Walnotenboom

16 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 wo, 20/02/2013 - 17:35
Casadeorange

Walnotenboom

Bij onze Bed & Breakfast in Andalusië hebben wij een prachtig grote WALNOTENBOOM staan. Nu kwamen wij vandaag tot de ontdekking dat er een rotte 'cirkel' in zat. deze heb ik er voorzichtig uitgehaald en nu blijkt de hele boom vanaf ca. 1.70 m tot aan beneden hol te zijn en vol water te staan. Kan dit kwaad en zo ja, wat te doen? Wij horen erg graag want hij staat voor zowel het woonhuis als de gastenkamers op een zeer gevaarlijke plek mocht er iets mee zijn. Hartelijke groet, Monique Ligtenberg (ps. ik heb nog meer foto's maar kon er maar 1 hier kwijt)

Walnotenboom
wo, 20/02/2013 - 17:26
WiPe

Op zich is die holte niet gevaarlijk. Dat er water in die holte staat is op zich ook geen probleem.
Gaat het hier om een kastanje? Of om een paardenkastanje? Vaak wordt de tweede ook onterecht kastanje genoemd en dat is in dit geval toch wel een belangrijk verschil.

Wat die holte betreft: het ziet er naar uit dat die het gevolg is van een (te) grote tak die afgezaagd of afgebroken is. De boom is perfect in staat om die inrotting af te grendelen zodat het rot zich niet ongehinderd door de boom kan verspreiden. Nu is er veel verschil in kwaliteit van hout tussen kastanje en paardenkastanje. De eerste heeft vrij duurzaam hout, de tweede heeft hout dat snel weg rot. Dat impliceert dat bij de eerste de boom veel tijd heeft om een voldoende dikke wand van gezond hout rondom de holte te vormen voor het hout binnen die holte effectief weg gerot is.

Alles hangt in deze situatie af van de grootte van de holte, de stamomtrek en de hoogte van de boom, de vorm van de kruin en de conditie van de boom.

Aan de hand van deze foto kan je eigenlijk weinig concrete uitspraken doen over de stabiliteit of breukgevoeligheid van deze boom. Je kan eventueel het bericht zelf beantwoorden en in ieder antwoord een nieuwe foto toevoegen.

wo, 20/02/2013 - 17:30
Casadeorange

Er zitten rondom meerdere van deze gaten. Ik zal de overige 3 foto's bijvoegen.

Walnotenboom
wo, 20/02/2013 - 17:31
Casadeorange

Dit is nog 1 van de 4 gaten

Walnotenboom
wo, 20/02/2013 - 17:32
Casadeorange

Dit zijn de stukken die eruit kwamen.

Walnotenboom
wo, 20/02/2013 - 17:35
Casadeorange

Ach, dommie. Het is helemaal geen kastanjeboom maar een walnotenboom.. Komt omdat de mannen het steeds over kastanje hebben. Lekker handig. Maar het probleem blijft hetzelfde. Kan ik het onderwerp nog veranderen?

wo, 20/02/2013 - 17:57
Mosmanneke

Kun je aan de buitenkant van de boom ter hoogte van de bodem van het water enigszins schuin omhoog geen klein gaatje boren zodat het water weg kan? Het lijkt me niet goed voor de boom als er water in blijft staan.

wo, 20/02/2013 - 19:46
birdwatcher

dat laatste is een hele slechte raad,het water in de stam is zuurstofarm waardoor schimmelgroei tegengegaan wordt,tevens doorboor je de afgrendelingslagen van de boom waardoor de schimmels ook met het gezonde hout in aanraking komen

wo, 20/02/2013 - 20:41
WiPe

Heb je ook een foto van de hele boom, zodat we de kruin volledig kunnen zien? En waarmee is de grond onder de boom bedekt? Is dat beton?

wo, 20/02/2013 - 21:44
Casadeorange

De kruin is nog zo'n 3 meter hoger dan op de foto te zien is. De ondergrond is zand en er omheen ligt inderdaad beton. Wij zijn hier net komen wonen maar die situatie met beton is al zeker 10 jaar zo.. Waar het mij om gaat is of ik me zorgen moet maken dat de top te zwaar wordt en de onderkant week waardoor de kans op omvallen groot is of dat we hem uit voorzorg moeten kappen. Of juist helemaal niks moeten doen.

wo, 20/02/2013 - 22:05
WiPe

Het is handig als je een foto stuurt van de hele boom zodat we een beeld hebben van de kruin. Het is op een foto al moeilijk om te beoordelen of de top misschien te zwaar zou kunnen zijn, met een foto van een deel van de kruin is dat helemaal onmogelijk.

do, 21/02/2013 - 11:51
D_SDennis

Ik zou niet weten hoe een beeld van de kruin je iet kan zeggen over de kans op afbreken van deze boom. De boom is hol en er zitten een aantal gaten in de stam. De hoeveelheid intact restwand bepaalt in grote mate de risico's.

Daar zijn normen voor, maar als leek heb je daar niets aan omdat je niet kunt meten en niet weet hoe je daar naar moet kijken. Kijk een boom mag best hol zijn, maar op een gegeven moment gaat het te ver, en neemt de kans op breuk toe.

Belangrijk is, zoals jezelf al realiseert, dat je verantwoordelijk bent. Daarom zou ik er een gespecialiseerde boomverzorger er bij halen om er goed naar te laten kijken. Maar ik betwijfel of die te vinden zijn in Andalusie, dus daar heb je een probleem. SPanje staat nou niet echt bekend om zijn hoogstandjes op het gebied van boomverzorging. Duitsland, Nederland, Belgie is dat beter geregeld.

Op basis va het nu geleverde fotomateriaal durf ik wel een voorzichtige uitspraak te doen, maar zou geen verantwoording willen dragen voor je gasten. Wil je echt een zo goed mogelijke mening, dan heb ik vooral behoefte aan een detailfoto van dat deel van de stam wat zich bevindt aan de tegenovergestelde zijde van de overheersende windrichting. En dan uitsluitend dat stuk stam wat hol is. Dus als je zeker weet dat de stam vanaf maaiveld tot aan de wonden hol is, dan graag foto's van dat stuk stam.

Overigens als je aangeeft dat de hele stam vol water staat denk ik niet dat de hele stam hol is. Maar dat hier sprake is van snoeiwonden die tot op zekere diepte zijn ingerot. Waarom denk je dat de hele stam hol is?

do, 21/02/2013 - 12:03
WiPe

Dennis,
Wessoly neemt in de SIA methodiek ook de kruinvorm mee. En ik vraag me, vooral gezien de standplaats, af in hoeverre de conditie van deze boom optimaal is.

do, 21/02/2013 - 12:29
birdwatcher

gezien het nauwelijks overgroeien van de snoeiwonden,slechte conditie.
ik zou haar kappen.

do, 21/02/2013 - 23:01
D_SDennis

Zolang er nauwelijks belasting plaatsvindt op de snoeiwonden is er geen noodzaak deze snel te overgroeien en is dit geen maat voor de conditie van de boom. De scheutontwikkeling en knopzetting des te meer. Wat Wessoli doet, is slechts ten dele bruikbaar en slechts een bijdrage aan het op juiste wijze beoordelen van een boom. Kroonvorm is 1 ding, maar als je niet weet hoe hard de wind daar op blaast, heb je hier niets aan. De enige die deze belasting kan interpreteren is de boom zelf. En daarom is reactiegroei een belangrijker gegeven dan kroonvorm of kroongrootte. Niemand kan namelijk zeggen dat een bepaalde hoeveelheid hout nodig is voor een bepaalde hoeveelheid kroonvolume.

Ik ben toch benieuwd naar de foto's en een antwoord op enkele specifieke vragen die hier nu gestled zijn. EN anders wil ik best tegen vergoeding van de vlucht en een paar nachten in de B&B gratis advies uitbrengen!

vr, 22/02/2013 - 10:26
WiPe

Punt is evenwel dat als de conditie van de boom niet goed is, de reactiegroei ook ondermaats kan zijn. Je moet dus, zoals altijd, het volledige plaatje bekijken. En dat plaatje zou ik graag zien.

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag