Helder water in nieuwe vijver.

4 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 zo, 10/04/2005 - 11:05
Tijm

Helder water in nieuwe vijver.

We hebben net een vijver aangelegd (1000L) en gevuld met leidingwater en er 4 zuurstofplanten in gezet (zoals Ada Hofman advieseert).
Na een dag moesten er nog 5 grindtegels in voor een stapsteen. Hierna is het water erg troebel geworden door het zand op de grindtegels.
We dachten dat dit wel zou zakken, maar 2 dagen verder is dit nog niet het geval.
Waardoor komt dit? Is het schadelijk voor de zuurstofplanten die we nu niet meer zien en moeten we wat gaan doen, zoals het water eruit halen en opnieuw vullen?
Wie kan ons van advies voorzien?

zo, 10/04/2005 - 13:17
Anoniem (anoniem geplaatst)

mmm, zo van een afstand is het moeilijk te zeggen wat er aan de hand is. Ik denk aan twee mogelijkheden:
- tegels waren niet schoon: je kan water verversen om een snel resultaat te krijgen, anders gewoon afwachten
- eerste algengroei: het is nog te koud voor de waterplanten om te gaan groeien en nu beginnen algen wel te groeien. In dat geval: afwachten. Kan nog wel wat weken duren.

Maar: U schrijft niet wat er verder in de vijver zit. Zitten er vissen in? Koi kunnen een vijver permanent troebel maken doordat ze door de bodem blijven wroeten. Voor een vijver met koi is een aangepaste inrichting en filtering nodig...

zo, 10/04/2005 - 16:00
Anoniem (anoniem geplaatst)

We hebben afgelopen maandag 4 april de vijver aangelegd en er nog geen vissen in uit gezet, omdat we gelezen hebben dat dat pas na 4 weken kan.
Uw eerste suggestie lijkt ons het antwoord. Afwachten dus en hopen dat het zand gaat bezinken.
Is het niet schadelijk voor de zuurstofplanten (verderkruid, waterranonkel en 2 keer pijlkruid) dat ze bijvoorbeeld te weinig licht krijgen?
Bedankt trouwens voor de snelle reactie.

di, 12/04/2005 - 13:04
Anoniem (anoniem geplaatst)

heb ik ook gehad toen m'n vijver net aangelegd was, toen ik de bodem steentjes er in kapte, het was ineens een witte vijver, nujade eerste keer was het wat bezonken, de tweede keer hebben we gewoon terug vers water ingepompt, schade zal er niet gedaan worden denk ik door dat zand

Onderwerp gesloten