Groene vijver + ik snap deze filter niet

5 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 do, 11/06/2009 - 15:02
bolus

Groene vijver + ik snap deze filter niet

Beste mensen,

3 weken geleden heb ik een vijver aangelegd van ongeveer 3500 liter. Uiteraard was deze toen helder. Ik heb mijzelf goed verdiept in waar ik op moet letten. De vijver heeft een halve dag zon, ik heb er direct 3 grote zuurstofplanten ingezet en 3 drijfplanten en een boel oeverplanten. Er zitten 10 goudvissen in 5 sarasa's en 10 goudwindes (allemaal klein).

Verder heb ik gelijk een pomp aangesloten met filter, beide heb ik gekregen van een kennis. Het probleem is dat de vijver nu al groen wordt. Ik vraag me af of het aan de filter ligt, ik snap deze namelijk niet. (Zie afbeelding). Het water komt binnen en valt door wat wc-borstels heen en vervolgens vult de binnenste bak met water. Daar staan 4 soort japanse matten rechtop. Binnen deze japanse matten staan buisjes rechtop, die overstromen dan naar de onderste bak, waar kleine pvc-buisjes in liggen. Wat ik me afvraag bij deze filter:

- Het bovenste deel van de japanse matten wordt niet benut?
- Waar dienen die japanse matten nu voor? Bacteriën groeien of vuil filteren? Ik zou zeggen bacterien groeien, maar gezien deze opstelling?
- Waarom zou ik pvc-buisjes gebruiken? Deze hebben toch nooit zoveel oppervlak als een japanse mat?

Werkt deze filter wel goed? Moet ik aan de uvc-lamp? Kan ik deze filter misschien aanpassen om hem wat nuttiger in te zetten?

Tot slot een vraagje over mijn pomp, ik heb het idee dat deze een te hoge capaciteit heeft voor deze kleine filter (90 liter per minuut). Ik heb alle leidingen e.d. moeten vergroten in het filter anders bouwde deze te veel druk op. Kan dat nog kwaad?

Elk advies is welkom. Bij voorbaat dank!

Groene vijver + ik snap deze filter niet
do, 11/06/2009 - 16:28
schonevijver.nl

Ik neem aan dat dit een eigenbouw filter is?
Ik kan er de logica ook niet helemaal van in zien namelijk.
Normaal gesproken, komt het water eerst in de kamer waar de borstels zitten en daar wordt het grove vuil opgevangen. Dan naar de volgende kamers waar de biologische filtering plaats vind en waarin verschillende filtermaterialen kunnen worden toegepast. Matten, lava en/of een zgn. bewegend bed filtermedium als kunststof of keramiek buisjes, bioballen, etc. Jouw matten en buisjes dienen dus inderdaad als huisvesting voor de bacterien, maar als ze de matten grotendeels boven water staan zal dat niet bepaald het geval zijn. Beluchting is wel belangrijk voor de bacterien in filters maar het materiaal zelf moet wel onder water staan.
Wat ik helemaal niet kan volgen aan jouw filter is de flow van het water er doorheen. Nu loopt het water grotendeels van de borstelkamer rechtstreeks naar de uitlaat zonder de matten en de buisjes te passeren, dus zonder echt biologisch gefilterd te worden. Normaal gesproken zou het water alle kamers met filtermateriaal moeten passeren. Ik denk dus dat er een ontwerpfout is gemaakt bij de bouw van het filter.
Kijk maar even op het schema hier onder voor een normaal filterschema (de vortex mag je wegdenken).
Kijk anders ook maar even op mijn site waar alles op staat over filters, filtermateriaal en de werking ervan.

Je pompcapaciteit en doorstroomsnelheid is in elk geval veel en veel te hoog. Waarschijnlijk ook de reden waarom het waterlevel in je filter veel te laag is en je matten droog staan.
De totale inhoud van een gemiddelde vijver moet ongeveer eens per 4-5 uur over het filter. In jouw geval is dat 90X60= 5400 L per uur. Dat is met een vijver van 3500L dus de hele vijverinhoud door het filter jagen in iets meer dan een half uur! Ik kan je verzekeren dat er dan vrijwel geen biologische zuivering plaats kán vinden. Dit nog afgezien van het naar verhouding veel te hoge stroomverbruik dat je zult hebben.

Ik denk dat de aankoop van een meer voor jouw formaat vijver geschikte pomp en filter de beste optie is.

Tot slot, ik vind je vissenbestand aan de hoge kant. Als alleen de goudwindes uitgroeien tot een volwassen lengte, heb je al teveel vissen in je vijver. Probeer ongeveer max. 40-50 cm vislengte per M3 inhoud aan te houden anders blijf je problemen houden.

Groet, Piet

Groene vijver + ik snap deze filter niet
do, 11/06/2009 - 20:55
bolus

Beste Piet,

Bedankt voor je uitgebreidde en heldere uitleg. Mijn vermoedens klopte dus al, het lijkt er inderdaad op dat het een zelfbouw filter is, alhoewel het er op lijkt dat het zo uit de winkel komt.

De waterflow is wel zo dat het eerst door de (helft van de) matten heen moet en vervolgens langs de buisjes, maar dan nog kan dit geen goed design zijn lijkt me.

Een ding staat vast, ik heb een minder krachtige pomp nodig, dus die komt er. Verder moet ik de filter aanpassen. Wat adviseer je op dat gebied? Een meerkamerfilter lijkt me wat overdone voor een relatief kleine vijver. Gewoon volstoppen met japanse matten en die onder water laten staan voor zoveel mogelijk bacteriegroei?

Ik zal de grootte van de vissen ook in gaten houden en evt een paar weggeven als ze te groot worden.

do, 11/06/2009 - 22:21
schonevijver.nl

Wat ik zou doen is het volgende:
De buisjes (is het flocor? dat zijn van die met die ribbels) onder uit het filter halen en in een netje doen. Dit netje in de laatste kamer van het filter leggen, na de laatste mat en net voor de overloop naar het onderkanaal.
De afvoeren onder de matten afdoppen en ervoor zorgen dat het schotje aan de linkerkant ca 5 cm lager wordt dan die aan de rechterkant bij de borstels. eventueel nog een mat erbij plaatsen.
Dan het watervolume in het filter met de pomp zo zien te regelen dat de matten helemaal onder waterniveau blijven, een paar cm bovenaan is niet zo erg. Je kunt trouwens een en ander uitproberen met een dimmer op je pomp. Hiermee kun je het pompvolume varieren en zo proberen het water in de filter op het juiste niveau te houden. Uiteraard is dit maar een tijdelijke oplossing en is een andere pomp beter.

Oh ja voor ik het vergeet... als je dat eenmaal voor elkaar hebt, is het beter om je filter te beluchten met een luchtpomp. Dit bevordert de bacteriegroei enorm.

Succes ermee, Piet

vr, 12/06/2009 - 14:07
bolus

Ok, dus ik krijg een deel waar het water door de borstels heen gaat (beluchten), dan door de matten (bacteriën groeien) en dan door de buisjes met ribbels.

Waar dient die laatste stap dan voor? Ik neem aan vuil filteren. Maar de matten zijn toch veel fijner dan de buisjes? Het vuil blijft dan toch al in de matten hangen? Of mis ik hier iets.

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag