gewone heg (buxus?) gestekt, maar wie helpt....?

2 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 za, 27/09/2008 - 21:07
paulvr

gewone heg (buxus?) gestekt, maar wie helpt....?

Beste mensen,

Een paar weken geleden heb ik onze fors uitgelopen heg fors bijgesnoeid. Dat was zo uitgegroeid omdat ik daar niet eerder in de gelegenheid was door zowel een zware operatie als langdurig verblijf in het buitenland.

En juist dit laatste is de reden van mijn stekpogingen: ik leid in Roemenie een tehuis voor zwakbegaafde jongeren die plompverloren zonder enige voorbereiding uit enkele staatstehuizen gezet worden als ze 18 zijn. Voor jongens is zoiets al best problematisch, maar voor meiden is zoiets een regelrechte ramp. U kunt zich voorstellen wat zo'n meisje zonder hulp van wie dan ook alleen op straat moet aanvangen. Vandaar dat we ons juist voor die groep inzetten (zie https://tinyurl.com/y5etokgd).

Tja, dat we altijd geld tekort komen zult U snappen. Maar we hebben ook grote behoefte om iets van privacy voor onze jongelui te creëren. Vandaar dat de gedachte bij mij op kwam eenzelfde soort heg als wij thuis hebben rond ons tehuis te zetten (breedte 50 meter, diepte 35 meter dus totaal ongeveer 170 meter heg!).

Via het internet vond ik wat tips maar die spraken elkaar deels nogal tegen. Sommige mensen zeiden dat je de uiteinden van de afgeknipte heg moest nemen, maar de meeste spraken van een dikker wat verhout gedeelte van de stam. Dat laatste heb ik dus maar gedaan.

Over het hoe en wat liepen de meningen ook uiteen. Sommigen spraken van 10 cm stokjes met wat donkergroene blaadjes eraan, anderen van 20 cm of zelfs nog iets meer. Dat laatste heb ik maar gebruikt.

Bijna iedereen zei dat je kalk aan de grond moest toevoegen (dat deed ik dus), en omdat ik niet echt wist hoe aan koemest te komen heb ik maar wat buxusinfo-icon mest korrels door de grond met kalkdeeltjes gemengd.

Ook heb ik de onderste centimeter van elk stekje met een aardappelschilmesje wat schrappen gegeven, in de beschrijvingen werden andere woorden gebruikt maar die kon ik nergens terugvinden. Tenslotte heb ik die uiteindjes eerst met stekpoeder ingewreven.

Maar in vrijwel alle beschrijvingen stond dat je de takjes niet te diep in de aarde moest stoppen wegens rottingsgevaar. En dat het spul vrij dicht op elkaar in de grond moest worden gezet. Tja, als je het er dan in wil planten gaat door de losse aarde al gauw alles plat. Dus kon ik weinig anders doen dan de uiteindjes van elk stekje enkele centimeters de aarde in te duwen. Wel wetend dat hierdoor het meeste stekpoeder dan wel weer van de stekjes wordt afgewreven, maar goed wat kun je doen? Mijn fystieke mogelijkheden zijn momenteel erg beperkt (massieve long embolie en verwijdering nier door kanker) dus hiermee was ik al zo'n beetje aan mijn grenzen gekomen.

Als alles goed gaat zou ik in theorie de komende lente pakweg 50 stekjes met wortels moeten hebben, maar ik ben eigenlijk bang dat mijn gestuntel ervoor zorgt dat ik in het voorjaar met wat kale dode stukjes hout in mijn handen sta.

Vandaar een dubbele vraag/oproep:
- ten eerste, er is nog snoeibare heg over dus als ik het verkeerd deed, kan iemand me vertellen wat ik wel had moeten doen?
- zijn er heel misschien wat mensen die mij zouden willen helpen door zelf een partijtje heg voor ons te willen stekken voor gebruik rond ons gezinstehuis in Roemenië?

Voor elke reactie alvast heel hartelijk dank!

Paul van Rossum
Nijmegen.

ma, 06/10/2008 - 23:45
paulvr

Jammer dat helemaal niemand op mijn oproep heeft gereageerd. Ik neem aan dat het langzamerhand wel te laat zal zijn geworden. Ik vertrek over ongeveer een week weer voor langere tijd naar ons tehuis in Roemenië en zal dan wel niet zo snel weer hier op de site kijken. In geval iemand dit op een later tijdstip leest en nog wil reageren, graag even een mailtje naar mij sturen op paulvratweb [dot] de omdat ik het hier wellicht niet meer zal lezen. Dat geldt trouwens ook als U dit pas in 2009 leest!

met vriendelijke groeten,

Paul.

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag