water geven van plataan

4 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 vr, 21/05/2010 - 22:57
Loesy

water geven van plataan

Beste mensen,

ik heb sinds een paar weken een plataanboom laten plaatsen. Ik heb even een vraag of ik die nog extra moet water geven ja of nee? Ik heb het wel de eerste dagen gedaan maar moet hij extra wat hebben bij droog weer?

Verder heb ik een klein rupsje gevonden op een blad. Dat blad krult dan om. Ik heb al eens gelezen en gehoord over een plataanvouwmijnmot.
Moet ik het blad met iets inspuiten of gaan dat vanzelf over?

boomkweker zegt dat je soms met oplossing van spirutus en groene zeep kan spuiten. Dat zou gene kwaad kunnen en helpen tegen wat ongedierte. Is dat zo? wie kan mij antwoorden op mijn vraagjes. Alvast heel erg bedankt.

groetjes
Loes

vr, 21/05/2010 - 23:48
WiPe

Bij droog weer is het altijd verstandig om water te geven aan een boom die pas geplant is. Beter een sper week lekker veel dan drie keer per dag een beetje. Je kan best met wat grond een randje maken rondom de kluit (een gietrand) dat je dan helemaal vol giet. Het water zakt dan door de kluit, net wat de boom nodig heeft.

za, 22/05/2010 - 08:56
Loesy

Mooi, ik geef hem dus niet teveel door idd soms wel wat water te geven met dit droge weer.

verder even over dat rupsje. Kan ik die spiritus spuiten of van bayer dat spul speciaal voor rupsen, meeldauw en luizen?
Ongedierte hou je denk ik toch niet bij bladeren weg in de lente maar als ik het bestrijden kan dan doe ik het graag. Of gewoon zo laten en accepteren dat enkel blad wat word aangevreten. Het zou vanzelf overgaan zei de kweker naarmate je meer in de zomer komt.

weet iemand hier een antwoord op?

za, 22/05/2010 - 09:33
tuinprins

Je kunt spuiten met een mengsel van groene zeep en spiritus of een middel van Bayer maar het probleem is dat je lang niet altijd de rupsen raakt. Als de boom niet al te groot is, is het effectiever om de bladeren even te inspecteren en de rupsen handmatig dood te maken.

Van ongedierte in planten heb je altijd last, in het ene jaar meer dan in het andere. Mijn fruitbomen zijn de afgelopen maand flink onder handen genomen door de rupsen. Zelfs een notenboom die normaal gesproken weinig last heeft van rupsen is grotendeels kaal gevreten. Ik heb hier niets aan gedaan. De vogels vangen een deel van het ongedierte weg en de bomen herstellen zich wel.

Belangrijker voor pas geplante bomen is dat ze voldoende water hebben, zeker in droge periodes met schraal weer.

Gegroet, de tuinprins

Onderwerp gesloten