aanleg nieuwe, strakke vijver in L-vorm - tips?

5 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 di, 16/08/2011 - 01:14
Koornbloempje

aanleg nieuwe, strakke vijver in L-vorm - tips?

hallo,
wij zijn nieuw op het forum en nog niet zo bekend met vijvers. Dus veel vragen.

Binnenkort wensen wij een terras met vijver in L-vorm aan te leggen. Het gedeelte net voor het terras L 5.70 x B 1.20 x D 1.00 & het gedeelte rechts aan/in het terras L 4.00 x B 1.00 x D 1.00 m.
+/- 10 cbm

We zouden het strak houden en niet echt planten (behalve voor de filter) gebruiken en enkel maar goudwindes of dergelijke uitzetten (geen kois).

We zouden een plantenfilter / moerasfilter gebruiken en deze over de lengte van 4 m in het terras willen plaatsen. Breedte van de filter 40 cm. Is dit voldoende? Dienen we dan 2 buizen en2 pompen te voorzien voor de aanvoer van water?

Dienen we voor de aanleg enkel een (gewapende) betonnen bodem te voorzien of dient de wand ook te worden voorzien van beton of ander materiaal?
Kunnen we desgevallend alleen met azobe palen en horizontale latten werken waarover achteraf beschermend doek en folie worden gehangen en vastgemaakt?

Wat met de hoeken van de folie? Vouwen of knippen en kleven? Lassen?

Zoals jullie zien, hebben we nog een lange weg af te leggen.

Alvast bedankt voor jullie hulp!

di, 16/08/2011 - 05:28
daucus

Leen of koop een goed boek over vijvers en lees je eerst goed in, voordat je met een vijver begint.
Dat geeft vast al heel wat antwoorden op al die vragen

di, 16/08/2011 - 20:59
Anoniem (anoniem geplaatst)

Ik zou gaan lassen! Nee grapje maar lees een boek erover of ga naar internet vijver aanleggen of kijk hier op deze site over dit onderwerp.En weet waar je aan begint ik heb geluk nooit en probleem met de vijver maar kan je veel problemen opleveren bv water zieke vissen alg ed.Dus eerst info ophalen daarna zien of je het nog wil zeker als er vissen inkomen.

ma, 05/09/2011 - 00:08
DIRKHOREMANS

Hallo ,

wij zijn in mei gestart met de aanleg van een nieuwe strakke vijver , eerst heel veel opzoek werk gedaan via internet , daarna ook op een infoavond geweest bij de vosvijvers in Lommel (echt een aanrader).Zorg dat je filter/moerasgedeelte min 1/6 van het volume van je vijver bevat , wij hebben eerst een gewapende betonnen plaat gegoten van 15 cm en daarna de vijvr opgemetst in betonblokken 20/19/30 , wat betreft de folie die hebben wij op ter plaatse op maat laten maken.Sinds eind juni is de vijver voledig afgewerkt met blauwe steen en hebben wij de moeraszone aangelegd waarna het geheel met water gevuld , nu 2 maanden later is ons water nog steeds glashelder .Indien je wil kan ik je wat fotos bezorgen van de aanleg.

groeten
Dirk

do, 29/09/2011 - 01:44
Koornbloempje

hallo Dirk,

bedankt voor de info (ook al is het al even geleden).
Ondertussen zijn we al een stuk verder en werd alles uitgegraven (zie foto).

Wij hebben exact hetzelfde idee van wat er bij jullie allemaal heeft plaats gevonden. Momenteel zijn we aan het bekijken of we de beton zelf gaan aanmaken en gieten of dat we stortbeton gaan laten leveren.
Daarna gaan we ook met holle betonblokken werken, welke achteraf worden opgevuld door de man die ons terras gaat leggen.

Wat de folie betreft, valt de keuze tussen HAP folie en gewone EPDM folie.
Enige voorkeur? Daarna kan de rest gebeuren.

Hopelijk gaat het bij ons ook zo vlotjes als bij jullie!

groetjes

aanleg nieuwe, strakke vijver in L-vorm - tips?
Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag