zieke populieren

4 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 ma, 10/07/2006 - 18:37
Joriske

zieke populieren

Beste forummers,

Een vraag over populieren in een bosje: Op één jaar tijd zijn 6 prachtige populieren in mijn bosje kapot gegaan. Ik weet niet precies aan wat, maar de manier van doodgaan is steeds dezelfde: de schors wordt volledig "ontdaan" door de "killer", en dan is het ook gedaan met de boom.

Kan iemand mij op het juiste pad helpen, ofwel door bij herkenning waarover het gaat mij dat te melden (belangrijker: hoe kan ik de rest van het bos vrijwaren?), of mij coordinaten door te geven van iemand die me kan helpen zoeken naar een oplossing...

Alvast bedankt en groeten,
Joris

di, 11/07/2006 - 00:49
Anoniem (anoniem geplaatst)

Hoi, anoniem.
De herkenning is een zaak appart. Maar over het algemeen zie je dode takken in een nog gezonde boom omhoog steken. Let wel. Dit gaat natuurlijk niet altijd op.
Maar belangrijker.
Als ze ziek zijn moet je ze weg halen omdat ze anders anderen besmetten. Hout moet ook met bast worden afgevoerd danwel de bast eraf halen (schillen) en de bast alleen afvoeren. Dit mag je niet zelf doen met b.v. een open aanhangwagen. Dit is eigenlijk specialistenwerk. Maar nog belangrijker. Informeer eens in de buurt (bij de gemeente b.v.) of en wat de mogelijkheden zijn van het rooien. Ik weet dat er in onze regio (noord holland) een aktie is waar de iepzieke bomen dit jaar GRATIS worden weggehaald bij ook de particulieren. Dit is een eenmalige aktie. Anders kost dit soms een hoop geld.
Let wel. Wachten lost niet veel op want bij herkenning door anderen wordt je gewoon verplicht ze weg te halen.
Ga maar is navragen. Succes .
H.Lankhoorn.

di, 11/07/2006 - 19:15
Anoniem (anoniem geplaatst)

Sorry.
Even wat recht zetten. Ik las i.p.v. populieren iepen. Hoe dat mogelijk is weet ik niet maar ik had er net 2 gerooid en dus zal dat wel in mijn hoofd gezeten hebben. En dus gaat het vorige antwoord niet op. Het zij zo.
Succes. Lankhoorn.

wo, 01/11/2006 - 17:23
anoniem (anoniem geplaatst)

Collega's,

Bij deze nogmaals een poging om te achterhalen wat in ons bos verkeerd ging. Zie ook mijn mail van 4 augustus 2006. Ondertussen zijn de dode bomen geveld, en kon ik foto's maken van de waarschijnlijke oorzaak van het afsterven. Ik heb nl. de indruk dat kleine witte maden van ongeveer 1 cm lang de boosdoeners zijn. Deze heb ik massaal tussen de schors en de boom zelf gevonden, en zij "wijken" volgens mij als het ware de schors van de boom. Misschien worden deze maden later iets grotere donkerbruine "wormpjes", ongeveer 1.5 cm lang, want die zaten er ook tussen. Weet iemand wat dat voor maden zijn? En of die inderdaad de oorzaak kunnen zijn?

Alvast bedankt voor een reactie,

Joris Van Parijs

Onderwerp gesloten