bomen planten

5 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 vr, 15/09/2006 - 17:59
Dixie

bomen planten

Door omgewoelde grond van graafwerken heb ik geen al te beste grond in mijn graspartij . Het merendeel van de aanplantingen stierven af van zodra de sapstroom op gang kwam. Maak ik meer kans op succes als ik in pot gekweekte bomen in de volle grond plant?

vr, 15/09/2006 - 23:13
Anoniem (anoniem geplaatst)

Indien u in deze tijd plant maakt dat niet veel uit. Wel kan het van belang zijn de oorzaak van het doodgaan te achterhalen. Immers, slechte grond als zodanig is geen doodsoorzaak en omgewoelde grond is eerder een voordeel. De boom kan het door slechte grond slecht doen en moeilijker aanslaan maar ook in de duinen of op de Hoge Veluwe groeien bomen. M.a.w. heeft u meer info? Wat voor soort bomen waren het? Wanneer gepland? kale wortel, kluit of pot? Is er wel/niet water gegeven. Is uw grond zanderig of juist venig, veel puin wellicht? etc. etc.
Ruud

vr, 15/09/2006 - 23:25
tuinprins

Jaren geleden gaf een kweker zijn klanten het volgende advies: "Begin met de grond en kom dan nog maar eens terug." Hiermee wilde hij zeggen dat in slechte grond weinig planten het echt goed doen. Vraag blijft dan echter hoe slecht de grond werkelijk is. Dat moet je eerst zelf zien voordat je daar op afstand iets over kunt zeggen. Bedenk echter dat in de vrije natuur ook veel bomen en struiken op slechte grond staan en het daar toch al jaren uithouden. Toegegeven, de meeste zou je zelf niet in de tuin willen hebben.
In potgekweekte bomen hebben al hun wortels nog dus in principe (afgezien van omgevingsfactoren zoals slechte grond) moeten die gewoon verdergroeien. Maar bomen uit de vollegrond moeten, MITS zij goed zijn gekweekt, ook gewoon door groeien. Het eerste jaar zal hij misschien niet zo hard groeien maar doodgaan zou hij beslist niet moeten doen.
Mijn advies: Begin met het verbeteren van het plantgat. Een zak goede potgrond per plantgat door de grond werken. Dus geen bagger potgrond maar goede RHP gekeurde potgrond.
Als de grond in uw tuin echt slecht is dan zou ik kiezen voor bomen die niet al te hoge eisen aan de grond stellen.
Potgekweekt of uit de volle grond is vooral afhankelijk van uw beurs. Zorg dat als U bomen koopt die uit de vollegrond komen zij op tijd worden geplant en niet te laat in het seizoen. Maak bovendien afspraken voor het geval de bomen of een boom niet aanslaan.

Gegroet, de tuinprins

di, 19/09/2006 - 18:40
Dixie

Bedankt voor de goede info.
Het plantgoed kwam van een boomplantactie, dus het ging over sterke, streekeigen aanplantingen. Daar kreeg ik het advies in het vervolg het plantgat goed voor te bereiden (wat ik had gedaan) en dus wel degelijk potgrond te gebruiken en geen turf (wat ik dus verkeerd had aangepakt). In het vervolg plant ik ook een geperforeerde stuk buis mee om direct de wortels te kunnen bewateren.

Door de aanleg van een vijver heeft de kraanman de uitgegraven diepe grondlagen (klei, leem, zavel en zand gemengd met de bruine grond. Dit zorgt voor vruchtbare maar ook zware en slecht doorlaatbare bodem.

Ik hoop dat het met deze trucs straks wel lukt! Dirkie

di, 19/09/2006 - 21:48
mar.ko

Misschien een grondanalyse laten doen? Met een advies hoe de grond te verbeteren.

Marja

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag