Koi ziek

6 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 do, 14/09/2006 - 22:38
Sjuul

Koi ziek

Zie hier ook mijn vissen ontkomen er niet aan.

Afgelopen zondag konstateerde ik dat mijn Doitsu Soragoi door het water flitste en er bovenuit sprong. Het leken wel kamiekazie sprongen.
Het gedrag was iets afgenomen bij hem, maar dinsdag zag ik een andere Koi en vissen het ook doen.

Ik heb gisteren (woensdag ) twee Koi gevangen, een afstrijkje genomen en onder de microscoop gelegd.
Hier zag ik enkele beestjes zwemmen maar kon niet thuis brengen welke parasiet het was. Ik t***elde tussen de huidworm en kieuwworm.
Maarten Lammers had ik gebeld en vroeg ik of hij het filmpje kon bekijken wat ik gemaakt had met de microscoop, met welk soort parasiet ik te maken heb.

Het is huidworm dat op de Koi zit.

Ondertussen hier en daar navraag gedaan om een behandeling te kunnen toe passen, welk medicijn, dosis, risico, en kost prijs voor 20.000 liter water.
Al met al zou het produkt en neem ik de duurste plus nabehandeling iets gaan kosten van 45 euro en was voor de meest voorkomende ziekte toepasbaar.
Die wel bekende medicijnen die over het algemeen alle ziekten behandelen daar geloof ik toch al niet in.

Dus had ik toch een afspraak gemaakt met Maarten Lammers om alsnog een huisbezoek te brengen om te behandelen en de juiste diagnose te kunnen geven hoewel ik die al had, maar ik t***elde toch aan mijn eigen omdat er veel beestjes inzaten.

Vandaag om 19.45 arriveerde Maarten, heeft vier Koi onderzocht, de waterwaarden gekontroleerd Ph, Gh, Kh, Ammoniak, Nitriet, zuurstof, en medicijn toegediend voor behandeling.
Dit heeft mij 70 euro gekost alles inclusief behandeling.

Buiten het feit van de parasieten verkeerde de Koi in goede gezondheid en vond ie de Doitsu Soragoi en Chagoi pracht exemplaaren.

Minpunt teveel vis op de vijver en dacht ik dat dit niet zo was, uitsluitend daarvan dat de plantenfilter uitstekend werkt.

Hiermee het advies: niet hellen maar altijd een deskundige bellen. Uw vissen goed observeren in hun gedrag.

groet,

Sjuul

vr, 15/09/2006 - 00:17
Anoniem (anoniem geplaatst)

Ja Sjuul.

Ook wij ontkomen er niet aan, hoe goed wij ons best doen.
Ziektes komen zelfs bij de beste vijverhouders voor.

Als koi's cq andere vissen regelmatig boven water uit springen is er mogelijk iets aan de hand.
De visen hebben jeuk en gaan de gekste dingen doen om er van af te komen.

Ach ja de behandeling koste je wat, en je kan het beter kwijt zijn aan medicijnen dan dat je nieuwe vis moet gaan aanschaffen.
En koi-karpers zijn over het algemeen toch al niet goedkoop.

Hopelijk doet het medicijn snel zijn werk zodat je vissen er snel weer bovenop komen.

En met het laatste ben ik het zeker mee eens.
Je kan e.v.t een deskundige bellen.
Maar zeker ook met de vis naar een erkend vishandelaar gaan voor een uitstrijkje.

Tot slot.....

Altijd je vissen goed observeren in hun gedrag, ook al lijken ze gezond.
Een op het oog zijnde blakende vis kan evengoed drager zijn van een ziekte.

Succes!

vr, 15/09/2006 - 12:53
Sjuul

Precies Goudviskweker zo was mijn gedachten ook, of afwachten dat het overgaat (gaat niet over) want er is al een uitbreiding op gang gekomen, met alle gevolgen van dien. Of meteen aktie ondernemen en er iets aan doen, tenslotte zijn het ook dieren die behandeling en zorg nodig hebben zoals een hond, kat, al met al eender welk dier dan ook.

Als ik nu 45 euro had uitgegeven aan produkt X, wat ik dan vergelijk met Meister Proper en niet weet of het zal werken, dan zou het later misschien uitdraaien op een cocktail wat in de vijver wordt gegooid om maar enig resultaat te kunnen behalen.
Nu maak ik voor mij de rekening dat als ik die 45 euro aftrek van de 70 euro? ik voor 25 euro in feite geholpen ben, want als Meister Proper niet werkt, zou ik alsnog de Koi dokter moeten raad plegen en tegen hem zeggen! KIJK ik heb produkt Meister Proper gebruikt, met die gedachten dat hij dan zou zeggen JA MAAR ik kan geen behandeling geven of toe dienen, OMDAT mijn produkt niet met andere PRODUKTEN tezamen gebruikt kan worden.

Het andere voordeel is dat ik de Koi en andere vissen moet blijven observeren of er inderdaad verbetering optreed. Hij wilde hiermee aangeven dat het produkt niet binnen 24 uur zal werken en ik het filter moet laten draaien en de uvc moest UIT ZETTEN, na een week er zeker merkbaar resultaat zou zijn anders terug bellen.

Buiten het vijver gebeuren heb ik meerdere dieren dan alleen maar vissen, ik had drie honden nu nog maar 1, Brenda de Newfoundlander is gestorven aan een maag torsie begin januari dit jaar (8 jaar oud ) en sterft ter plaatse bij de dierenarts, de 2e een Bobtail van 14 jaar komt te overlijden in maart dit jaar aan maag kanker, terwijl ze 14 maanden eerder aan een baarmoeder ontsteking was geopereerd. Beer een kruising tussen een Newfoundlander / Golden Retriever - 7 jaar oud, heeft me 1000 euro gekost 18 maanden geleden aan dokters kosten plus behandelingen nadat ze mollen vergif had opgevreten (thalium talpa thox) door accuraat optreden van ons en de dierenarts (laboratorium onderzoek) is de brandweer het tegen gif komen brengen (Berlijns blauw) om Beer (onze hond) te redden van de dood en dat is gelukt. 2 ganzen Max en Chuck, drie weken geleden is Chuck komen te overlijden door vernauwing in de bloedvaten. Lorre (Geel voorhoofd Amazone papagaai ) 40 jaar oud, van thuis uit meegenomen.
Louke en Annika twee dwerg geitjes 7 jaar oud.
7 kippen met naam en toe behoren, waarvan 1 is komen te overlijden door ouderdom 12 jaar oud naam Nikkie.
2 eenden Sarah en Daisy 8 jaar oud.
1 Konijn 4 jaar oud naam Lowie.
En at last but not least!
Sjuul onze hengst de Mini Shetlander (paardje 85 cm schoft hoogte) wat ooo zoo graag aan de vijver vertoeft en zonder pardon binnen wandelt (als ik het toelaat) om maar met Beer (hond) te spelen vandaar ook mijn nickname is grandioos.

Vissen of andere dieren er op na houden is geen kunst, er voor zorgen is totaal iets anders, vroeg of laat doen zich er problemen voor en zal men de konsekwentie's moeten dragen.
Zelfs een goudvis in een kom, heeft verzorging nodig alleen jammer dat het er velen niet overleven door er niet naar om te kijken.

Het is enkel een voorbeeld van wat ik omschrijf, hoe ik erover denk en voel.

Groet,

Sjuul

ma, 25/09/2006 - 14:16
Sjuul

Een update.

De koi en andere vissen zijn zo goed als ik kan zien verlost van het kwade.
Ze hebben nog enkele dagen iets geschuurd, dit was normaal en zou moeten afnemen en op 1 week tijd zelfs niet meer moeten voordoen.

De slijmlaag van 1 koi is minder dan voor de behandeling, navraag gedaan en zou mogelijk kunnen zijn door de behandeling die is toegepast.
Nu moet ik de slijmlaag bij de vissen gaan bevorderen en heb ik nog tijd maar niet meer al te lang, omdat de winter in aantocht is.

Dit moet ik doen door zout toe te voegen aan het vijverwater, en stimuleert de vis(sen) tot slijmproductie.
Zout verhoogt de osmotische druk van het water, zodat de vis minder energie moet stoppen, om het water buiten zijn lichaam te houden.
Toch zal dit niet zonder gevaar zijn, omdat de mogelijkheid bestaat dat bij deze zeer lage zout concentratie bepaalde parasieten kans krijgen zich te ontwikkelen (trichodina, costia)
Dit is te wijten aan de huidworm en de behandeling zal zeer zeker het biologisch evenwicht om zeep geholpen hebben.
Dat is wat ik altijd zeg of probeer uit te leggen, dat produkten die voor verschillende ziekten goed zouden zijn, en geen schade aan richten aan het biologisch evenwicht is gewoon lariekoek.

Ik moet dus iets doen afwachten is niet aan de orde, ofwel duurt het te lang voordat de slijmlaag hersteld is en de vis(sen) kwetsbaar en gevoelig de winter in gaan. Met alle gevolgen vandien en zeker in het voorjaar.
Omdat er meerdere vissen schuurde en sprongen is dus geen sprake geweest van quarantaine behandeling, en moest ik wel de vijver laten behandelen.

Er ligt nu nog 8 kilo zout te wachten van de 20 kilo die in de vijver moet.
Hopen dat dit alternatief de slijmlaag stimuleert bij de vissen, en zal ik blijven moeten observeren.
Maar zoals dikwijls wordt gezegd, een ziekte kun je niet overkomen, en is nazorg een PRE.

groet,

Sjuul

wo, 24/01/2007 - 14:57
Anoniem (anoniem geplaatst)

Hallo Juul,
mischien een hele vreemde vraag (voor een Tuinforum in ieder geval), maar ik wil hem toch graag aan je stellen: wij willen evt. een kruising Newfoundlander/Golden Retriever aanschaffen, maar zijn erg nieuwsgierig hoe zo'n kruising eruit zal komen te zien op wat oudere leeftijd. Ik kwam bij het zoeken ook op deze site en vroeg me af of u evt. een foto van uw Beer zou kunnen/willen mailen? Alvast vriendelijk bedankt in ieder geval voor de genomen moeite en tijd. Mvrgr. Carolien

di, 25/03/2008 - 12:15
Anoniem (anoniem geplaatst)

Goedemorgen Sjuul,
wij zouden ook graag een foto zien van Uw kruising New Foundlander/Golden Retriever. Waar kan men aan zo een hond geraken?
Met dank voor Uw moeite,
Ted Quaedvlieg

Onderwerp gesloten