Lage haag in plantenbakken op een dakterras

7 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 ma, 27/02/2012 - 00:15
pnaber

Lage haag in plantenbakken op een dakterras

Wij hebben een dakterras op het zuiden. Het waait hier eerder doordat het dakterras tussen 2 huizen in is gelegen.

Nu heb ik het idee om in de plantenbakken die er al staan een haag van lage planten te zetten.
-Deze haag moet groen blijven in de winter.
-Moet tegen de zon kunnen.
-Belangrijk is dat de haag de wind tegenhoud. Dus hij moet behoorlijk dicht zijn.
-Verder wil ik dat de haag ongeveer 60-80 cm hoog wordt. Hiervoor wil ik uiteraard snoeien. Maar daar moet de plant wel tegenkunnen. Als we dan staan kunnen we erover heen kijken. Als we zitten, zitten we uit de wind.

Verdere eisen zijn:
Omdat het op het dakterras is en bij droge tijden, willen we niet persee iedere dag water geven omdat anders de haag kapot gaat.

Heel graag zou ik een advies van jullie vernemen over welke plant(en) hiervoor geschikt zijn?

ma, 27/02/2012 - 00:27
Anoniem (anoniem geplaatst)

Vergeet het idee, dat je in droge tijden niet frequent water hoeft te geven. Zo'n haagplant bestaat niet!
Wat wel bestaat is een druppelsysteem dat automatisch water geeft en je kunt instellen op de behoefte van de planten.

Waarom wintergroen? Zit je in de winter ook buiten op je terras?

ma, 27/02/2012 - 00:53
pnaber

Bedankt voor je antwoord. Het wintergroen vinden we met name gewoon mooier. Een (ons) dakterras bestaat al niet veel uit groen.

Verder vinden we het heerlijk om ook van de eerste zonnestralen in het voorjaar te genieten, alsmede van de laatste zonnestralen in het najaar. Dan willen we niet dat de haag amper groen is, of bijna al zijn groen kwijt is. Omdat er bijna altijd een windje staat willen we ook dan 'verscholen' zitten.

Zo'n druppelsysteem klinkt heel mooi en zou best een oplossing kunnen zijn. Maar vanuit onze tuin of huis kan ik niet een vaste waterleiding naar het dakterras maken. Dit zou vanuit de tuin moeten en zit dan helemaal in het zicht wat niet gewenst is.

Over het water geven: Goed dat je ons hierop wijst. Wat is frequent vraag ik me dan af? Dagelijks? Zal ook wel van de droogte afhangen natuurlijk. Tja, ik kan mezelf nog wel toezetten om dagelijks de haag water te geven, maar ik kan moeilijk verwachten dat degene die de post en planten bijhoud tijdens vakantie, dat ook dagelijks doet.
Lastig dus. Is er een plant die behoorlijk dicht is en een 'scherm' vormt door ze naast elkaar te zetten? Moeten we het meer die kant op zoeken?

ma, 27/02/2012 - 01:14
Anoniem (anoniem geplaatst)

De zomertijd is juist de moeilijkste tijd wat watergeven betreft. Zeker op een winderige plek, drogen planten veel sneller uit dan je denkt. Bij zonnig weer zal er elke dag water gegeven moeten worden. Wel afhankelijk hoe groot de bakken zijn, dus hoe groot de watervoorraad in de grond is. Ik zou je geen plant kunnen aanraden, die daar tegen kan.

ma, 27/02/2012 - 11:40
hansi

Wat GC aangeeft klopt helemaal je zult inderdaad hartje zomer elke dag water moeten geven,hou ook rekening met het feit dat het op een dakterras altijd winderig is,dus zul je hierop je plantkeuze moeten aanpassen.Vul je plantenbakken gedeeltelijk met hydrokorrels,anders worden je bakken te zwaar voor je dakconstructie.

m.v.g.
hansi

ma, 27/02/2012 - 16:34
pnaber

Bedankt voor jullie reacties, De plantenbakken die er nu staan zijn bij elkaar zo'n 4 meter lang en 30 cm breedt. Ongeveer 60 cm hoog. (ik weet nog niet hoe diep het is)
Deze staan er al jaren met wat planten erin (die helemaal open zijn).
De tip van de hydrokorrels neem ik zeker mee. Wil geen problemen want onze woonkamer zit onder het dakterras.

Ik heb over het watergeven nagedacht en voor de vakantie kunnen we tijdelijk een slang naar boven leiden met een apparaatje eraan zodat er voldoende water gegeven wordt.
Verder ligt het dan helemaal aan mezelf of de planten voldoende water krijgen. We praten hier overigens over extreme weercondities waarbij het extreem warm is.
(zoals afgelopen jaar 6 weken lang) Het is vaak maar voor korte tijd. Hier moet ik mezelf wel toe kunnen aanzetten.

Dus als ik nu eens van bovenstaande uitga. Ik zorg ervoor dat er voldoende water gegeven wordt.
Wat zijn dan de opties kwa plant betreft? Zoals Hansi al zegt het is altijd wel wat winderig. Hier moet de plantkeuze op aangepast worden.
Plus het feit dat we een groen windscherm willen. Maar welke keuzes zijn er?

ma, 27/02/2012 - 18:04
Leintje

Zou liguster een aanrader zijn? Die moet je wel 2 a 3x per jaar snoeien.
Die is er in een groene en een bonte vorm. Hij is wintergroen tenzij het hard vriest zoals nu dus geweest is dan is ie bruin....
Dit is de 2ex dat het ons is overkomen in 10 jaar tijd.
Hij heeft dan wel dagelijks water nodig...

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag