dilemma goudwindes

8 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 do, 21/06/2012 - 17:17
vera123

dilemma goudwindes

Ik hoop dat iemand me met het volgende dilemma kan helpen. We zijn bezig met de aanleg van een nieuwe vijver. In de oude vijver zaten oorspronkelijk 6 goudwindes, maar er bleken er nog maar 3 in te zitten. Deze zijn in een opvangbak gegaan, waar er 1 is uitgesprongen :( ondanks een afdekking. Ik heb nu dus nog twee goudwindes over. De vijver is vandaag gevuld met leidingwater. Mijn eerste dilemma is wanneer ik de vissen kan uitzetten. Idealiter zou ik daarmee 6 weken moeten wachten, maar de vissen zitten nu in een kleine bak en dat lijkt me ook niet ideaal, dus wanneer zal ik ze uitzetten? Ik ben er niet bang voor dat twee vissen het biologisch evenwicht verstoren, maar wel of het leidingwater niet schadelijk is voor de slijmlaag. Het tweede dilemma is wanneer ik er vissen bij ga zetten. Het is nu eigenlijk geen goede tijd meer om nieuwe vissen aan te schaffen, maar omdat de winde wel een scholenvis is, wil ik ze eigenlijk niet met z'n tweeen laten. Ik dacht zelf om er 3 bij te kopen en dan volgende lente er nog 5 bij (is een ruime vijver van 5x1,5 meter). Goed idee? Ik hoor het graag, alvast bedankt voor de tips!

ps. Zuurstofplanten zijn besteld en komen volgende week en deze week worden ook filter, pomp en skimmer geplaatst.

do, 21/06/2012 - 18:37
RdB

Als de temperatuur van de vijver redelijk op orde is t.o.v. de bak schep dan steeds wat water uit de vijver in de bak. Dit voorkomt een al te groot schokeffect door verschillen in water kwaliteit en temperatuur. Doe dit b.v. ieder uur, begin nu en laat de vissen vanavond om een uur of 10 vrij.

Dilemma 2: ik zou ze erbij zetten tesamen met de waterplanten.

Ruud

let op: in sommige delen van België kan het water licht gechloreerd zijn, wacht dan tot morgenavond.

do, 21/06/2012 - 18:47
vera123

beste ruud,

Bedankt voor je snelle reactie. Ik ga je advies opvolgen wat betreft het uitzetten vanavond na wennen. Wat betreft het aantal nieuwe vissen, zou je dan aanraden om er een paar bij te nemen en de rest volgend jaar of direct een school van 10 (in totaal)?

do, 21/06/2012 - 21:14
snijdm

Hoi

Ik zou er meteen 10 doen, het is nog vroeg in de zomer en ze hebben nog alle tijd om te
wennen, zorg inderdaad dat het temperatuurverschil tussen je bak en de vijver niet te groot is.
Verder lekker laten zwemmen die beesten :)

do, 21/06/2012 - 22:54
vera123

Net voor het noodweer de vissen willen loslaten, blijkt er nog maar 1 goudwinde over te zijn. Groot mysterie waar de andere is gebleven..de enige mogelijkheid is dat hij er uit is gesprongen en vervolgens door een dier is opgegeten, maar je staat vol ongeloof te blijven zeven door die bak. Enfin, onze goudwinde zwemt er lustig op los in haar nieuwe onderkomen, maar er moeten dus wel snel vriendjes bijkomen, want het is wel een zielig gezicht. Bedankt voor de reacties!

vr, 22/06/2012 - 00:00
RdB

Met Snijdm eens, gelijk het aantal op orde brengen lijkt me beter dan in twee stappen.

Ruud

vr, 29/06/2012 - 18:15
vera123

Het zijn uiteindelijk in totaal 8 goudwindes geworden en 4 shubunkins. Ik heb wel expres kleintjes gekocht, dus de belasting blijft dan vrij laag. Grappig gezicht om die grote winde te zien zwemmen met een rits kleintjes er achter aan!

vr, 29/06/2012 - 18:23
milano12

leuk!
:)

veel kijkplezier!

groetjes

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag