GH-waarde

3 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 do, 05/04/2007 - 16:57
28856

GH-waarde

Hoi,

Vorig weekend het vijvertest-setje weer eens gebruikt en helaas voldoen de waarden in mijn vijver niet meer. PH is wel ok (7,5) maar de GH en KH waarde zijn onder de maat (GH = 4 // KH = 5). Vorig jaar waren deze nog beiden rond de 8/9.

Schijnt dat met een GH-waarde van 4 de planten verslijmen, maar volgens mij zijn het meer algen die om mijn planten zitten.

Woon zelf in zwolle waar het leidingwater een hardheid heeft van 10,3. Kan me niet voorstellen dat het toevoegen van leidingwater de GH-waarde sterk zal doen toenemen. Zijn hier nog andere middelen voor?

Groeten,
Jan-Albert

do, 05/04/2007 - 23:17
Tommeke

ja KH + en GH +

vr, 06/04/2007 - 09:13
Sjuul

Het is nog wat vroeg om direkt de waterwaarden te gaan bijsturen, maar het kan geen kwaad om toe tevoegen.

De Gh geeft aan hoeveel minralen zijn opgelost in het water een waarde van 7 is goed of hoger. De gh loopt terug door regenwater, regenwater bevat geen mineralen.
Kraanwater verhoogt wel de Gh en is het kraanwater bij jou met een hardheid 10,3 hard te noemen en uitstekend om de gh te verhogen.

De kh vormt een onderdeel van de totale hardheid, en geeft aan of er genoeg co2 is opgelost in het water, co2 wordt ook gevormd door bacteriën 24 uur per dag. Als de kh een goede waarde heeft en die ligt al bij 6 is er een voorraad co2 aanwezig die de planten weer kunnen opnemen. Extreem laag bij jou is de kh niet, de kh is een verbinding van calcium of Magnesium.
De kh verhogen heeft enkel zin in het groei seizoen, dan pas kun je zien of deze te laag is en eventueel bij sturen.

Het staat nog op een kleinpitje allemaal.

Onderwerp gesloten