buikwaterzucht of kuit?

10 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 vr, 09/06/2006 - 18:27
wouter oortman

buikwaterzucht of kuit?

Ik heb 1 hele dikke vis in mijn vijver. Hij heeft alle symptonen van buikwaterzucht. Ik heb ook een vijftal andere goudvissen en sjarasa's die buikwaterzucht hebben in een vroeg stadium. Of dragen zij gewoon kuit? Op de foto staat een vis, maar zo ziet het er ook uit bij de 4 andere vissen.
Mijn vraag hebben die andere 5 ook buikwaterzucht of dragen ze gewoon kuit? Wat moet ik doen met de vissen die wel buikwaterzucht hebben?

buikwaterzucht of kuit?
vr, 09/06/2006 - 18:54
Anoniem (anoniem geplaatst)

Hoi Wouter,

Lees eens op deze site, daar kun je werkelijk alles vinden over dit soort problemen, wat betreft je vissen, en nog heeeeeel veel meer. Ikzelf heb 2 sluierstaartjes, en ben veel wijzer geworden.

http://tinyurl.com/y2symmhl

Andrea

vr, 09/06/2006 - 21:18
Anoniem (anoniem geplaatst)

Dit is kuit wat opgehoopt zit en de vis niet weg krijgt.

De oorzaak kan zijn dat kuit versteend is van vorig jaar, ofwel er is geen interesse in haar.

Het kuit kan men met de hand afhalen onder verdoving maar dient wel met de uiterste zorg en kundigheid te gebeuren.
Als de eitjes niet worden afgehaald versteent het na verloop van tijd en ondervindt de vis last hiervan, de organen raken bedrukt en zal de vis een langzaame pijnlijke dood tegemoed gaan.

Buikwaterzucht is het niet want de schubben staan niet open en is er geen slijmlaag te zien, als het om buikwaterzucht gaat zijn er meerdere vissen aangetast.

za, 10/06/2006 - 13:44
Anoniem (anoniem geplaatst)

wel ik denk dat ze waterzucht hebben omdat ze toch niet met vijf zouden kuit schieten denk je niet je kunt om dat te genezen kan je best kopersulfaat gebruiken ofwel een product dat de winkelier je aanbied.
groetjes simon

za, 10/06/2006 - 15:24
Anoniem (anoniem geplaatst)

Ik denk ook idd dat het wel buikwaterzucht is omdat meerdere vissen het hebben. Maar ik heb nog een vraag. Is het ook besmettelijk voor windes en koi's of alleen voor goudvissen?

zo, 11/06/2006 - 11:11
Anoniem (anoniem geplaatst)

Voordat je niet weet of het buikwaterzucht is moet je niets in het waterkappen want buikwaterzucht is bijna niet te behandelen.

Buikwaterzucht is niet op te lossen met kopersulfaat hoe kom je daar nu bij.
Buikwaterzucht is een ophoping van water onderaan in de buikholte..
Dit kan zijn door een bacteriële, virale infektie, slechte water waarden te hoge ammoniak en nitriet waarden.

Buikwaterzucht is absoluut niet besmettelijk, wel bij Koi is deze besmettelijk en dat is slechts 1% omdat we dan te maken hebben met de visTuberculose.

Doordat het water opgehoopt zit in de buikholte ontstaat een enorme druk op de vis zijn lichaam, die druk wordt naar buiten uitgeoefend en krijgt de vis de vorm van een dennenappel vanaf het hoofd tot en met zijn staart.
Hierdoor gaan de schubben openstaan en wordt het water per schub niet meer afgevoerd en blijft er tussen. De vis voelt niet meer glad aan deze voelt aan als een geribbelde huid van een krokodil om het zo maar te zeggen.
Door de enorme druk die wordt uitgeoefend ontstaat weefselbeschadiging nieren en lever funktie's worden uitgeschakeld en andere organen raken hierdoor beschadigd.

Als een vis buikwaterzucht heeft is dit te herkennen aan de enorme buik omvang in de vorm van een dennenappel, uitpuilende ogen, slijm produktie, eet niet meer, en zwemt niet meer.
Vissen die buikwaterzucht en de omvang hebben van een dennenappel overleven het niet en zullen zeer snel dood zijn binnen een viertal dagen.

@Wouter als ik de foto bekijk dan zie ik duidelijk dat de verdikking ophoudt tot net aan de anus van de vis, en de staart is van normale omvang deze zou dan ook dik moeten zijn.
De schubben liggen vlak en staan niet open.

Op 9 juni plaats je de oproep omdat je hebt gezien dat de vis dik is, maar de vis is niet dik vanaf die datum maar al langer.
Vergeet echter niet dat het de voorbije weken zeer slecht weer is geweest en de temperatuur laag was voor de tijd van het jaar.
Nu pas verandert de hormonen wisseling bij de vissen en is het tijd dat er voor het nageslacht wordt gezorgd.

Maar dan moet het mannetje interesse hebben in het vrouwtje om tot het paaigedrag over te gaan.
Doet ie dat niet dan zal ze geen kuit schieten.
Als woensdag de vissen nog leven dan hebben de vissen geen buikwaterzucht.

groet

zo, 11/06/2006 - 11:55
Anoniem (anoniem geplaatst)

OK, bedankt Sjuul. Mijn laatste vraag. Wij hebben weinig waterplanten in de vijver. Kan het ook daarom zijn dat ze kuit vasthouden, omdat ze geen veilige plek vinden?

zo, 11/06/2006 - 12:45
Anoniem (anoniem geplaatst)

Dat zou een mogelijkheid kunnen zijn en zeker niet uit te sluiten, ik heb totaal geen waterplanten in de vijver en heb hiervoor paaiborstels in de vijver gehangen als alternatief.

Op de foto zie je zo'n soort paaiborstel, deze heb ik vanmorgen schoongemaakt wil zeggen dat ik de eitjes verwijderd heb.
Alle puntjes wat je ziet zijn eitjes.

za, 24/06/2006 - 00:36
Anoniem (anoniem geplaatst)

Ik heb ook een hele dikke goudvis net zoals jij omschrijft maar hij eet niet hij vreet en hij is zeer aktief. Hij heeft ook uitpuilende ogen alleen zijn kop is normaal op zijn ogen na en zijn staart de rest is ontzettend dik het lijkt wel of hij binnenkort explodeert. Moet ik hem nu apart zetten of hem gewoon laten zwemmen tussen mijn andere 5 goudvissen. De vis die dit heeft is ongeveer 10 cm groot. de rest van mijn vissen zijn klein.

vr, 31/08/2007 - 19:27
Anoniem (anoniem geplaatst)

De goudvis in onze vijver is twee maal zo dik. De ondebuik is tegen "wit / goud achtig aan. Is veel aan de wateroppervlak en heeft het duidelijk zeeeeer benauwd!
Zielig om te zien..maar wat doe je eraan.

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag