Citroenboompje

3 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 vr, 07/03/2014 - 20:09
chrisis

Citroenboompje

Ik heb nu ongeveer twee weken een citroenboompje in huis staan, geweldig ding! Sinds ik hem heb heeft hij inmiddels alweer bloemen en scheuten aangemaakt! :-)

nu vraag ik mij af, hij is nu ongeveer 80cm hoog stamdoorsnede ongeveer 2,5cm, en hij staat in een pot van ongeveer 20cm doorsnee.

graag zou ik hem flink willen laten groeien, maar voornamelijk in de stamomvang, niet zozeer in de hoogte. Ook zou ik hem (uiteindelijk) in een flinke pot willen zetten. (hij kan overigens altijd in de serre blijven staan)

nu zou ik graag tips willen om

1. de stamomvang zo snel mogelijk te laten toenemen
2. hoevaak mag/moet je hem snoeien en wanneer?
3. wanneer kan ik hem het best overpotten naar een grote(re) pot?
4. kan hij meteen naar de grootste pot, of is het beter om dat in stappen te doen?
5 welke potgrond is de beste keuze
6. moet de pot aan de onderzijde open zijn zodat het water weg kan lopen, of is een dikke laag kleikorrels onderin voldoende?

tot slot... wanneer zijn de citroenen gereed om te plukken? Moet je wachten tot ze zacht worden, of rijpen ze na op de fruitschaal?

bedankt voor de hulp!

za, 08/03/2014 - 00:48
GreenConnection

1.De stamomvang (diktegroei) neemt jaarlijks toe. Dat kun je niet verhaasten, maar bij een goede verzorging gaat dat optimaal.

2.Snoeien: in de zomer de te lange scheuten inkorten om de plant compact te houden.

3.Verpotten als het nodig is om de plant stabiel te houden. Om de 2 jaar zou prima zijn. Het voorjaar is een goede tijd.

4.Ik zou de pot laten meegroeien.

5.Zie: https://tinyurl.com/y5bshzv3

6.Altijd zorgen voor afwateringsgaten; de planten hebben een hekel aan natte voeten. Met kleikorrels heb je geen enkele kijk op de waterstand. Bovendien kunnen de wortels slecht zuurstof opnemen.

ma, 10/03/2014 - 15:04
GreenConnection

Mee eens?

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag