Hoe kort snoeien Carpinus Betulus fastigiata?

8 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 do, 17/02/2011 - 10:15
Druif

Hoe kort snoeien Carpinus Betulus fastigiata?

Wij hebben de carpinusinfo-icon Betulus als solitaire boom in een stenen plantenbak staan. Echter wij willen niet dat deze boven de schutting uitsteekt ivm de buren. Vraag is: Kan deze haag op 2 meter hoogte worden afgesnoeid of zit hier een minimum aan?
En wat is het beste seizoen om te snoeien?

do, 17/02/2011 - 16:09
planten118

U kunt de Carpinusinfo-icon betulainfo-icon gerust terug snoeien op 2 meter hoogte,
U moet er wel rekening mee houden dat de heg wel in breedte zal toenemen,maar dat kan u ook terug nemen.de haarbeuk is niet zo moeilijk te onderhouden .succes

do, 17/02/2011 - 22:38
Druif

Bedankt!
En wanneer kan je het beste snoeien ivm het op gang komen van de sapstroming?

do, 17/02/2011 - 22:43
WiPe

Gene idee wat je bedoelt met het op gang komen van de sapstroom. Voor zover ik weet ligt die sapstroom alleen maar stil als de boom dood is.

Maar Carpinusinfo-icon kan bloeden. Daarom is het ene goed idee om de planten pas te snoeien als ze al volledig in blad staan.

vr, 18/02/2011 - 00:19
peterplant

Beste druif.
In de titel van je vraag is vermeld Carpinusinfo-icon betulus 'Fastigiata', dat is de zuilvorm van de gewone haagbeuk. Op jonge leeftijd blijft de boom inderdaad tamelijk smal, maar op latere leeftijd kan de boom aardig breed (en hoog) worden. De gewone Carpinus betulus wordt veel als haag gebruikt. Hij kan erg goed tegen snoeien en scheren en daar kan de Carpinus betulus 'Fastigiata' ook goed tegen. Je hoeft niet bang te zijn voor bloeden, als de plant dat al doet, dan heeft hij er geen last van. Probeer wel het model van de plant in de gaten te houden, dus niet alleen de top eruit snoeien, maar ook de zuilvorm er een beetje in blijven snoeien.
Het is jammer dat je een boom geplant hebt die meters hoog kan worden en die niet hoger mag worden dan 2 meter, daarmee haal je je een hoop snoeiwerk op de hals. Van de Carpinus is nog een zuilvorm in de handel, Carpinus betulus 'Pyramidalis', ook wel 'Monumentalis' genoemd, die veel langzamer groeit en meer voor jouw doel geschikt zou zijn geweest, helaas zie je hem niet zo vaak.

Maar ja, de boom staat er. Je snoeischaar kan uit het vet. Succes met snoeien.

vr, 18/02/2011 - 20:58
Druif

Dank voor alle tips!
@Peterplant: is een keer snoeien per jaar voldoende om de smalle vorm erin te houden? En kan je dan beter snoeien als het blad eraf is of aan het begin van de zomer?

vr, 18/02/2011 - 23:33
peterplant

Je kunt die plant het hele jaar snoeien. Je kunt het netjes met de snoeischaar doen, maar zelfs een behandeling met de elektrische heggenschaar verdraagt hij, maar netjes snoeien is natuurlijk mooier.
Als je hem klein wilt houden kun je hem dus enkele keren per jaar toppen en in model snoeien.

wo, 23/02/2011 - 18:17
Arinda

Aangezien het boompje in een plantenbak staat zal de groei
op de duur toch minder sterk worden. Tuinbonsai principe.
Verder sluit ik me bij Peterplant aan.
Met de snoeischaar in zuilvorm inkorten. Eigenlijk het hele jaar.
Beter dunne takjes knippen dan eens per jaar dikke.
Op sterke snoei wordt meestal gereageerd met sterk nieuwschot(lang).

Veel succes, Arinda

Onderwerp gesloten