Harttakken? Cercidiphyllum japonicum 'Pendulum'

2 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 zo, 18/05/2008 - 12:25
R. Aben

Harttakken? Cercidiphyllum japonicum 'Pendulum'

Dag,

Ik heb een Katsuraboom in mijn tuin staan, heel prachtig. Nu lees ik dat ze groeit dmv harttakken? Ik heb er nog nooit van gehoord. Wat is dat en hoe ga ik daar mee om? Het is de Pendula soort. Aangeraden door medelezers van dit forum (dank je wel). Maar is dit een andere groeiwijze als een "gewone" stam? Moet ik hem omhoog geleiden? Hij is nu 2 m. hoog. Waar komt de volgende tak uit, uit het hart?
Wie kan mij daar meer over vertellen?
Dank je wel. Renée

zo, 18/05/2008 - 14:56
tuinprins

Een harttak is niets meer of minder als de hoodtak of hoofdscheut van een boom. Sommige bomen hebben van nature één hartak die weinig concurrentie ondervind van andere takken. Andere bomen hebben dit wel en dan is het belangrijk (voor de goede vorm van de boom) een tak te kiezen die de hoofdtak van de boom wordt en de concurrende harttakken terug te snoeien of weg te knippen. Soms kan het dat de boom een dubbele top heeft en dan is het belangrijk een daarvan weg te snoeien.

Bij treurvormen ('Pendula') is het belang van de harttak gelegen in het feit dat zo de hoogte van de treurvorm bepaald kan worden. Als je vindt dat de treurende takken pas op 3 meter mogen beginnen dan zul je de harttak naar boven moeten leiden. Dit kan door middel van het plaatsen van een bamboestok en daar de harttak aan vastmaken en zo naar boven leiden (ook wel inbinden genoemd). Als er geen duidelijke harttak is dan zul je er een moeten kiezen die door zijn plaatsing het beste als harttak kan dienen. Let er hierbij goed op dat je deze tak niet al te veel moet buigen i.v.m. takbreuk.

Het maken van een mooie treurvorm is iets dat bij sommige bomen, zoals een treurbeuk, jaren kan vergen. De Katsoeraboom is een wat snellere groeier dus daar zul je veel eerder een volwassen treurvorm hebben. Belangrijk is dat je goed naar de vorm van de boom kijkt en pas takken wegneemt als je zeker weet dat die de vorm bederven of niet ten goede komen. Als je niet zeker van je zelf bent schakel dan een vakman in.

Gegroet, de tuinprins

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag