ik zou hem nu niet te diep snoeien.
Alleen wat fatsoeneren. Pas in het voorjaar wat verder snoeien en hopen dat hij weer mooi uitloopt.
Als je hem nu diep snoeit en hij loopt weer uit, dan harden de nieuwe scheuten niet goed af en
zullen bevriezen in de winter. Vandaar snoeien in twee stappen. En ik zou de buurman even
duidelijk maken dat hij met zijn pootjes van je tuin moet afblijven. En ik zou hem het
woordje overleg leren.

Onderwerp gesloten