Hedera haag wordt bruin

4 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 zo, 18/03/2012 - 12:20
tomd

Hedera haag wordt bruin

Hallo,
Twee jaar geleden zijn wij verhuisd naar een fraaie woning met mooie ruime tuin. in de tuin staat een toog met daarin een mooie volle hederahaag.
Ik snoei deze elk jaar een beetje bij om wildgroei te voorkomen.
Nu, na de strenge winter valt op dat er erg veel dood (bruin) blad in de haag zit.
De bruine en dode bladeren zitten vooral aan de onderkant van de haag, maar ook midden en boven zijn ze te bekennen.
De ooit zo mooie volle haag is nu duidelijk minder fraai, en er verschijnen kale delen, waar je alleen maar takken ziet.
Vorig jaar had ik hier na de winter geen last van. De haag is plm 10 jaar oud, staat in goede grond, en deze heeft geen afwateringsproblemen of zo.

Ook elders in de tuin staat een zelfde afscheiding van hederainfo-icon (zelfde soort), en ik de voortuin staan drie zuilen van een wat bontere soort van hedera. Allemaal hebben ze hetzelfde probleem.
Volgens mij is dus redelijkerwijs uit te sluiten dat het aan de grond of aan een verontreiniging van de grond ligt.

Ik wil voorkomen dat ik erg terug moet snoeien omdat met name de boog in de tuin de eyecather van de tuin is.

Kan dit te maken hebben met de strenge vorst in februari? Daarvoor was er namelijk niet veel aan de hand. Zal de hedera uitlopen op de bestaande takken als ik niet tot zeer weinig snoei ivm vormbehoud, of moet ik toch drastisch terugsnoeien?

Of moet ik gewoon lekker afwachten tot het voorjaar vol inzet en komt dan alles vanzelf goed :-)

Hedera haag wordt bruin
zo, 18/03/2012 - 12:34
Anoniem (anoniem geplaatst)

Zoals zovele groenblijvende heesters is ook deze Hederainfo-icon door de strenge vorst beschadigd. Je zult niet ontkomen aan een flinke snoeibeurt, want wat er uit gaat lopen, zit aan de buitenkant, waarbij het hart van de plant kaal blijft.

zo, 18/03/2012 - 20:56
tomd

Hallo greenconnection:

Aangezien het vandaag ondanks regenvoorspellingen lekker droog en zonnig is
gebleven heb ik jouw advies maar meteen ter harte genomen, immers hoe eerder er nieuw blad wordt gevormd na de snoei, hoe eerder mijn haag ook weer mooi groen wordt...
De verwachtingen voor de komende week zijn zeer goed, dus....

Ik heb het niet al te rigoreus aangepakt, en ben begonnen met ongeveer 5-10 cm in te korten over de volle haag. Al het hout dat overbleef na de snoei, was levend hout, en aangezien jij stelde dat hederainfo-icon alleen nieuw blad aanmaakt op de uiteinden leek me dat voorlopig voldoende.
Een tweede optie was verder terugsnoeien tot op de hoofdtakken, maar hier had ik de vrees dat ik dan in elk geval dit jaar geen volle haag meer zal hebben...
Bedankt voor je advies, en als de haag goed aanslaat , zal ik in de zomer in elk geval een nieuwe foto plaatsen om het resultaat te tonen!

zo, 18/03/2012 - 21:10
Anoniem (anoniem geplaatst)

De haag gaat beslist weer snel groen worden!

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag