treurwilg eh... verkleinen

13 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 do, 14/06/2012 - 12:45
nans

treurwilg eh... verkleinen

ik heb GEEN groene vingers, uitleg graag met handen en voeten..we hebben 15 jaar geleden een klein treurwilgje in de hof gezet, we hadden geen buren,woonden volledig open,natuurlijk is de situatie ondertussen volledig veranderd en links en rechts en achter werd gebouwd.
treurwilgje werd iets groter...is nu ongeveer 3 verdiepingen hoog.nu dus enkele vraagjes; hij begint over te hangen op de buurvrouw haar garage en zou eigenlijk in het geheel wat moeten eh...krimpen...hoe pakken we dat aan? 2de vraag, enkele jaren geleden werd de geboorteboom van onze dochter door de gemeente van het geboortebos verwijderd en hebben we deze boom gehaald(klein mager friel dingetje, denk een kriekenboompje) die hebben we toen maar in de gauwte ook in onze hof gezet, veeeel te kort bij onze treurwilg natuurlijk die daar nu eigenlijk overheen groeit. is die nog verplaatsbaar?

op hoop van zegen....alvast bedankt voor de informatie !

do, 14/06/2012 - 18:38
Mosmanneke

Jammer dat je geen foto van de situatie erbij hebt gedaan. Ik zou de wilg, als het dan toch moet, zo proberen te snoeien dat er toch nog 'iets moois' overblijft. Dat betekent eerst goed kijken welke takken je weghaald. Maar hoe je het ook bekijkt, aan een soort verminking zul je niet kunnen ontkomen.

In het vroege voorjaar zou ik proberen het kriekenboompje met een zo groot mogelijke kluit te verplanten.

vr, 15/06/2012 - 21:26
Sophoras

Mosmanneke
Ik werd hier een maand of twee geleden bijna vermoord omdat ik mijn treurwilg die door de storm fel beschadigd was liet snoeien!
Ik plaats nog eens de foto.
sophorainfo-icon

vr, 15/06/2012 - 21:28
Sophoras

Was weer te vlug

treurwilg eh... verkleinen
vr, 15/06/2012 - 21:29
Sophoras

Hij heeft zich al goed hersteld.

treurwilg eh... verkleinen
vr, 15/06/2012 - 22:40
WiPe

Het is niet omdat je treurwilg goed uitloopt dat die ingreep goed is.
Op termijn gaan die nieuwe scheuten uitgroeien en zwaar worden, terwijl de snoeiwonden inrotten. Daardoor loop je kans dat de takken zullen uitscheuren. Ik zie niet in hoe je dit kan verkopen als goed boombeheer.

vr, 15/06/2012 - 22:57
Anoniem (anoniem geplaatst)

Wat een indrukwekkende boom Sophorainfo-icon, heb je een park of zo als tuin?

vr, 15/06/2012 - 23:30
Mosmanneke

Ziet er leuk uit Sophoras, maar toch treurt hij een beetje!

vr, 15/06/2012 - 23:37
Sophoras

Klein tuintje Prik.

Wipe, je blijft me afbreken. Zeg me eens wat ik moest doen met een boom waar twee zware takken van afgebroken waren door de storm? De beste oplossing volgens mij was terug een beetje evenwicht brengen in die boom en tevens hem wat kleiner maken omdat hij twee andere bomen zwaar in de verdrukking bracht. Bomen die meer waarde hebben dan een treurwilg waar ik nog een groot exemplaar van heb.
Ieder zijn waarheid en zijn visie.
sophorainfo-icon

za, 16/06/2012 - 19:58
WiPe

Sophorainfo-icon,
het is vrij moeilijk om te zeggen op welke manier de boom had moeten gesnoeid worden zonder de situatie voor snoei gezien te hebben.

Maar dat neemt niet weg dat de snoei die in dit geval uitgevoerd is, slechts in een beperkt aantal situaties acceptabel is en daarom niet als voorbeeld kan dienen voor andere bomen in andere situaties.

Kandelaberen van de boom, zoals dat hier uitgevoerd is, leidt tot sterke inrotting omdat tot op het kernhout wordt gesnoeid. En zoals je weet kan kernhout niet actief afgrendelen. Daardoor is de boom zeer gevoelig voor schimmels en andere aantastingen na het snoeien.

Zoals gezegd heb ik de boom niet gezien voor snoeien. Ik kan dus alleen maar een zeer algemeen idee geven over de snoei die zou kunnen toegepast worden. Ik zou waarschijnlijk eerder de voorkeur geven aan het uitlichten van de overblijvende takken. Bij het uitlichten worden één of meer takken en zijtakken aan de buitenkant van de kroon ingekort, zonder dat de omvang en vorm van de kroon noemenswaardig wordt beïnvloed. Daarbij worden takken van maximaal polsdikte weg gezaagd, waardoor de snoeiwonden vlot kunnen afgrendelen. Op die manier laat de kruin veel meer licht door.

Maar zoals gezegd heb ik de situatie bij jou niet gezien. Als ik ter plaatse zou geweest zijn, had ik misschien wel geadviseerd om de boom ineens te vellen. Op die manier krijgen de bomen er naast ook de ruimte die ze nodig hebben. Je moet er ook rekening mee houden dat de snoeiwonden zoals ze nu gemaakt zijn gaan inrotten waardoor het veel lastiger en vooral veel gevaarlijker wordt om in de boom te klimmen op de dag dat je beslist dat de boom weg moet.

za, 16/06/2012 - 22:45
Sophoras

Wipe

Dat is een zeer deskundige uitleg. Bedankt. Maar het kwaad is geschied. Ik denk toch dat hij (de boom) het nog enkele jaren gaat uithouden.
sophorainfo-icon

za, 16/06/2012 - 23:31
D_SDennis

Ik sluit me bij Wipe aan. Maar aan de andere kant komt nu informatie naar voren die niet eerder bekend was. Het leek alsof verteld werd dat de boom op een goede manier gesnoeid was. Niets was bekend over dat deze boom twee meer waardevolle bomen beconcureerde. In dat geval had ik wellicht ook gekozen voor kandelaberen, want wilgen kunnen goed reageren op dergelijke snoei, zoals op de tweede foto goed is te zien. Maar inderdaad, een lang leven is deze boom wellicht niet beschoren. Enkele jaren zeker, en ook nog vele jaren mogelijk, maar het is en blijft nu een zorgenkind, omdat ter hoogte van de snoeiwonden nu meerdere takken zijn ontstaan, die elkaar na enkele jaren gaan verdringen. Plus de snoeiwonden die daar gaan inrotten en de takaanzetten van de elkaar verdringende takken gaan verzwakken.

Resultaat is kans op spontane takbreuk of het uitbreken van talloze takken bij de eerste de beste storm of stevige wind.

Nu kun je daar prima op anticiperen door om de vier, vijf jaar de takken uit te dunnen en selectief te snoeien. maar dat is een ingrijpende klus die je bij een normaal onderhouden boom niet had hoeven toepassen. Met andere woorden: deze boom kost de rest van zijn leven veel meer geld dan als de boom niet gesnoeid was.

Al met al is het dus, zoals Wipe schrijft, moeilijk te oordelen als je niet de hele situatie, boom en achtergrond kent. Maar dat ingrijpende snoei geen voordelen heeft, dat weet de vakwereld inmiddels wel.

SOphoras, ik denk toch de juiste beslissing gezien de omstandigheden. Maar het zou verstandig zijn om nog deze zomer, anders volgende zomer, de nu uitgelopen takken op de snoeiwonden, uit te dunnen om problemen in de toekomst zoveel mogelijk te beperken.

zo, 17/06/2012 - 01:20
Sophoras

Bedankt voor de reactie. We zullen wel zien wat er van komt. Ondertussen is de Euptelia pleiosperma stilaan van zijn verstikkingsdood aan het bekomen. Hij kan weer ademen.
sophorainfo-icon

Onderwerp gesloten