Hoe verstikkend is klimop?

6 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 ma, 11/04/2005 - 11:50
Anoniem (anoniem geplaatst)

Hoe verstikkend is klimop?

Bij ons in de tuin staat een prachtige oude eik. Sinds vorig jaar is ineens een klimop tegen de stam op gaan klimmen. Eerst zag het er wel aardig uit, maar inmiddels zit de klimop bijna tot in de kruin van de boom en maken we ons grote zorgen over onze eik. Hoe verstikkend is klimop eigenlijk? Moeten we de klimop verwijderen om onze eik te redden? En hoe kunnen we dat het beste doen, zonder onze boom te beschadigen? Help!

ma, 11/04/2005 - 12:48
Anoniem (anoniem geplaatst)

De boom gaat uiteindelijk dood.In de praktijk kan dit heel veel jaren goed gaan kijk maar in de natuur .Daar zijn er van tien jaar begroeit die ik zelf heb gezien . De gastheer lijdt er wel onder .
Het zal ook wel een beetje afhankelijk zijn van het soort klimplant.
Verwijderen is makkelijk als je geduld hebt.Gewoon eerst de klimplant onder bij de stam door zagen en dan laten versterven .Beetje roundup op de snij vlakken .Het jaar erop de plant verwijderen .

di, 12/04/2005 - 13:58
Anoniem (anoniem geplaatst)

Volgens mij is gewone klimop niet verstikkend. Er zijn wel bepaalde soorten waar de bomen niet tegen kunnen, maar die tref je haast niet aan in ons land.

di, 12/04/2005 - 22:27
Anoniem (anoniem geplaatst)

In de praktijk valt dit meestal wel mee. Zolang de klimop niet in grote hoeveelheden IN de takken zit gaat het het wel goed.

wo, 20/04/2005 - 21:38
Anoniem (anoniem geplaatst)

Als ik van u was zou ik de klimop zo snel mogelijk verwijderen. Het is inderdaad zo dat het pas na een aantal jaren "verstikkend" wordt maar u verwijdert hem best zo snel das ook makkelijker nu dan binnen bvb 5 jaar. Immers ook de klimop zijn wortels worden sterker

za, 08/04/2006 - 22:09
Anoniem (anoniem geplaatst)

Ik mag toch zeggen dat ik vrij veel van bomen af weet, op zich zelf is klimop niet schadelijk voor bomen ik ken meerdere eiken van enkele eeuwen oud die begroeit zijn met klimop met stengels van meer dan een armdikte.
Klimop neemt een boom heus niet in een wurggreep zodat de sapstroom kan bemoeilijk worden, klimop is ook geen parasiet die leeft van de boom, de klimop heeft enkel de boom nodig om te klimmen en als steun.
Kamperfoelie een ver familielid van klimop kan echter wel een boom wurgen en de sapstroom onder breken waardoor de boom afsterft.
Raadpleeg eens een website over klimop en kamperfoelie, zodat U de klimplant in uw eik kunt herkennen, is het klimop laat hem gerust staan, kamperfoelie zeker verwijderen door de ranken onder aan de boom door te snijden, de wurgplant sterft af en volgendjaar heeft de wurgplant alle greep op uw mooie eik verloren waardoor hij gemakkelijk lost en kan verwijdert worden.
Vriendelijke groeten;

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag