Moeraseik: goede schaduw-dakboom?

4 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 zo, 02/03/2008 - 17:44
lilykoen

Moeraseik: goede schaduw-dakboom?

Hallo,

Wij beraden ons op dit moment op het plaatsen van een tweetal dakbomen in onze (kleine) tuin. Onze voorkeur gaat op dit moment uit naar een moeraseik (Quercusinfo-icon Palustris), vanwege de meerwaarde van het mooi verkleurend blad in de herfst. Wij hebben gekozen voor dakbomen om schaduw te verschaffen en om dus lekker onder te gaan zitten.
Zorgt een moeraseik wel voor voldoende schaduw? Gezien het type blad....

Wij gaan liever niet voor de meest voor de hand liggende dakbomen (plataan etc). Is het wellicht een idee om voor een fruitboom te gaan? Wie heeft hier ervaring mee? Waat koop ik evt. een al wat oudere appelboom?

Alvast bedankt voor het meedenken, hartelijke groet, S. Pots

vr, 29/02/2008 - 11:13
birdwatcher

Quercusinfo-icon palustris is idd een hele mooie boom alleen niet zo geschikt als dakboom,deze boom wordt in America pin oak genoemd vanwege de scherpe kortloten die hij maakt die scherpe takjes kunnen erg hinderlijk zijn op het terras en ook tijdens snoeien.
Dakbomen moeten vaak gesnoeid worden en daar houd deze boom niet van,doorbij is het hout dusdanig hard dat ook dunnere takken moeilijk met een snoeischaar geknipt kunnen worden.
gr Dirk.

zo, 02/03/2008 - 09:23
lilykoen

Dank voor het antwoord. We beraden ons verder.... Hartelijke groet, S. Pots

zo, 02/03/2008 - 17:44
tuinprins

Ik vind de moeraseik in dakvorm een mooie boom en het is weer eens iets anders dan de eeuwige dakplataan. De schaduw die deze boom geeft is niet zo dicht als die van een plataan. Met het snoeien van deze boom (in dak vorm) heb ik geen ervaring dus hierover kan ik weinig zeggen.

De moeraseik (Quercusinfo-icon palustris) kan groeien op plaatsen waar het tamelijk nat is dus voor sommige vochtige tuinen zou dit een alternatief kunnen zijn voor een dakplataan.

De moeraseik in dakvorm wordt nog weinig aangeboden en komt men zelden tegen in tuinen. Ik ken slechts een tuin waarin moeraseiken in dakvorm staan. Deze zijn zo'n twee jaar geleden geplant en doen het, zoals ik van de openbare weg kan constateren, goed. Vooral als de bladeren in de herfst rood verkleuren is dat echt een mooi gezicht.

Probleem is echter dat er nog weinig ervaring is met de moeraseik in dakvorm. De belangrijkste vraag is daarbij hoe goed deze boom tegen het regelmatig terugsnoeien kan. Alleen de ervaring kan (en zal) ons dat leren.

Gegroet, de tuinprins

Onderwerp gesloten