kardinaalsmuts

7 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 di, 17/08/2010 - 12:56
sp13

kardinaalsmuts

Hallo

Sinds het voorjaar ontdekte ik een lief plantje in mijn tuin. Omdat ik het er zo mooi uit vond zien en de kleur prachtig vond besloot ik te wachten tot het wat gegroeid was om te bekijken of ik er dan nog blij mee zou zijn. Inmiddels is het plantje flink gegroeid (recht onhoog en begint nu bovenin te vertakken). Ik heb in mijn boeken gezocht en vermoedelijk is het een Kardinaalsmuts.
Ontzettend leuk dat deze zich zo tussen mijn planten bevindt, maar veel weet ik er niet van.

Wat ik heb kunnen vinden is dat de bessen giftig zijn en dat de struik veel ruimte nodig heeft.

Kan iemand mij wat tip's en info over deze struik geven? Ik heb een peuter van 2 rondlopen en een baby op komst en waarschijnlijk is het niet de meest kindvriendelijke plant vanwege de giftige bessen. Toch wil ik hem niet uit mijn tuin halen.

Alvast bedankt!

di, 17/08/2010 - 13:30
Anoniem (anoniem geplaatst)

Er zijn nogal wat soorten kardinaalsmutsen. Om welke het hier gaat, kunnen we vaststellen met een foto.

di, 17/08/2010 - 14:01
tuinprins

Dat de plant giftig is moet sterk worden gerelativeerd. De zaden van deze plant zijn inderdaad giftig maar je moet er zeer veel van eten wil je er buikpijn van krijgen. Het is niet zo dat als je er een paar zaadjes van eet dat je dan dood neervalt of je lichaam onherstelbare schade op loopt.

Ik vermoed dat het hier gaat om Euonymusinfo-icon europaeus. Deze struik wordt op de duur ongeveer 2 à 3 meter hoog en zeker 2 meter breed. De plant is echter wel te snoeien.

Als je van het type 'overbezorgde moeder' bent die geen nachtrust heeft bij de gedachte dat haar kind misschien 1 zaadje van deze plant in zijn mond zou kunnen stoppen dan zou ik de plant eruit halen. Bedenk echter dat het 'gevaar' van deze plant miniem is en vele malen wordt overtroffen door de schaar, de punt van de salontafel, de trap, de gevulde theepot op het aanrecht en het kinderfietsje (om er maar eens enkele te noemen).

Gegroet, de tuinprins

wo, 18/08/2010 - 11:13
Anoniem (anoniem geplaatst)

Een foto, om de juiste soort vast te stellen zit er niet in?

wo, 18/08/2010 - 13:22
peterplant

Ik ben ook niet zo huiverig voor een combinatie kleine kinderen en giftige planten(, maar opletten blijft natuurlijk toch belangrijk.)
Ik ken wel een praktijkvoorbeeld van een kennis uit zuid_limburg, een groot paardenliefhebber die de schok van zijn leven kreeg (hij is er nooit overheen gekomen)toen 3 van zijn 4 paarden opeens dood gingen. Door onderzoek is onomstotelijk vast komen te staan dat de paarden, die in een nieuw weiland liepen gestorven zijn aan de Euonymusinfo-icon europeus.
De combinatie giftige planten en dode dieren komt vaker voor.
Ook daar komen aparte verhalen voor. Mijn kippen lopen elke dag langs Taxusinfo-icon hagen en blijven eraf. Ze eten jong Hederainfo-icon blad, maar het oudere, giftiger blad laten ze ongemoeid. Digitalisinfo-icon hebben ze een keer lekker opgepeuzeld (ik dacht dat ze dat niet zouden overleven), maar ze gaven geen krimp.

do, 19/08/2010 - 18:40
sp13

Greenconnection:

Nee ik kan helaas geen foto plaatsen. Mijn telefoon met camera heeft het begeven. Het enige dat ik kan zeggenis dat het blad eerst donkerrrod/bruin is en naarmate het groeit groener wordt.

Tuinprins:

Dank voor je antwoord! Er staan hier wel meer planten in de tuin waar je niet vrolijker van wordt als je het gaat eten en gelukkig lijkt mijn zoon weinig interesse te hebben in het eten van plantjes. ;) Niet een overbezorgde moeder dus, maar ik vind het wel heel handig dat ik nu weet dat de plant/struik meer ruimte nodig heeft dan het plekje waar hij nu groeit kan bieden. Ik zal hem dan ook naar een betere plaats verplaatsen.

do, 19/08/2010 - 18:42
sp13

Peterplant: Goh, dat is inderdaad wel even flink schrikken! Er staan hier in het plantsoen meerdere kardinaalsmutsen en geen gekke dingen opgemerkt, dus het zal inderdaad wel meevallen hier.
Bedankt voor je antwoord!

Onderwerp gesloten