campsis (trompetklimmer) woekert
#1
vr, 28/07/2006 - 12:49
campsis (trompetklimmer) woekert
Hallo,
ik heb het volgende probleem:
Ik heb een trompetklimmer tegen de zuidmuur van mijn huis staan, hij bloeit uitbundig (oranje rood) en heeft zelfs een jaar peulen gehad. Deze plant staat er nu 6 jaar, daarvoor had ik deze plant bij mijn vorige huis een jaar of 5.
Nu begint de plant extreem te woekeren. De hele kruipruimte onder het huis zit vol, hij komt overal naar boven, oa door het terras, zelfs na de vakantie stond hij in de woonkamer.
Ik zoek een oplossing, het liefst zou ik de plant behouden, maar wellicht is bestrijden de enige mogelijkheid. Dan is mogelijk een bijkomend probleem dat hij naast mijn druif staat, waarvan ik elk jaar voldoende druiven pluk voor 20 liter wijn. Kan ik de trompetklimmer bestrijden zonder de druif aan te tasten?
Wie weet wat ik hieraan kan doen?
mvg
Martin van der Meulen
Gebruikt een snoeischaar
Ik heb exact hetzelfde probleem, zelfs tussen terrastegeld 5 meter verderop komen de bekende twijgen omhoog. Ook in de borders. Ik herken ze gelukkig inmiddels goed. Ik heb een paar prachtige stukken begroeiïng met die campsis op de schutting en pergola, maar verder is het een ramp. Werkelijk OVERAL komt ie op.
Ik heb vorig jaar alle campsis bij de grond afgeknipt, hield zo -tig kilo dood hout over, maar nu groeit het uit de grond overal weer net zo hard omhoog.
Ook ik heb de rode en oranje kleuren.
Ik kan je geen tips geven, zit met hetzelfde probleem
groet, Arjen
Hallo Arjen,
ondertussen heb ik via een hovenier een mogelijke oplossing gekregen: Hij zegt dat je de plant moet afzagen en vervolgens met Roundup of een andere onkruidbestrijder op basis van glyfosaat de stompen insmeren met een kwast. Vervolgens zal de plant en alle uitlopers en wortels in 2 a 3 weken afsterven. Wanneer en nog meer opslag komt (wat ik niet hoop), deze op dezelfde wijze bestrijden of bespuiten met hetzelfde middel. Als het goed is zal dit de plant met wortel en tak aflaten sterven. Op deze wijze behandel je alleen deze plant en is er geen risico voor omliggende planten, zoals mijn druif. Bij voorkeur deze methode toepassen in het groeiseizoen, omdat dan de slagingskans het grootste is.
Ondertussen heb ik een week geleden de plant omgezaagd en begonnen met de onkruidverdelger. Ik zie nog niet veel resultaat in de omliggende opslag, die ik heb laten staan om het resultaat te bekijken, maar het is misschien nog wat te vroeg. Mijn kruipruimte heb ik nog niet gechecked. Ik zal je op de hoogte houden van de resultaten.
groet
Martin van der Meulen
Hallo
Mijn schoonvader heeft hem ook en ik vind hem schitterend.
Zijn plant bevat nu ook peulen. Klopt het dat we daar de zaden uit moeten halen om zo ook hier in de tuin wat te kunnen planten?
En wanneer is de tijd rijp om die peulen eraf te halen, want na een poos beginnen ze te verkleuren.
Ik kan info namelijk niet zo snel op het internet vinden.
Hopelijk hoor ik het spoedig van iemand.
Groetjes Carola
Hallo Carola,
ik heb ook geprobeerd uit peulen de zaden op te kweken. Wanneer ze eraf moeten weet ik niet meer, maar volgens mij kan je ze laten zitten totdat ze ingedroogd zijn, zoals met erwten. De plantjes die ik opgekweekt heb zijn echter altijd doodgegaan. Volgens een ander bericht op dit forum zou dit ook een andere soort van deze plant opleveren, maar ik zou niet weten waarom. Overigens duurt het minimaal 5 jaar voordat deze plant bloeit.
Makkelijker lijkt me als je de plant wil: Neem een plantje van de opslag, die er vast wel is of neem een wortelfragment. Maar denk eraan: bezint eer gij begint: voor je het weet zit hij in je hele tuin!
groet
Martin van der Meulen
Dank je Martin, hou me op de hoogte, ik ben erg benieuwd.
groet, Arjen