de moerbeiboom is afgerot

10 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 ma, 12/05/2014 - 22:21
renez

de moerbeiboom is afgerot

Ik ben al 9 jaar in het blije bezit van een moerbeiboom, een mooie schaduwbrenger in de zomer (terras) en een snackbar voor vogels ( de moerbeien).
Nu is deze boom (stamdoorsnede 30cm en kroon 5-6 meter) vanmorgen hééél langzaam omgevallen. hij lijkt afgerot te zijn nét onder de grond. Al enige jaren vertoont de boom een soort wratjes op de stam en elk jaar werden de bladeren kleiner maar hun aantal groter.., vreemd vonden wij maar acceptabel.
Het liefst zou ik morgen een nieuwe gaan halen maar ben bang voor een herhaling. wie weet wat er aan de hand kan zijn en hoe kan ik dit voorkomen bij een volgende moerbeiboom? Of; Wie weet er een goed alternatief voor deze prachtboom?
Graag jullie visie en kennis over dit probleem!

Alvast bedankt,
René

PS: Ik heb vanmiddag alle takken afgezaagd en de stam verwijderd want de boom lag in mijn vijver.

ma, 12/05/2014 - 23:13
peterplant

Altijd lastig om daar direct een goed antwoord op te geven.

Zou het kunnen dat de boom te diep geplant was? Het zou kunnen dat de bast langzaam maar zeker doorgerot is en dat de boom daar langzaam maar zeker door dood gegaan is en afgerot.

Zou ook kunnen dat je de boom boven een storende laag geplant hebt. Vaak is dat een harde laag die tijdens de bouw van het huis ontstaan is. Deze laag zit vaak op een diepte van pakweg 50 cm. Als deze laag niet doorbroken wordt voor het planten, kan het zijn dat de boom eerst een aantal jaren goed groeit, maar dan op die harde laag komt met zijn wortels en dan langzaam maar zeker af begint te sterven.

Zo maar 2 mogelijkheden. Er zijn er vast meer.

di, 13/05/2014 - 04:54
renez

dat van die storende laag zou best wel eens kunnen kloppen want vlgs mij zit er nog een oude grasmat op zo'n 70 cm diepte.
Bij het planten van een nieuwe boom zal ik met een grondboor nogmaals alles diep 'doorprikken'.
Bedankt voor jouw tip, ik ben benieuwd naar andere reacties & mogelijkheden

di, 13/05/2014 - 08:44
tuinprins

Kan ook zijn dat dit een geënt exemplaar was. Wordt vaak gedaan om sneller een grotere of bloeibare plant te hebben. Speciale soorten zoals 'Issai Nana' of 'Pyramidalis' zijn natuurlijk geënt. Soms is de vergroeiing tussen ent en onderstam niet optimaal. Hier hoeft aan de buitenkant weinig van te zien zijn. Na verloop van tijd kan het dan gebeuren dat de boom op de entplek breekt.

Gegroet, de tuinprins

di, 13/05/2014 - 11:54
birdwatcher

Is de bestrating vernieuwd geweest ?

di, 13/05/2014 - 15:34
renez

hallo tuinprins,

het betreft hier inderdaad een ent maar de ent zit op 1.80 m hoogte en daar was niets aan de hand, hij is afgerot onder de grond.
De bestrating is niet vernieuwd, lag er al bij het planten vd boom,

Bedankt voor het meedenken! :)

wo, 14/05/2014 - 11:49
WiPe

Moerbei heeft sowieso de neiging om gemakkelijk om te vallen. Normaal gesproken zou de boom daar geen last mogen van hebben en horizontaal verder groeien. Maar het feit dat de boom alsmaar minder en grotere bladeren maakte en het feit dat de stam aangetast was net onder de grond zijn twee aanwijzingen dat er meer aan de hand was.

Die oude grasmat op 70 cm heeft als gevolg dat in de winter het water niet weg kan en dat de boom te nat staat, terwijl in de zomer het opstijgende bodemvocht tegen gehouden wordt en de boom te droog staat. Vooral natte bodems zijn voor moerbei een probleem.

Ik zou je dus adviseren om, voor je een nieuwe boom gaat planten, een groot gat te graven zodat je de harde laag op 70 cm volledig kan breken. Dat zal meer effect hebben dat gaten boren tot voorbij die storende laag.

do, 15/05/2014 - 00:17
peterplant

Het omvallen van moerbeien komt inderdaad veel voor bij de Morusinfo-icon nigra, maar de Morus alba heeft daar geen last van. Heb zelf bijna 25 jaar bij een Morus alba gewoond (die in onze tuin stond) die al een jaar of 60 oud was en nu na nog eens 25 jaar er nog steeds fier en rechtop bijstaat. Toen wij er woonden hebben mijn vader en ik de boom 2 keer gekandelaberd omdat ze veel te groot werd. In het najaar moest mijn moeder elke dag de openbare stoep vegen omdat er zoveel vruchten uitvielen dat de ouderen van dagen dreigden uit te glijden.
Van de vruchten hebben we ooit wel eens jam gemaakt, maar ze zijn bij lange na niet zo lekker als die van de Morus nigra.

do, 15/05/2014 - 15:41
WiPe

Van Morusinfo-icon alba bestaan een aantal selecties die zeer goede en zeer lekkere fvruchten dragen. Iets zoeter dan Morus nigra en veel beter te transporteren en te bewaren. https://tinyurl.com/y2n878o9

zo, 18/05/2014 - 19:53
renez

Beste tuinvrienden!

Ik ben blij met alle reacties en welgemeende adviezen. Ik ga er mee aan de slag en heb er vertrouwen in dat ik nieuwe ellende in de toekomst kan voorkomen.

Vr. groet!
René

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag