Beukenhaag planten

13 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 zo, 09/03/2008 - 17:50
Anoniem (anoniem geplaatst)

Beukenhaag planten

Goedemiddag,

Ik ben momenteel druk bezig met de tuin en ga morgen 7m coniferenhaag (bijna 3m hoog, 90cm breed) weghalen. Het plan was eerst om een schutting te plaatsen, maar ik zit nu sterk te denken aan een beukenhaag, eigenlijk veel mooier dan een schutting. Vraag is nu of ik binnenkort een beukenhaag kan planten. Een telefoontje met een kweker leerde dat de beukjes pas eind oktober gerooid zullen worden. Zou ik bij een tuincentrum aan beukjes in pot kunnen komen en kan ik ze dan nu veilig planten?
Wat is aan te raden na het weghalen van de coniferen, grond aanvullen met bemeste tuinaarde? Misschien zijn er nog andere tips om de grond goed voor te bereiden voor de beukjes?

alvast dank!
Tapie

vr, 31/08/2007 - 21:36
Anoniem (anoniem geplaatst)

Eind oktober/november is prima om de haag te planten. De bodem is dan nog redelijk warm, en de herfstregen zorgt ervoor dat de planten snel aanslaan. Wat dat betreft heeft uw kweker gelijk. Gebruik voor het planten bemeste tuinaarde of potgrond.

Plantadvies

vr, 31/08/2007 - 22:57
Anoniem (anoniem geplaatst)

Tapie, omdat je hebt overwogen om een schutting te plaatsen en nu toch blijkt te kiezen voor een beukenhaag, wil ik er graag iets over zeggen.
Ik lees hier op het forum nogal eens over een beukenhaag die het niet wil doen.
Mijn beukenhaag doet het prima en ik denk omdat de zon niet op hun voet schijnt, want een beuk houdt daar niet van. Daar is steeds schaduw door wat ervoor staat.
Het gevolg is dat hij mooi groeit, maar dat ik hem ook tweemaal per jaar moet knippen aan beide zijden en bovenop, en dat vind ik een heel karwei.

Aan de andere kant heb ik sinds kort een schutting waarvan ik de planken horizontaal heb genomen zodat er geen doorkijk is en zelfs mijn tuin langer lijkt.
Er zijn genoeg manieren om een schutting te verfraaien met planten e.d.
En met een schutting bespaar je jezelf een hoop werk, maar ook groeizorgen en ruimte.
Dat een beukenhaag mooier zou zijn dan een schutting is een kwestie van aankleding en nu best het overwegen waard.
Frans.

vr, 31/08/2007 - 23:55
tuinprins

Ik ben het niet eens met bovenstaande observatie betreffende een beukenhaag en schaduw op de voet van de plant. Ik heb een beukenhaag die de hele middag in de zon staat en die doet het prima. Zo ken ik veel meer voorbeelden van beukenhagen die de hele dag in de zon staan en het goed doen.
Of een beukenhaag het wel of niet wil doen heeft verschillende oorzaken: de kwaliteit van de beuken, de natheid van de grond en de aanwezigheid van een bepaalde schimmel in de grond zijn er slechts enkelen.

Gegroet, de tuinprins.

za, 01/09/2007 - 09:55
Anoniem (anoniem geplaatst)

Tuinprins,
U bent het niet met mij eens en ook ik ken beukenhagen in de zon die mooi zijn. ik kan er dus niet over strijden.
U schrijft echter dat er verschillende oorzaken zijn voor het wel en wee van een beukenhaag en noemt er slechts enkele.
En ook die kan Tapie dus meenemen in zijn keuze tussen haag of schutting.
Ook de omgeving waarin je woont speelt een rol, hetzij landelijk of in een woonwijk waar bijna iedereen al achter een schutting leeft.
Ik heb voor een schutting gekozen omdat ik dan o.a. niet op de grond van de buren hoef om de haag te knippen.
Succes gewenst,
Frans.

za, 01/09/2007 - 16:32
Hendrik

Voor het planten van hagebeuken in het najaar hoef je geen op pot geteelde planten te hebben. Alleen goed opletten dat de wortels niet uitgedroogd zijn als je ze koopt. Ze hebben een vochtige doorlatende grond nodig. Verder absoluut geen bemeste grond gebruiken uit het tuincentrum voor het planten van welke plant dan ook. Uit ervaring weet ik dat de planten dan zo'n opdonder krijgen dat het lang duurt voor ze echt gaan aanslaan. Dus gewoon potgrond gebruiken.
Hoewel ik ook een haag van hagebeuken heb en mijn vrouw dat erg mooi vindt kan ik niet opgewonden raken van al die dorre bladeren een groot deel van het jaar aan die struiken. Het lijkt me meer iets voor een begraafplaats.
Overigens heeft een hagebeuk, carpinusinfo-icon betulus, niets te maken met de beuk, fagusinfo-icon sylvatica.

za, 01/09/2007 - 18:48
mar.ko

Beste Hendrik,

Ik weet het niet, maar volgens mij begint hier weer de grote verwarring over Haagbeuken (Carpinusinfo-icon betulus) en Beukenhaag (Fagusinfo-icon).

Marja

ma, 03/09/2007 - 11:05
Anoniem (anoniem geplaatst)

Zo, de coniferenhaag is weg! De beukenhaag krijgt toch de voorkeur boven een schutting, ondanks dat we dan nog tot eind oktober zullen moeten wachten. Heeft er inderdaad ook mee te maken dat er nogal eens een schutting in de buurt staat en we zelf ook al een grote houten schuur achter op de tuin hebben. Voor de grond waar straks de haag komt lijkt het me op zich niet verkeerd dat het even een tijdje braak ligt, was erg droog onder en rond de coniferenhaag. Zou het nuttig zijn om bijvoorbeeld wat koemestkorrels te strooien zodat dat mooi in de grond kan trekken de komende weken? Of is het goed om niks aan de grond te doen.
Bedankt voor de eerdere en evt volgende reacties.

ma, 03/09/2007 - 15:25
Anoniem (anoniem geplaatst)

In bemeste tuinaarde of potgrond zit even genoeg. Goed door het plantengat verwerken. Dat het droog is onder de Coniferenhaag is meestal zo. Mensen vergeten vaak dat hagen ook het nodige water en voedingsstoffen nodig hebben.

Plantadvies

ma, 03/09/2007 - 18:55
Anoniem (anoniem geplaatst)

Nogmaals: bemeste tuinaarde is heel slecht om planten mee te planten. Het staat ook op de zakken dat het alleen geschikt is voor het ophogen van de tuin. Dus voor het planten potgrond gebruiken.
Op dit moment zou ik als meststoffen langzaam werkende stoffen gebruiken zoals beender- en bloedmeel of wat later in het jaar verse mest.

Hendrik

di, 23/10/2007 - 12:24
Anoniem (anoniem geplaatst)

Komend weekend gaan we beukjes planten.
De kweker adviseerde turf te gebruiken en tevens wat kalk. Turf voor bodemverbetering en kalk om de zure turf te compenseren?
Iemand die nog andere tips heeft om de bodem goed te maken voor de beukjes?

di, 13/11/2007 - 22:27
Anoniem (anoniem geplaatst)

Beste,
wij willen eveneens graag een beukenhaag planten. Onze tuin eindigt in het bos. k geloof dat we zes meter tuin en gras(lees mos) hebben en dan wordt het echt bosgrond. Zou het lukken met beukenhaag of moet ik er niet eens over denken?

zo, 09/03/2008 - 17:50
Anoniem (anoniem geplaatst)

Ik ben het met Hendrik niet eens over het gebruik van bemeste tuinaarde,
want het is goed voor een beukenhaag om dat te gebruiken, alleen
moet je het met de grond eronder goed vermengen, en niet teveel bemeste tuinaarde gebruiken.

Groet Marcel

Onderwerp gesloten